Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αγκάθι» το θέμα των αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

«Αγκάθι» το θέμα των αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων

0
arxaia 1

Από το 1965 που χαρακτηρίστηκε ως το 2009 που οριοθετήθηκε δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος

 

Η Τσακίρη είχε προτείνει να επιτραπεί μια ήπια τουριστική δραστηριότητα με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας όμως έπεσε στο κενό…

 
 
Ήταν 26 Μαΐου του 1965 όταν ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Παύλος Βαρδινογιάννης (δημιουργός της γνωστής οικογενείας) της κυβέρνησης Ένωσης Κέντρου υπέγραφε το ΦΕΚ (Αρ. 8186): «περί κηρύξεως αρχαιολογικού χώρου εις Κοινότητα Αβδήρων», όπως ανακαλύψαμε στα αρχεία του «Ε». Τότε μπήκαν τα συρματοπλέγματα σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Αρχαίων Αβδήρων: «ευρισκομένων παρά την παραλιακήν έκτασιν της κοινότητας Αβδήρων και περιλαμβάνουσαν δυτικώς μεν τον αρχαίο Λιμένα των Αβδήρων και τους λόφους του Αγίου Παντελεήμονος, βορείως του λόφου του Λευκίππου, ανατολικώς την παραλιακήν τοποθεσία Μώλος και νοτίως τον λόφον Πρωταγόρα, τον λόφων των κατασκηνώσεων και τα λείψανα του μεσαιωνικού κτιρίου», όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ. Το επόμενο ΦΕΚ ήταν το 2009 (αρ. φύλλου 469 23/9/2009) και με υπουργό Πολιτισμού τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με το ΦΕΚ αυτό έγινε η οριοθέτηση. Συγκεκριμένα συμπεριλήφθησαν στο ήδη χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο με ΦΕΚ του 1965 οι: «οι δύο οχυρωματικοί περίβολοι της αρχαίας πόλης (ο Βόρειος και ο Νότιος)καθώς όπως σημειώνει εντός αυτών καθώς και σε περιοχή εντός των τειχών έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες» τις οποίες περιγράφει αναλυτικά. Στο ΦΕΚ του κ. Σαμαρά περιλαμβάνεται και τοπογραφικό σχεδιάγραμμα.
 
Από τότε μέχρι τώρα σε εκκρεμότητα το θέμα των αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων
«Αγκάθι» στην όλη υπόθεση είναι το θέμα των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις καθώς υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα με δεσμευμένες ιδιοκτησίες κατοίκων των Αβδήρων οι οποίες ούτε μπορούν να καλλιεργηθούν εκτός από ελάχιστες που επιτρέπει η Αρχαιολογία ούτε μπορούν να αξιοποιηθούν με κάποια μορφή τουριστικής αξιοποίησης αλλά ούτε και έχουν αποζημιωθεί από το κράτος τόσα χρόνια. Η μόνη σοβαρή ανακίνηση του θέματος ήταν επί δημάρχου Εύας Τσακίρη όταν με πρωτοβουλία της συλλέχθηκαν χιλιάδες υπογραφές και τέθηκε ως αίτημα στον τότε υπουργός Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη όταν επισκέφθηκε τα Άβδηρα και τον αρχαιολογικό χώρο να βρεθεί μια λύση σ’ αυτή την εκκρεμότητα. Μάλιστα η κα Τσακίρη κατέθεσε την πρόταση με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού συμβουλίου να επιτραπεί από την Αρχαιολογία πάντα με την επίβλεψη της και την επιτήρησή της, η δυνατότητα μιας ήπιας τουριστικής οξοποίησης σε κάποιες ιδιοκτησίες αν βεβαίως διασφαλιστεί από την ίδια ότι δεν υπάρχουν αρχαιότητες σ’ αυτές. Διαφορετικά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Μάλιστα όπως μας διαβεβαίωσε η κα Τσακίρη η τότε Προϊσταμένη της ΛΑ ΕΠΚΑ ήταν θετικά διακείμενη στην πρόταση αυτή. Ο υπουργός είπε ότι θα το εξετάσει όμως τον πρόλαβαν άλλα…
Έκτοτε ουδέν…
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…