Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξενοδόχοι από …ανάγκη!

Ξενοδόχοι από …ανάγκη!

0
paralia avdira

Νοικιάζουν τα εξοχικά τους στους παραλιακούς οικισμούς Αβδήρων και Μυρωδάτου για να πληρώσουν τα «χαράτσια»

 

Μένουν άδεια τα νόμιμα καταλύματα! 40.000 παράνομα καταλύματα λειτουργούν πανελλαδικά

 
 
«Χτυπημένη» από τον …κακό της τον καιρό είναι η περιοχή μας και το φετινό καλοκαίρι τουριστικά μένει …μετεξεταστέα! Σε απόγνωση είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού που διατηρούν beachbar, ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα στην παραλιακή ζώνη του νομού καθώς οι καθημερινές σχεδόν βροχοπτώσεις και οι νεφώσεις τους έχουν στερήσει τους μισούς πελάτες από πέρσι. Δεδομένου δε ότι το καλοκαίρι στην περιοχή μας είναι μικρότερο σε σχέση με πιο νότιες περιοχές και ήδη ο Ιούλιος βαίνει προς το τέλος του τα έσοδα από τον τουρισμό προβλέπεται να κινηθούν σε πολύ …χαμηλές πτήσεις!
 
Δεν φταίει μόνο ο κακός μας ο καιρός
Δεν φταίει όμως μόνο ο κακός μας ο καιρός για το γεγονός ότι έχουμε την μισή τουριστική κίνηση στις παραλίες από ότι πέρσι και τα καταλύματα μένουν άδεια σε μια σαιζόν που έπρεπε να έχουν την ύψιστη πληρότητα. όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Αγκόρτσας  
Είναι και άλλοι παράγοντες που συντελούν στην πτώση της τουριστικής κίνησης στο νομό μας. Είναι το γεγονός ότι άνοιξε ο δρόμος από την Νυμφαία Ροδόπης και μεγάλο κύμα Βουλγάρων τουριστών κατευθύνεται στις παραλίες του Φαναρίου και της Αρωγής που είναι σαφώς πιο οργανωμένες από τις δικές μας αλλά επιπρόσθετα είναι και ο…αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται όσοι έχουν καταλύματα εντός των οικισμών όπως για παράδειγμα στα Άβδηρα από τους …αλεξιπτωτιστές του χώρου.
 
Νοικιάζουν τα εξοχικά τους στις παραλίες για να πληρώσουν τα «χαράτσια»
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» στον οικισμό «Νέα Άβδηρα» που εκτείνεται από την παραλία του Αη Γιάννη έως και το Πόρτο Μόλο και σε μέρος της παραλίας της Μάνδρας όπως και στον παραλιακό οικισμό του Μυρωδάτου, αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών τα οποία τις καλές εποχές τα χρησιμοποιούσαν για παραθερισμό τώρα τα νοικιάζουν σε οικογένειες ξένων ή ντόπιων παραθεριστών προκειμένου να αποκομίσουν έσοδα για τα «χαράτσια» που πρέπει να πληρώσουν γι αυτές τις κατοικίες!
 
40.000 παράνομα καταλύματα λειτουργούν πανελλαδικά
Το φαινόμενο δεν είναι καινοφανές ή τοπικό αλλά πανελλαδικό. Είναι χαρακτηριστικό – όπως επισημαίνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος – ότι η ενοικίαση παράνομων καταλυμάτων εξελίσσεται σε… πληγή για τον ελληνικό τουρισμό, με τις απώλειες σε τουριστικό συνάλλαγμα να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, ερωτώμενος για το θέμα απάντησε ότι αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα λειτουργούν τουλάχιστον 40.000 με 45.000 παράνομα καταλύματα, με τους ιδιοκτήτες τους να αδιαφορούν για τα βαριά πρόστιμα που υπάρχουν! Ο κ. Αγκόρτσας ερωτηθείς για το θέμα απάντησε ότι γνωρίζει κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά ότι έχει ακούσει κάποιες φημολογίες για ύπαρξη του φαινομένου και στην παραλιακή ζώνη του νομού μας. Όπως είναι φυσικό μένουν ανοίκιαστα τα νόμιμα καταλύματα στα Άβδηρα αφού δεν έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι πλάι στο κύμα…
 
Καθαρά τα νερά μας…
Και σαν μην έφταναν όλα αυτά είναι και μια άλλη δυσμενή συγκυρία που σχετίζεται και με τον καιρό…Πρόκειται για τα νεκρά ψάρια της Βιστονίδας που ξεβράστηκαν στις παραλίες του δήμου Αβδήρων. Βέβαια ο δήμος κινητοποιήθηκε άμεσα και συνέλλεξε όσα βρήκε ωστόσο το θέαμα των νεκρών ψαριών δεν ενδείκνυται για τουριστική …εκμετάλλευση. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης έχουν γίνει δειγματοληψίες των νερών από τις παραλίες όπου έχουν βρεθεί τα νεκρά ψάρια και δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα στην καθαρότητα και την ποιότητα των νερών.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…