Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ On line θα παρακολουθούμε τις καταναλώσεις μας σε ρεύμα!

On line θα παρακολουθούμε τις καταναλώσεις μας σε ρεύμα!

0
metrites dei

60.000 έξυπνους μετρητές θα εγκαταστήσει η ΔΕΔΔΗΕ στο νομό μας

 

 Στο αέρα η προκήρυξη του πιλοτικού προγράμματος. Μέσω sms στο κινητό η ειδοποίηση για την κατανάλωση

 
 
Στον «αέρα» βρίσκεται η προκήρυξη του πιλοτικού προγράμματος από την Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την εγκατάσταση 170.000 «έξυπνων» μετρητών σε κατοικίες και μικρά εμπορικά καταστήματα και η Ξάνθη κατέχει εξέχουσα θέση καθώς σύμφωνα με την προκήρυξη την ΔΕΔΔΗΕ στο νομό μας θα εγκατασταθούν 60 χιλιάδες μετρητές! Στόχος της ΔΕΔΔΗΕ είναι η αναβάθμιση του δικτύου της ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την εφαρμογή μελλοντικά πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας
 
Τι είναι ο έξυπνος μετρητής
Σε αντίθεση με το συμβατικό «ρολόι» ο έξυπνος μετρητής παρέχει μεγάλες δυνατότητες τόσο στον προμηθευτή όσο και στον καταναλωτή. Λειτουργεί ως πομπός και δέκτης και μπορεί να ενημερώνει για το ύψος της κατανάλωσης ή τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της τόσο την εταιρεία που πουλάει το ρεύμα όσο και τον ίδιο τον καταναλωτή. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται ακόμη και με τηλεφωνικά μηνύματα για την κατανάλωσή του ή για πιθανές διακοπές ρεύματος στο δίκτυο.
Επίσης μέσω των μετρητών θα μπορούν να διαμορφωθούν σύνθετα τιμολόγια για την καλύτερη διαχείριση της ζήτησης που θα «επιβραβεύουν» τους καταναλωτές που είναι φειδωλοί στις ώρες με μεγάλη ζήτηση και θα «τιμωρούν» τους σπάταλους .
Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματη έκδοση μηνιαίων λογαριασμών, που θα οδηγήσει και στην κατάργηση των «έναντι».
Στα άμεσα πλεονεκτήματα των «έξυπνων» μετρητών περιλαμβάνεται η ελαχιστοποίηση των επισκέψεων υπαλλήλων – καταμετρητών στους πελάτες της ΔΕΗ, περιορίζοντας σημαντικά το αντίστοιχο κόστος, η ακριβής τιμολόγηση, η άμεση ενημέρωση των καταναλωτών για στοιχεία της κατανάλωσής τους, καθώς και η δυνατότητα άμεσης επιλογής και αλλαγής προμηθευτή και άμεσης διαδοχής και επανασύνδεσης καταναλωτή.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση στη συνέχεια των 7 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, κόστους άνω των 1 δισ. ευρώ.
 
170.000 έξυπνοι μετρητές ρεύματος
Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΔΕΔΔΗΕ θα εγκατασταθούν:
•60 χιλιάδες μετρητές θα εγκατασταθούν στον Νομό Ξάνθης
•80.000 στα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο
•20.000 στη Λευκάδα
•7.000 στην Αττική
•3.000 στην Κεντρική Μακεδονία.
•30.000 μετρητές στα νησιά Σαντορίνη, Μήλο και Κύθνο.
Το έργο που ανατίθεται με το «κλειδί στο χέρι», ο ανάδοχος θα αναλάβει να εξοπλίσει και να λειτουργήσει κέντρο τηλεμέτρησης για 300.000 ανεξάρτητα σημεία μέτρησης, που θα αποτελεί την «καρδιά» του συστήματος. Το κέντρο θα έχει συνεχή επικοινωνία με τους «έξυπνους» μετρητές με τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων LPG και CPRS (ασύρματη τεχνολογία 2 G ή 3 G).
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…