Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συναγερμός για τον καταρροϊκό πυρετό στην ΑΜΘ

Συναγερμός για τον καταρροϊκό πυρετό στην ΑΜΘ

0
provata close

Σε πλήρη εξέλιξη η επιδημία. Σε περιοριστικά μέτρα υποβάλλεται το ζωικό κεφάλαιο της ΑΜΘ μετά το τελευταίο κρούσμα την Τρίτη στην Καβάλα

 

Τη «γλιτώνει» για την ώρα η Ξάνθη. Δύο ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα

 
 
Η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων, μετά το πρώτο κρούσμα, στις 10/7/2014 στον οικισμό Κυριακής του Δήμου Σουφλίου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό ανακοινώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ προς ενημέρωση των πολιτών. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε τρεις Π.Ε. (Έβρος, Ροδόπη, Καβάλα). Έχουν προσβληθεί μέχρι τώρα 13 εκτροφές, ενώ υπάρχει υπόνοια για άλλες 27, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 250. Η νόσος εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται γύρω στο 3-6%. Επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για ζωονόσο η οποία δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με έντομα (κουνούπια). Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι: o πυρετός, σιαλόρροια, ρινικό έκκριμα, υπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπου, γλώσσα έντονα κυανωτική (σπανιότερα), χωλότητα, αποβολές και θάνατοι. Πολλά από τα ασθενή ζώα αναρρώνουν.
 
Η ΑΜΘ εντάσσεται σε ζώνη προστασίας ακτίνας 100Km
Μετά και το τελευταίο κρούσμα στην Καβάλα (22/7/2014) όλη η Περιφέρεια εντάσσεται σε ζώνη προστασίας ακτίνας 100Km. Τα περιοριστικά μέτρα που σε γενικές γραμμές εφαρμόζονται είναι τα εξής: 1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών. 2. Δεν καταστρέφονται όλα τα ζώα της εκτροφής. Θανατώνονται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνο τα ζώα που παρουσιάζουν βαριά κλινικά συμπτώματα 3. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών (κυρίως βοοειδών) 4. Έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων με την χρήση εντομοκτόνων 5. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών 6. Περιορισμός στις μετακινήσεις των ζώων 7. Εμβολιασμός των ζώων εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μόνο στην Ζώνη Προστασίας και μόνο μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την πλευρά της υπηρεσίας, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές, απ’ όπου μπορούν να πάρουν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νόσημα. Παρακαλούνται επίσης να αποφεύγουν την κυκλοφορία των ζώων μετά την δύση του ηλίου (αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων φορέων) και να χρησιμοποιούν τακτικά εντομοαπωθητικά για την προστασία των ζώων.
 
«Κόκκινος» μόνο ο Έβρος για την ευλογιά
Σχετικά με την ευλογιά φαίνεται να υπάρχει αναζωπύρωση του νοσήματος στον Νότιο Έβρο, όπου παρατηρήθηκαν ήδη 6 νέες εστίες, στους οικισμούς Λυκόφη, Προβατώνα, Λαγυνά, ενώ υπάρχει και υποψία για νέο κρούσμα στο Αρδάνιο. Θανατώθηκαν 808 ζώα και τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σύμφωνα με τις αποφάσεις του τμήματος Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης. Αντίθετα πολύ καλά εξελίσσεται η κατάσταση στον Βόρειο Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη όπου έκλεισαν ήδη 6, 5 και 4 μήνες αντίστοιχα, χωρίς την εμφάνιση νέου κρούσματος.
 
Στη Βουλή η έξαρση της επιδημίας από Κοντό- Στυλιανίδη και ΑΝΕΛ
Ερώτηση για τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού, τα αυξημένα μέτρα και τις αποζημιώσεις κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές ΝΔ Ξάνθης και Ροδόπης Α. Κοντός και Ε. Στυλιανίδης, αντίστοιχα. Στο κείμενο της ερώτησής τους τονίζουν ότι: «η κατάσταση, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τον κλάδο των κτηνοτρόφων της Θράκης, έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της περιοχής με πολλές προοπτικές ανάπτυξης, στον οποίο απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ανάγκη η πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου καθώς και της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων. Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.Α σημείο 1 δ της 432/20486/2014 (ΦΕΚ.Β 345/14-02-2014) απόφασης οικονομικών ενισχύσεων των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την οικονομική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για ζημίες που προκύπτουν από την εφαρμογή κτηνιατρικών μέτρων για την εξυγίανση του ζωϊκού κεφαλαίου το έτος 2014 ,ο καταρροϊκός πυρετός περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες που ορίζονται στο άρθρο 2. Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.1 της ίδιας απόφασης στον καταρροϊκό πυρετό οι θανατώσεις διενεργούνται μόνο στα ζώα που η βαρύτητα των κλινικών συμπτωμάτων την επιβάλλει για ανθρωπιστικούς ή λόγους ορθολογικής διαχείρισης». Κατόπιν αυτών, ρωτούν τους υπουργούς: 1) ποια είναι τα μέτρα που έχουν λάβει έως τώρα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να περιοριστεί η νόσος, 2) γιατί δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα η προβλεπόμενη στο παράρτημα V παράγρ 5.1.2 της 258944/7-8-2008 ΥΑ (ΦΕΚ Β1727/28-08-2008) έγκριση από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου του νοσήματος, ώστε οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προβαίνουν σε θανατώσεις των ζώων που εμφανίζουν βαριά κλινικά συμπτώματα και η επιβίωσή τους είναι αδύνατη και 3) εάν έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις ώστε να αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο στο πλαίσιο του ΠΔ 33/2003.
Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσαν στον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ και Μαρίνος Ουζουνίδης
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΓΕΩΤΕΕ Θράκης: Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή στην Αγροτική Παραγωγή

Θα πραγματοποιηθεί στις 6/12, στο Σουφλί  Hμερίδα διοργανώνει το Παράρτημα Θράκης του ΓΕΩΤ…