Attaaaack

0
mme paris1
 
Attack-επίθεση, είναι η λέξη που μου έχει μείνει από τον γενναίο Σιλβέστρε Σταλόνε στα έργα Αμερικανικής έμπνευσης και παραγωγής. Η ίδια λέξη ταιριάζει στους μεγάλους μαχητές επιβάτες από την παραλία στην πόλη. Όλοι τους μονομάχοι, αποφασισμένοι ακόμη και για ξιφασκία.
Το τραίνο φθάνει στις δώδεκα παρά τέταρτο αλλά οι νουνεχείς επιβάτες βρίσκονται στην αποβάθρα ακόμη και μισή ώρα νωρίτερα. Αναμένουν υπομονετικά την άφιξη ενώ μέσα τους έχουν ετοιμαστεί με προσοχή και κατάνυξη για την άμεση και βίαιη επιβίβαση. Υπάρχουν από πρίν στρατηγικά σχέδια. Το τραίνο σταματά μπροστά τους, οι πόρτες ανοίγουν με την προϋπόθεση να κατεβούν οι αποβιβαζόμενοι επιβάτες. Δυστυχώς, οι ατυχείς αφικνούμενοι λογαριάζουν χωρίς να υπολογίζουν την γενναιότητα των επιβατών που πρόκειται να αναχωρήσουν περιχαρείς μετά το θαλάσσιο λουτρό τους. Όταν ο πρώτος επιβάτης προσπαθήσει να αποβιβασθεί θα νοιώσει έντρομος το μένος και την αυταπάρνηση αυτών που θέλουν να επιβιβασθούν.
Οι έξω σπρώχνουν με την Ελληνική λεβεντιά προς τα μέσα για να μην κατεβούν οι αποβιβαζόμενοι και οι μέσα προσπαθούν να απωθήσουν τους έξω για να μπορέσουν να αποβιβασθούν. Η Ελληνική ιστορία εξελίσσεται γενναιότερη στις μέρες μας και αποδεικνύει το απαράμιλλο σθένος της φυλής μας τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στα σκαλοπάτια του τραίνου. Είναι θέμα τιμής γι αυτόν που πρόκειται να ταξιδέψει να βρει οπωσδήποτε θέση για την κουραστική διαδρομή των δώδεκα λεπτών μέχρι τον κεντρικό σταθμό. Όποιος σταθεί όρθιος είναι ένας κατάπτυστος δειλός που άργησε κατά την επιβίβαση επειδή είχε την ηλίθια ευγένεια να επιτρέψει στους αφιχθέντες να αποβιβασθούν. Άκου ο βλάκας! Οι καθήμενοι είναι αυταπόδεικτο πως είναι οι συνεχιστές του πνεύματος του Σπαρτιάτη Λεωνίδα, του μυθικού Ηρακλή και του Σαλαμινομάχου Θεμιστοκλή. Διεμβολίζουν με τους αγκώνες και τις κνήμες προκειμένου να προλάβουν θέσιν καθημένου εν είδη θρόνου ενός μεγάλου και ξακουστού βασίλειου. Μία χλαπαταγή, ένας πανικός και μία ομοβροντία τερματίζει τελικά την προσπάθεια των περισσότερο έξυπνων ηρώων Νεοελλήνων να καταλάβουν ένα αναπαυτικό κάθισμα. Ειλικρινά τους συγχαίρουμε και τους σφίγγουμε το χέρι με θαυμασμό και υποταγή. Ζήτωσαν οι καθήμενοι των δώδεκα λεπτών. Εξευθεληθήτωσαν οι δειλοί και άμυαλοι όρθιοι επίσης των δώδεκα λεπτών και δέκα πέντε δευτερολέπτων.
Ένας επιβάτης τόλμησε να συστήσει σε Ελληνίδα μητέρα με τρία παιδιά να σταθεί το ένα όρθιο για να καθίσει κανάς γεροντότερος. Έλαβε την αυστηρή και αγέρωχη απάντηση της ηρωίδας Μάνας ‘’Γιατί όρθιο;’’. Και είχε δίκιο, τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά να διεκδικούν, να ποδοπατούν και να προχωρούν καθημερινά από διεκδίκηση σε εκδίκηση και από κατοχύρωση σε οχύρωση των συνεχών και μοναδικών δικαιωμάτων τους. Μπράβο στην ηρωίδα Μάνα, τα παιδιά της δεν θα ταξιδέψουν ποτέ όρθια. Καθιστά και μασώντας απολαυστικά τον παραδοσιακό κριτσανιστό πασατέμπο.
Η στιγμή της αποβίβασης και της σύγχρονης επιβίβασης θα πρέπει να γίνει παράδειγμα μίμησης και στους άλλους λαούς που δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα περιμένουν καχεκτικά τη σειρά τους για να ανεβούν στον σιδηρόδρομο, στο λεωφορείο και το αεροπλάνο. Οι δικοί μας επιβάτες μπορεί να μην επιδεικνύουν πολιτισμό, αλλά τουλάχιστον δεν είναι κορόιδα, τετραπέρατοι όλοι. Αμ τι! Μάχονται, αγωνιούν και αγωνίζονται για το έπαθλο της θέσης καθημένου και θα το κάνουν μέχρι της τελευτής του βίου, όση βία η και βιασμός ακόμη αν χρειασθεί. Ακόμη και ένα ελαφρύ γρονθοκόπημα είναι νομικώς και διανοητικώς αποδεκτό έως ωφέλιμο.
Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος σε πρόσφατη σύσκεψη του διοικητικού του συμβουλίου αποφάσισε να χορηγεί καθημερινά από ένα σπαθί Σαμουράι στους γενναιότερους διεκδικητές θέσεων στους συρμούς του οργανισμού. Είναι μία απόφαση που θα δικαιώσει επιτέλους τους τολμηρούς επιβάτες που με αυταπάρνηση διεκδικούν το δικαίωμα της θέσης των δώδεκα λεπτών. Για να δούμε, θα τολμήσει κάποιος να αποβιβασθεί πριν επιβιβασθεί αυτός που θέλει να ταξιδέψει δώδεκα ολόκληρα λεπτά; Αν τολμήσει εδώ είναι το σπαθί Κατάγκα! Αα.
Κοίτα, εμάς το δίκιο μας δεν μπορείς να μας το πάρεις, άλλο τώρα που κανένας από τους διεκδικητές των θέσεων ποτέ δεν διεκδίκησε μια σιδηροδρομική επέκταση του δικτύου έστω και μέχρι τη Γλύφα. Εκείνο που απασχολεί τον επιβάτη είναι η θέση των δώδεκα λεπτών κι από και πέρα στάχτη και κουρνιαχτός. Όλη η ευφυΐα του ισχυροτάτου Νεοέλληνος περιχαρακώνεται μέσα στην απόσταση των δώδεκα λεπτών. Από κει και πέρα το σπρωξίδι και το χάος, ο εξυπνακισμός και η χωριατοπονηριούλα. Μια παρακολούθηση από-επιβίβασης στον κοντινό σταθμό του θερέτρου θα δώσει την πιο ανάγλυφη περιγραφή της αιτίας της πρόκλησης των χαρατσιών και της επιβολής των τεράστιων φόρων. Η συμπεριφορά του πολίτη στους δημόσιους χώρους καθορίζει το πολιτιστικό του επίπεδο, την πρόβλεψη του μέλλοντός του και την εξέλιξη των παιδιών του.
Ούτε σε ένα τραίνο δεν είμαστε ικανοί να επιβιβασθούμε, μας αποβλάκωσαν οι εύκολοι μισθοί, οι άδικα μεγάλες και αδικαιολόγητες συντάξεις. Νομίζουμε πώς με το σπρωξίδι στη πόρτα του βαγονιού θα κερδίσουμε τη ζωή και τα δικαιώματα. Ξεχνάμε πώς πάντα υπάρχουν κάποιοι άλλοι με δυνατότερους αγκώνες και γόνατα.
 
Φοίβος Ιωσήφ
 
  • Φτάσαμε πιά κοντά στον Θεό

    Φοίβος Ιωσήφ Ήταν τόσο κοντά ο Θεός και δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε. Αυξήσαμε τις γνώσει…
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …