Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος χρόνου για τους αιώνιους φοιτητές

Τέλος χρόνου για τους αιώνιους φοιτητές

0
foitites 1-empros

Διαγράφονται από τα μητρώα των ΑΕΙ και ΤΕΙ περίπου 180.000-200.000 φοιτητές που είχαν εισαχθεί πριν από το 2006 και ακόμα «το παλεύουν»

 

Τελευταία ευκαιρία θέλει να δώσει και το ΔΠΘ στους 3.000 «αιώνιους» φοιτητές του στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρύτανη Κ. Ρέμελη

 
Αδίκως θα ψάχνουν το όνομά τους στους φοιτητικούς καταλόγους από το νέο ακαδημαϊκό φέτος οι γνωστοί «αιώνιοι» ή αλλιώς «λιμνάζοντες» φοιτητές, αφού προβλέπεται από τις 31 Αυγούστου η διαγραφή τους από τα μητρώα των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Αιώνιους ο νόμος χαρακτηρίζει τους φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν από το 2006 και δεν κατάφεραν να περάσουν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 180.000-200.000.
«Φθάσαμε στον νομοθετικά καθορισμένο χρόνο και έτσι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή θα διαγραφούν από τα ιδρύματα όσοι δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τα συντονιστικά όργανα των ΑΕΙ γα την εφαρμογή της νομοθεσίας, που θα εξορθολογήσει τα ιδρύματα, δίνοντας νόημα στην έννοια του κύκλου σπουδών, αλλά και απαλλάσσοντάς τα από μια άνευ λόγου και νοήματος γραφειοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι «η συγκεκριμένη κατηγορία φοιτητών έχει ενημερωθεί από το 2011, ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 θα διαγραφούν».
 
Οι μισοί είναι «μη ενεργοί» φοιτητές!
Σύμφωνα με πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους σχεδόν 600.000 φοιτητές οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί καθυστερούν να τις ολοκληρώσουν
Τώρα οι διοικήσεις των ιδρυμάτων -που πάντα συμφωνούν ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές- θα κληθούν να κάνουν το ξεκαθάρισμα. Πάντως, μέχρι στιγμής οι πρυτάνεις δείχνουν διστακτικοί να κάνουν το ξεκαθάρισμα, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι να υποστούν και τις σχετικές κυρώσεις. Μη «ενεργοί» ή αλλιώς… αιώνιοι χαρακτηρίζονται οι μισοί, σχεδόν, φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με «πρωταθλητές» τα πανεπιστήμια της Αθήνας, το Πάντειο και το Αριστοτέλειο.
Το σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν ξεπεράσει τα 15-20 χρόνια θα δουν την πόρτα της εξόδου, αλλά για κάποιους που είναι κοντά στη δεκαετία και χρωστάνε μόνο λίγα μαθήματα ίσως οι διοικήσεις θελήσουν με κάποιον τρόπο να τους διευκολύνουν.
Τεράστια ποσοστά φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους καταγράφονται σε δεκάδες τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. To εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τα υψηλά αυτά ποσοστά παρουσιάζονται και σε σχολές που απαιτούν άριστες βαθμολογίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι φοιτητές μόχθησαν για την εισαγωγή τους.
 
3.000 οι «αιώνιοι» του ΔΠΘ
Στις χαμηλότερες βαθμίδες σε «αιώνιους» φοιτητές βρίσκεται το ακριτικό μας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που αριθμεί 3.000 λιμνάζοντες περίπου από τους συνολικά 27.000 φοιτητές τους. Πιο συγκεκριμένα, στο ΔΠΘ σήμερα καταγράφονται 27.000 φοιτητές από τους οποίους οι 4.000 είναι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί. Από τους υπόλοιπους 19.000 οι 4.000 φοιτητές έχουν ξεπεράσει το όριο που θέτει το υπουργείο. Όμως μόνο 3.000 έχουν ξεπεράσει το ν+ν, δηλαδή τα διπλά χρόνια σπουδών, ενώ άλλοι 1.000 βρίσκονται στο ν+2 και άρα δε βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» κινδύνου για την ώρα.
 
Τελευταία ευκαιρία θέλει να δώσει το ΔΠΘ το Σεπτέμβριο
Και στο ΔΠΘ, στάση που τηρείται διακατέχεται από μια πρόθεση ανοχής, αλλά και από μία προσπάθεια να γίνει ενημέρωση όλων των πιθανών φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου μας Κώστας Ρέμελης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» τόνισε ότι: «οι τυφλές διαγραφές μακροχρόνιων φοιτητών δημιουργούν ανισότητες» και γι’ αυτό «δεν πρέπει να εξομοιωθούν οι φοιτητές οι οποίοι προσπαθούν με τους υπόλοιπους που έχουν παρατήσει τις σπουδές τους και δεν ενδιαφέρονται. Χαρακτηριστικά ο κ. Ρέμελης υπογράμμισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί μία ρύθμιση εκ νέου για όσους προσπαθούν. Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η διαγραφή όσων εδώ και καιρό έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους είναι μία ευκαιρία για ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στους καταλόγους των ιδρυμάτων. Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία για τη διαγραφή των φοιτητών, ο πρύτανης του ΔΠΘ, αν και ήταν σαφής η αυστηρή στάση του υπουργού, δήλωσε ότι ότι «ο νόμος ορίζει κανονικά στις 31/8, ωστόσο πιστεύω ότι αυτή είναι μία τυπολατρική προσέγγιση, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι μία περίοδος πασπαρτού. Είναι οξύμωρο να μην περιμένεις την τύχη αυτής της περιόδου».
Αντιδράσεις άρχισε να πυροδοτεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για διαγραφή των αιώνιων φοιτητών πιο έντονα λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Χαρακτηριστικά, το ΤΕΙ Αθηνών με ανακοίνωσή του επικρίνει την επιλογή να μη δοθεί και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως σημειώνεται, το Ίδρυμα «είχε αποφασιστεί να διευρύνει την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου για θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, προκειμένου να διευκολύνει τους λιμνάζοντες φοιτητές, στους οποίους επισημαίνονται και ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν υποστήριξης».
 
Τι προβλέπει ο νέος νόμος
 
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα, αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα, αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα, όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.
Γενικά, αυτό που ορίζει ο νόμος είναι ότι ο χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα. Για τον λόγο αυτόν όσοι εισήχθησαν σε μια σχολή αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά Πανελλήνιες, καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης ώστε να μη χάσουν 2 από τα 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγικός θάνατος Κομοτηναίας με αλεξίπτωτο θαλάσσης στα Σύβοτα

Κόπηκε ξαφνικά το σκοινί έλξης   Τη ζωή της έχασε μία γυναίκα 62 ετών από την Κομοτην…