Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η μειονότητα της Θράκης στα «δίχτυα» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας

Η μειονότητα της Θράκης στα «δίχτυα» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας

0
mousoulmanes thraki

Με ύφος χιλίων …πασάδων η Τουρκία σε έγγραφο προς την Ε.Ε. καταγγέλλει την χώρα μας που δεν αναγνωρίζει εθνοτική μειονότητα στη Θράκη

 

Αξιώνει εκλογή των μουφτήδων, ένα «νέο» διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς στην Κύπρο και φοβερίζει με άρση του casus belli …

 
 
Εγείρει θέμα εθνοτικού προσδιορισμού της μειονότητας της Θράκης η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας την ως «τουρκομουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» και καταγγέλλοντας της χώρα μας που εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία ως γνωστόν αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα στην Θράκη ενώ παράλληλα αξιώνει εκλογή των μουφτήδων. Τα θέματα την μειονότητας της Θράκης είναι σταθερές ως «αξίες» και «αξιώσεις»στην ατζέντα της Τουρκίας που χρησιμοποιούνται διαπραγματευτικό μέσο με την Ε.Ε. για την ένταξή της σ’ αυτή. Οι θέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στην Δήλωση 100 σελίδων που κατέθεσε στο πλαίσιο της 5ης συνάντησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – Τουρκίας και υπογράφεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεχμέτ Τσαβούσογλου. Σ’ αυτό το έγγραφο συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι θέσεις της για το Κυπριακό στο οποίο χαρακτηρίζεται «νεκρό» το Κυπριακό κράτος και «εκλιπούσα» η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τίθεται ζήτημα επέκτασης των χωρικών υδάτων.
 
Με ύφος χιλίων …πασάδων η Τουρκία για την μειονότητα και το Κυπριακό!
Σ’ ότι αφορά την μειονότητα χρησιμοποιείται …προσεκτική γλώσσα καθώς εντέχνως αποφεύγεται η λέξη αμοιβαιότητα για τη Συνθήκη της Λοζάννης και αναφέρεται σε «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, ωστόσο η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της «τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», όπως αναφέρεται στη Δήλωση.
Σ’ ότι αφορά το Κυπριακό η Τουρκία αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων». Επίσης απορρίπτει κάθετα την «Κοινή Θέση» της ΕΕ για τερματισμό της πρακτικής άσκησης βέτο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ και θα τους αποσπούσε την προσοχή από τον στόχο της λύσης».
 
Φοβερίζει την Αθήνα με άρση του casus belli αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια
Επιπλέον, αξιώνει από την Αθήνα να αρνηθεί ουσιαστικά το δικαίωμα που της δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα εξέταζε την άρση του casus belli. Με τον τρόπο αυτό, αγνοεί παντελώς τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, που αποτελεί βασική αρχή της ΕΕ, ενώ συνδυάζει όλα τα παραπάνω με την προσφάτως υιοθετηθείσα Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία υποδεικνύει στην ΕΕ ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις όπως “απειλή” όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…