Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ ξεκίνησε από την Ξάνθη

Η ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ ξεκίνησε από την Ξάνθη

0
imerida kap2

Πρώτη πανελλαδικά ενημερωτική ημερίδα μετά από κοινή πρωτοβουλία των πρώην υπουργών Α. Κοντού και Ε. Στυλιανίδη με συμμετοχή πολλών αγροτών του νομού μας

Κοντός: «Υπάρχει προοπτική, υπάρχει ελπίδα για την ελληνική γεωργία…» – Στυλιανίδης: «Στέλνουμε το μήνυμα ότι υπάρχει η παραγωγική Ελλάδα…»

 imerida kap1 
 
Για την αρχιτεκτονική και την φιλοσοφία νέας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους κανονισμούς που θα ισχύουν για τα αγροτικά προϊόντα από το 2015 – 2020, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι αγρότες του νομού μας. Την δυνατότητα αυτή τους παρείχε η κοινή πρωτοβουλία δύο πρώην υπουργών του ξανθιώτη Αλέξανδρου Κοντού και του Κομοτηναίου Ευριπίδη Στυλιανίδη, να συνδιοργανώσουν την πρώτη ενημέρωση πανελλαδικά για την νέα ΚΑΠ, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Ξάνθη και το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι οι τελικές αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ οριστικοποιήθηκαν μόλις στις 1 Αυγούστου και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή μίλησαν στελέχη που συμμετείχαν στην διαμόρφωσή τους όπως ο Δημήτρης Μελάς, γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ για θέματα διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών θεμάτων (διατέλεσε πρόεδρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ), ο Κώστας Σκιαδάς, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ο Γιάννης Κολλυβάς γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ. Την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 7 μ.μ. απόγευμα στο ξενοδοχείου «Νατάσσα» παρακολούθησαν πλήθος αγρότες του νομού μας ενώ ενδιαφέρον έδειξαν και οι δήμαρχοι όπως ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, Τοπείρου κ. Μίχογλου, Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης καθώς επίσης και ο αντιπερφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αμοιρίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραϊτης.
 
Κοντός: «Υπάρχει προοπτική, υπάρχει ελπίδα για την ελληνική γεωργία…»
Ο κ. Κοντός αναφερόμενος στις δυνατότητες τις ελληνικής γεωργίας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της νέας ΚΑΠ υπογράμμισε πως: «Υπάρχει μια δυναμική ελληνική γεωργία. Πρέπει να τρέξει η μηχανή αυτή. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια με τον Ευριπίδη να τρέξουν τα αγροτικά θέματα. Πριν διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις για τον καπνό και τα άλλα προϊόντα με τον Ευριπίδη ασκήσαμε πιέσεις στο υπουργείο Γεωργίας ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις . Υπάρχει προοπτική, υπάρχει ελπίδα, μια ελπίδα που δεν βασίζεται μόνο στις επιδοτήσεις. Βασίζεται στην ποιοτική ελληνική γεωργία και συνεχώς περισσότεροι νέοι άνθρωποι γυρνούν απ’ τις πόλεις και παλεύουν να δημιουργήσουν τη δική τους προοπτική. Κοιτάμε τους αγρότες στα μάτια δίνουμε τη μάχη μας να ξεφύγουμε από το τέλμα. Αναφερόμενος δε στην κοινή πρωτοβουλία με τον κ. Στυλιανίδη απέφυγε να δώσει πολιτικό στίγμα τονίζοντας ότι έχουν συνεργαστεί πολλές φορές προωθώντας θέματα της περιοχής όπως το 12%, τον ζεόλιθο, την αποκατάσταση των πληγέντων κτηνοτρόφων ή ασκώντας πιέσεις για να ληφθούν σωστές αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ.
 
Στυλιανίδης: «Στέλνουμε το μήνυμα ότι υπάρχει η παραγωγική Ελλάδα…»
Αντίθετα ο κ. Στυλιανίδης δεν απέφυγε μια πολιτική επισήμανση όπως είπε στηλιτεύοντας μια νοοτροπία …αθηνοκεντρικής πολιτικής που ασκείται από κάποιους πολιτικούς κύκλους: « Υπάρχουν δυστυχώς ακόμη κύκλοι που θεωρούν ότι η πολιτική αφορά το τρίγωνο που ορίζεται από τρεις πλατείες, την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Κολωνακίου και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η παραγωγική Ελλάδα, η Ελλάδα που πολλαπλασιάζει τον πλούτο των πολιτών της και δεν ανακυκλώνει τα έτοιμα είναι η αγροτική Ελλάδα, η Ελλάδα της περιφέρειας. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε από εδώ ξεκινώντας τον κύκλο της ενημέρωσης από την περιοχής μας. Χρέος για μας η ενημέρωση για το πώς διαμορφώνεται η νέα αρχιτεκτονική αγροτική πολιτική και πώς πρέπει εμείς να κινηθούμε ως περιοχή για να προστατεύσουμε αυτά που έχουμε και να τα πολλαπλασιάσουμε».
 
Μελάς: «Προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ η γη που παράγει και οι νέοι αγρότες…»
Μιλώντας για την νέα ΚΑΠ ο κ. Μελάς και στην ειδοποιό διαφορά σε σχέση με την παλαιότερη επεσήμανε α) το φιλοπεριβαλλοντικό της προσανατολισμό β) τις αλλαγές με τα ιστορικά δικαιώματα και γ) την σύνδεση της παραγωγής με την αγορά ενώ βασική προτεραιότητα είναι τα κίνητρα στους νέους αγρότες προκειμένου να επιτευχθεί η ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού στην Ευρώπη: «Βασική προτεραιότητα στην νέα ΚΑΠ είναι η γη που παράγει και οι νέοι αγρότες προκειμένου ν ‘ ανανεωθεί το αίμα στην ελληνική γεωργία και να υπάρξει το δυναμικό που θα δώσει την αναπτυξιακή του τομή τα επόμενα χρόνια. Η νέα ΚΑΠ έχει ριζοσπαστικές αλλαγές όπως: Ο φιλοπεριβαλοντικός χαρακτήρας, η απομάκρυνση από τα ιστορικά δικαιώματα. Η νέα ΚΑΠ αλλάζει τα δεδομένα μπαίνει σε μια διαδικασία βαθμιαία και για να μην προκαλέσει σοκ σε μια δύσκολη συγκυρία μέσω της σύγκλισης τα επόμενα χρόνια σε μια νέα προσέγγιση δικαιωμάτων που αφορούν την παρούσα κατάσταση και τις ανάγκες και τέλος δίνει την δυνατότητα στον αγρότη ν’ αρχίσει να στρέφει προς την αγορά παίρνοντας ένα δείκτη ασφαλείας από τις ενιαίες ενισχύσεις της Ε.Ε. προσδοκώντας το κέρδος τους προς την αγορά ωφελούμενος από τις αλλαγές».
 
Απόλυτα και σταθερά: ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα!
Επίσης ο κ. Μελάς ερωτηθείς από το «Ε» για τον νέο Κανονισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα κατά την προεδρία της Ελλάδα για τους γενετικά τροποποιημένος οργανισμούς ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει κάθετα αντίθετη με τα μεταλλαγμένα: «Η θέση μας είναι κάθετα αντίθετη. Την έχουμε πάρα πολλές φορές καταθέσει σ’ όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Αυτό που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε είναι να δοθεί στα κράτη μέλη να αξιολογούν αν θα καλλιεργήσουν ή όχι μεταλλαγμένα με τον νέο κανονισμό. Και η θέση της Ελλάδας έχει δοθεί ξεκάθαρα και σταθερά».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…