Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το τρενάκι του δήμου έκανε πολλούς νέους φίλους

Το τρενάκι του δήμου έκανε πολλούς νέους φίλους

0
trenaki dimou

Με ενθουσιασμό τα ξανθιωτάκια γεμίζουν τα βαγόνια του στις καθημερινές του βόλτες

 

Μόλις δύο μήνες και έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα βρίσκεται σε λειτουργία, αφού λήγει η σύμβαση του οδηγού

 
 
Με ενθουσιασμό τα ξανθιωτάκια περιμένουν τη στιγμή που θα κάνουν βόλτα στην πόλη με το τρενάκι του δήμου, που μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου τέθηκε σε λειτουργία, πραγματοποιώντας διαδρομές στην πόλη και το περιαστικό άλσος. Τα παιδιά περιμένουν υπομονετικά (ή όχι και τόσο) να φτάσει η σειρά τους, τραβάνε τους γονείς απ’ το χέρι και βλέπουν την πόλη με … άλλο μάτι, μέσα από το παραδοσιακό τρενάκι, χαιρετώντας περαστικούς και μοιράζοντας φωνές και χαμόγελα.
Το ωράριο λειτουργίας του βρίσκεται αναρτημένο στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως μας ενημερώνει Μελέτης Τερζόγλου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης, το πρώτο… σφύριγμα ακούστηκε γύρω στις 20 Αυγούστου, όπερ και ήταν δυνατό να «ξεμουδιάσει» και να βγει από το χώρο των συνεργείων του δήμου, αφού με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού με δίμηνη διάρκεια βρέθηκε οδηγός, που αναλαμβάνει μαζί με έναν ακόμη υπάλληλο του δήμου τις καθημερινές βόλτες των μικρών ξανθιωτών.
Τα δρομολόγια τις καθημερινές ξεκινούν από τις 6.30 περίπου και διαρκούν ως τις 9.00 μμ ή και λίγο παραπάνω. Η βόλτα ξεκινάει από την πλατεία Ελευθερίας, περνά από την κεντρική και την πλατεία Αντίκα, φτάνει στη γέφυρα του Κόσυνθου, διασχίζει τη λεωφόρο Στρατού και επιστρέφει μέσω των οδών Δημοκρίτου και Μπρωκούμη. Συνολικά η περιήγηση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Αρχικά, είχε επιλεγεί μεγαλύτερη διαδρομή, αλλά η ανταπόκριση ήταν τόσο θερμή, που ανάγκασε τους αρμοδίους να συντομεύσουν τη βόλτα για να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Στις δε Γιορτές Παλιάς Πόλης, ήταν τόση κίνηση που το τρενάκι «ταξίδευε» έως και τις 11 το βράδυ.
Τα Σάββατα η διαδρομή είναι η ίδια, καθώς τα πρωινά λόγω της λειτουργίας του παζαριού δεν είναι δυνατό να βγει το τρενάκι από το χώρο των συνεργείων του δήμου, όπου σταθμεύει.
Τις Κυριακές ωστόσο τα δρομολόγια είναι περισσότερα και με περισσότερες επιλογές. Στις 10.30 και τις 11.30 το πρωί το τρένο αναχωρεί με προορισμό το περιαστικό άλσος και την Παναγία Καλαμού. Εκεί γίνεται μια μικρή στάση και επιστρέφει στην πόλη από τον πίσω δρόμο, διαγράφοντας μια διαδρομή στις παρυφές της ορεινής πλευράς του δήμου, μέσω της Εθνικής οδού Ξάνθης- Σταυρούπολης. Ακολουθούν άλλα δύο δρομολόγια που κάνουν την κανονική διαδρομή μες την πόλη.
Το τρενάκι, πάντως, φαίνεται ότι θα κλειστεί ξανά στο πάρκινγκ των συνεργείων, κάποια στιγμή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αφού τελειώνει η δίμηνη σύμβαση του οδηγού κι έτσι θα αναμένεται η επόμενη φορά που θα υπάρξει ανάμεσα στους προσληφθέντες, άτομο με το ειδικό δίπλωμα προκειμένου να λειτουργήσει το τρενάκι.
Να σημειωθεί τέλος, ότι χειρότερη είναι η τύχη του τρένου του πρώην δήμου Σταυρούπολης που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και πάλι ελλείψει οδηγού.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …