Θα πιέσουν μέχρι τέλους Επιμελητήρια, ΟΕΒΕ και βουλευτές της Θράκης για την καταβολή της επιδότησης ή τον συμψηφισμό
Ερώτηση στη Βουλή από Στυλιανίδη και Κοντό, μετά από συνάντηση με τον Χ. Σταϊκούρα. Α. Κοντός: «Πρέπει να το παλέψουμε δυνατά»- Σ. Μωραΐτης: «αν δε το κάνει το κράτος θα είναι τελείως αναξιόπιστο»
Αποφασισμένοι αυτή τη φορά να μην αρκεστούν σε υποσχέσεις εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της Θράκης για την καταβολή της επιδότησης του 12%, η καθυστέρηση της οποίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Τα επιμελητήρια της Θράκης μαζί με την ΟΕΒΕ και με τη συνδρομή βουλευτών της Θράκης επιχειρούν για μια ακόμη φορά να πιέσουν τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο δέχθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των φορέων με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Σε αυτή την κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων, ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι βουλευτές ΝΔ της Θράκης Αλέκος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά από συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα.
Και νέα ερώτηση στη Βουλή για τη μη τήρηση του συμψηφισμού από το ΥΠΟΙΚ
Οι δύο βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν: «η επιδότηση του 12% στο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά κίνητρα που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία 40 χρόνια. Η στήριξη αυτή της πολιτείας καθίσταται ακόμη πιο απαραίτητη την περίοδο που διανύουμε, όπου η ρευστότητα των επιχειρήσεων πλήττεται λόγω της οικονομικής κρίσης και η ανεργία έχει εκτοξευτεί πάνω από 25%.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις των Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Θράκης, τα οποία έχουν ζητήσει εκ νέου συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών με το 3344/15.07.2014 έγγραφό τους, προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας η επιδότηση του 12% έχει να καταβληθεί στις επιχειρήσεις από το 2010. Η καθυστέρηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν προϋπολογίσει στα έσοδά τους την επιδότηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει ακόμη στο θεσμικό πλαίσιο συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Κράτος έναντι οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα από τη μία η πολιτεία να απαιτεί -ορθώς- από τους επαγγελματίες να έχουν φορολογική και ασφαλιστική συνέπεια ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι η ίδια συνεπής απέναντί τους. Σε απάντηση μάλιστα σχετικής ερώτησης (5792/29.01.2014) που είχαμε υποβάλει ως Βουλευτές της Θράκης ο Υφυπουργός Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο συμψηφισμού των οφειλών». Με το σκεπτικό αυτό ρωτούν τους υπουργούς: 1)πότε θα γίνει η καταβολή της επιδότησης εργασίας του 12%, που οφείλεται από το 2010 στις επιχειρήσεις της Θράκης και 2) πότε προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει τον συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες με αντίστοιχες οφειλές αυτών προς το κράτος.
Μαζική πίεση στο νέο ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομικών
Το προηγούμενο διάστημα είχε επικρατήσει έντονος προβληματισμός καταρχάς ως προς την ίδια τη θεσμοθέτηση της επιδότησης του 12%, αλλά και ως προς το ύψος των συσσωρευμένων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις της Θράκης. Για το ΥΠΟΙΚ η κύρια ανησυχία εντοπίστηκε στην ενδεχόμενη αντίρρηση της τρόικας στο σκεπτικό χορήγησης της συγκεκριμένης επιδότησης, αφού πρόκειται για διακριτική μεταχείριση μιας συγκεκριμένης περιοχής, η οποία βέβαια προέκυψε από αξιολόγηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και στρατηγικών για την ακριτική Θράκη. Συμφωνήθηκε λοιπόν να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο το θέμα ανέκυψε ξανά μετά από μεμονωμένες δικαστικές προσφυγές επιχειρήσεων της Θράκης. Πλέον, οι εκπρόσωποι των φορέων της επιχειρηματικότητας της Θράκης, μαζί με τους βουλευτές που στάθηκαν δίπλα τους είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω.
Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο βουλευτής Ξάνθης Αλέκος Κοντός σημείωσε ότι: «πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο θεσμοθετημένο, που τέθηκε σε εφαρμογή λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας που συνεχίζουν να υφίστανται, γι’ αυτό και ο νόμος πρέπει να παραμείνει σε ισχύ», και γι’ αυτούς τους λόγους χαρακτήρισε «λάθος θεώρηση» την επιφυλακτική προσέγγιση του ζητήματος υπό το φόβο παρέμβασης της τρόικας. Σχολίασε δε ότι, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για νόμο του κράτους και οι επιχειρηματίες δεν έχουν καμία ευθύνη να επωμίζονται το βάρος της μη τήρησής του, γι’ αυτό πρέπει τουλάχιστον να προχωρήσει ο συμψηφισμός. Ειδικά για το επικείμενο ραντεβού με τον Χρήστο Σταϊκούρα δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας: «θα πάμε με δυνατή πορεία και θα πιέσουμε έντονα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, τόνισε ότι η μαζική πίεση μαζί με την υποστήριξη των βουλευτών είναι η ύστατη προσπάθεια να λυθεί το θέμα της επιδότησης. «Και οι πολιτικοί μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ακόμη και αν θέλουν να καταργήσουν το νόμο από δω και πέρα, πρέπει να διασφαλιστεί η εξόφληση των επιδοτήσεων μέχρι και σήμερα ακόμη και με δέσμευση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως οι επιχειρήσεις τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, έτσι πρέπει να πράξει και αυτό. Διαφορετικά θα είναι εντελώς αναξιόπιστο», σημείωσε ο κ. Μωραΐτης, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τον ανταγωνισμό που υφίσταται η Θράκη από Βουλγαρία και Τουρκία με σημαντικά υψηλότερη φορολόγηση και «τρύπια» σύνορα.
Ελένη Διαφωνίδου