Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επέκταση στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών λόγω βροχών

Επέκταση στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών λόγω βροχών

0
psekasmoi

Εγκρίθηκε από την Οικ. Επιτροπή της ΑΜΘ το επιπλέον κονδύλι 300.000 € που είχε προβλεφθεί για εξαιρετικές περιπτώσεις

 

Βάσει πύκνωσης και είδους στις παγίδες συνεχίζουν να εκτελούνται οι επίγειοι ψεκασμοί. Λιγότερα κουνούπια φέτος στα παραθαλάσσια της Ξάνθης, αυξημένη παρουσία στην πόλη

 
 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πρόγραμμα προνυμοφκτονίας ξεκίνησε φέτος έγκαιρα, χωρίς καθυστέρηση, από τις 15 Μαρτίου, και καθημερινά 5-7 συνεργεία διενεργούν επίγειους ψεκασμούς σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Ωστόσο, οι έντονες βροχοπτώσεις φέτος σε όλη την περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει εντονότερο το πρόβλημα της εμφάνισης κουνουπιών τόσο στη φύση, όσο και σε αστικά περιβάλλοντα.
Η Οικονομική Επιτροπή της ΑΜΘ, ενέκρινε τον προηγούμενο μήνα την επικαιροποίηση της προαίρεσης, δηλαδή τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός επιπλέον ποσού ύψους 300.000 € που είχε εγκριθεί με τη συνολική διετή σύμβαση για εξαιρετικές περιπτώσεις. Έχοντας την εικόνα της φετινής κατάστασης, με την επιμονή τα όχλησης από τα κουνούπια λόγω των συνεχών βροχών, αλλά και με δεδομένη την υψηλή επικινδυνότητα της περιοχή μας για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ελήφθη η απόφαση να εγκριθεί το επιπλέον κονδύλι και να χρησιμοποιηθεί άμεσα αν χρειαστεί. Θυμίζουμε ότι το διετές έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών ήταν προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ και η ανάδοχη κοινοπραξία έδωσε έκπτωση που περιόρισε το ποσό στα 2,7 εκ. ευρώ.
 
Έως το τέλος του 2014 το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Όπως μας ενημέρωσε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Κώστας Κατσιμίγας, που από την αρχή έχει ασχοληθεί επισταμένως με το πρόγραμμα, το έργο της κοινοπραξίας θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του 2014, οπότε και θα λήξει η σύμβαση. Μπορεί να μην είναι τόσο έντονη το φθινόπωρο η όχληση από τα κουνούπια, όμως, αν ευνοήσουν οι συνθήκες και διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία, θα παραμείνουν και τα κουνούπια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έγκαιρη φετινή επέμβαση είχε σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί δραστικά το πρόβλημα της όχλησης από τα κουνούπια στα παραθαλάσσια σημεία Ξάνθης και Ροδόπης, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις ενθάρρυναν σημαντικά την εμφάνιση κουνουπιών σε αστικά περιβάλλοντα. Γι’ αυτό και ήταν πιο έντονο το πρόβλημα και εντός της πόλης της Ξάνθης. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κατσιμίγας, οι ψεκασμοί γίνεονται με βάση τη συγκέντρωση που παρατηρείται στις παγίδες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία σε όλη την ΑΜΘ. Λαμβάνεται υπόψη όχι μόνη η πύκνωση, αλλά και η επικινδυνότητα του είδους των κουνουπιών που αναπτύσσονται.
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι: «μία αστοχία, ένα σημείο με λιμνάζοντα νερά είναι ικανό να προκαλέσει την ανάπτυξη κουνουπιών. Γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και από τους πολίτες».
 
Κεραμωτή και ορυζώνες Έβρου, τα πιο επικίνδυνα σημεία
Από τα πιο επικίνδυνα σημεία βέβαια, παραμένει η περιοχή τις Κεραμωτής, καθώς και οι ορυζώνες του Έβρου. Εκεί, ο μεγάλος όγκος νερού που λίμνασε λόγω των βροχοπτώσεων επέτεινε ακόμη περισσότερο τη δυσκολία της ήδη ιδιαίτερης κατάστασης. Σε πολύ πρώιμο στάδιο είναι πάντως, ο συντονισμός με την τουρκική πλευρά για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος στην περιοχή του Έβρου. Πέρυσι είχαν γίνει κάποιες επαφές, ενώ φέτος με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση στην Αδριανούπολη, αλλά αυτή επικεντρώθηκε περισσότερο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και όχι στην ανάληψη κοινών δράσεων. Άλλωστε, οι μέθοδοι που ακολουθούνται στη γειτονική χώρα, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός είναι σημαντικά λιγότερο εκσυγχρονισμένα από αυτά που χρησιμοποιεί η χώρα μας και ουσιαστικά αποτελούν πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών.
Βέβαια, εκεί και το πρόβλημα είναι δεκάδες φορές πιο οξυμένο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι ορυζώνες της τουρκικής πλευράς απλώνονται σε έκταση 490.000 στρεμμάτων, όταν της Κεραμωτής είναι περίπου 20.000-25.000 και των Φερών 2.500…
 
Οι βροχοπτώσεις δεν «ξέπλυναν» το φάρμακο, αλλά προκάλεσαν αναβολές στους ψεκασμούς
Ο κ. Κατσιμίγας πάντως, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών έχει ως αρχή το γεγονός ότι το κουνούπι είναι στοιχείο της φύσης, δεν παλεύεται και δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Ωστόσο, στοχευμένες δράσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συγκέντρωσή του. Ο ίδιος ακόμη εξήγησε ότι οι βροχοπτώσεις ευνόησαν μεν την ανάπτυξη του κουνουπιού, δεν επηρέασαν ωστόσο την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών και αυτό γιατί η βροχή δεν μπορούσε να «ξεπλένει» το φάρμακο, απλά δημιούργησε δυσκολίες στη διενέργεια των ψεκασμών, καθώς υπήρξαν αρκετές αναβολές ειδικά το πρώτο διάστημα και έπρεπε να καθορίζεται συνεχώς νέα ημέρα παράλληλα με την εκ νέου ενημέρωση του κοινού.
 
Ξεκίνησε η προετοιμασία για την επόμενη χρονιά
Ο εκτελεστικός γραμματέας της ΑΜΘ που έχει εικόνα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας σχολιάζει ότι: «είμαστε η μόνη Περιφέρεια που έχουμε συνολικό πρόγραμμα. Αλλού λαμβάνουν μόνο πυροσβεστικά μέτρα». Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου επίσης το πρόβλημα των κουνουπιών είναι πολύ έντονο έχουν κάνει τμηματικούς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλίσει ελικόπτερα, αλλά να έχει κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για τα φάρμακα.
Στην ΑΜΘ, από τώρα έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα περίοδο. Όπως μας πληροφόρησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της ΑΜΘ Λουκάς Γεωργίου, έχει ήδη συσταθεί η επιτροπή που αξιολογεί το έργο των προηγούμενων ετών και με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα, εντομολογικά και επιδημιολογικά στοιχεία που συγκεντρώνονται, θα προετοιμάσει το έργο της επόμενης περιόδου. Άλλωστε και από το ειδικό κονδύλι των 300.000 € ό,τι περισσέψει μπορεί να αξιοποιηθεί το 2015.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…