Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αποζημιώσεις χωρίς καθυστέρηση για τις ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό

Αποζημιώσεις χωρίς καθυστέρηση για τις ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό

0
aigoprovata856

Καθησύχασε τους κτηνοτρόφους ο αν. υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος. Αναμένονται τα αποτελέσματα που θα κρίνουν αν είναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κτηνοτρόφους. Η αποζημίωση για τη χρήση εντομοαπωθητικών και η αποζημίωση αφ’ ενός μεν θανόντων ζώων – στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας – καθώς επίσης και η αποζημίωση εκεί που με ευθύνη της κτηνιατρικής υπηρεσίας έχουμε θανάτωση ζώου, θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Όλα θα «τρέξουν» κανονικά και θα σταθούμε δίπλα στον κτηνοτρόφο, όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον». Τα παραπάνω τόνισε στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανασίου Δαβάκη.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε, επίσης, 10 θεσμικά, διαρθρωτικά, οικονομικά και διοικητικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα αυτά δείχνουν έμπρακτο και συγκεκριμένο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ, σε αντίθεση με την αδιαφορία που ορισμένοι επικαλούνται».
Τριάντα τρεις νομούς, πρακτικά δηλαδή σε ολόκληρη τη χώρα έχει επεκταθεί ο καταρροϊκός πυρετός, σε μεγάλο βαθμό της δική μας περιοχή, Οι διαστάσεις που πήρε, όπως παραδέχθηκε ο αν. υπουργός ανέδειξαν χρόνιες παθογένειες της διοίκησης στον τομέα αυτό.
Ο κ. Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που λαμβάνονται για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, ενώ αναφέρθηκε και ειδικά στο ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού. Ειδικότερα, ανέφερε: «σε ό,τι αφορά στην παραγωγή γάλακτος, επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, στην 1η περίοδο τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, διότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, δεν δείχνουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν είμαστε σίγουροι, πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο, μετά το θηλασμό, για να δούμε αν πραγματικά έχουμε ή όχι επιρροή, μείωση δηλαδή στην παραγωγή γάλακτος, για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα. Δεύτερον, όσον αφορά στο κρίσιμο θέμα των αποζημιώσεων σας είπα ήδη ότι εντομοαπωθητικά, θανόντα και θανατοθέντα ζώα, μετά από εντολή κτηνιατρικής υπηρεσίας, θα αποζημιώνονται κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Υπάρχει το πλαίσιο είναι αναρτημένο εδώ και μήνες σε όλους τους ιστοτόπους του ΥπΑΑΤ και στις ΔΑΟΚ», ενώ στο τέλος σημείωσε: «το πλέον κρίσιμο θέμα είναι το θέμα του εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός, εφόσον υιοθετηθεί με δική μας απόφαση, σημαίνει πρόγραμμα εμβολιασμού 10-11 εκατομμυρίων αιγοπροβάτων συνεχώς για 5 χρόνια. Λένε πολλοί στην επιστημονική κοινότητα «να το συνδυάσουμε με το πρόγραμμα του μελιταίου και εφόσον προχωρήσουν όλα καλά με τον κτηνίατρο εκτροφής, θα έχουμε κάθε χρόνο μαζικό εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου, άρα γιατί να μην γίνεται και ένα εμβόλιο ακόμη». Η απάντηση είναι ότι από το νομό σας ξεκινώντας, έχει γίνει αιμοληψία, έχουμε ήδη 2.000 δείγματα αίματος και σε λίγες βδομάδες θα ξέρουμε την απάντηση στο κρισιμότερο ερώτημα που έχει σχέση με τον εμβολιασμό. Αναπτύχθηκε ή όχι και αν αναπτύχθηκε σε τι βαθμό, φυσική ανοσία. Είναι κρίσιμο λοιπόν το ερώτημα όχι μόνο γιατί το λέει η επιστημονική κοινότητα ότι πρέπει να το θέσουμε και να το απαντήσουμε, αλλά και γιατί η ελληνική εμπειρία από την προηγούμενη επιδημία καταρροϊκού που έγινε το 1999 – 2000, ξεπεράστηκε ακριβώς γιατί ο ζωικός πληθυσμός της χώρας είχε αναπτύξει φυσική ανοσία. Δεν έχουμε απάντηση στο ερώτημα, θα έχουμε σε λίγες βδομάδες. Έτσι και αλλιώς πάντως δεν υπάρχει εδώ θέμα καθυστέρησης και ανησυχίας. Εάν τα στοιχεία οδηγούν προς τα εκεί, αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν την αρχή του έτους, σε συνδυασμό με άλλους μαζικούς εμβολιασμούς, όπως είναι το πρόγραμμα ριζικής εκρίζωσης του μελιταίου πυρετού, που πιστεύω ότι με τον Κτηνίατρο Εκτροφής, συν την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, θα μπορέσουμε επιτέλους να το κάνουμε πράξη».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…