Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παραλία-Αγορά 1-0

Παραλία-Αγορά 1-0

0
agora kyriaki

 Οι Ξανθιώτες ψήφισαν παραλία την Κυριακή αδιαφορώντας για το άνοιγμα των καταστημάτων

 

Τις πόρτες τους άνοιξαν ελάχιστα καταστήματα και τα εμπορικά στην Ξάνθη

 
 
Ερημικό τοπίο θύμιζε η αγορά της Ξάνθης την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, παρά το γεγονός ότι ήταν μια από τις επτά Κυριακές, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Οι Ξανθιώτες ψήφισαν δαγκωτό ήλιο και θάλασσα μετά από ένα βροχερό πενθήμερο. Το ίδιο φαίνεται, όμως, πως επέλεξαν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες, οι οποίοι κράτησαν κλειστά τα μαγαζιά τους και βγήκαν κερδισμένοι.
 
Για μια θέση στον ήλιο
Την ώρα που η αγορά της πόλης “λειτουργούσε” με περίπου 20 μαγαζιά (συμπεριλαμβανομένων και των εποχιακών) και τα εμπορικά κέντρα, οι παραλίες του νομού βούλιαξαν από κόσμο. Η κίνηση παραλιακά του νομού είχε «χτυπήσει κόκκινο» με τους λουόμενους να αναστενάζουν να βρουν χώρο να σταθμεύσουν και να χρειάζεται να κάνουν τάμα για να βρουν ξαπλώστρα.
Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να κατεβάσουν ρολά γύρω στις 3 και να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους.
 
ΕΣΕΕ: «Τουριστικό ντεκόρ χωρίς κέρδος»
«Η χθεσινή εμπορική κίνηση στην Αθήνα χαρακτηρίζεται μέτρια, στη Θεσσαλονίκη μάλλον ικανοποιητική και στον Πειραιά απογοητευτική. Κερδισμένοι της Κυριακής, εκτός από τα Μall και τα εκπτωτικά χωριά, είναι και οι αγορές της Λάρισας και της Πάτρας που τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά», ανέφερε ο κ. Κορκίδης. 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της Συνομοσπονδίας που έχουν συγκεντρωθεί, και τα οποία θα συγκριθούν και θα ανακοινωθούν τη Τρίτη 22 Ιουλίου, «φαίνεται να μην ανταποκρίνονται με τα τελευταία δημοσιογραφικά ρεπορτάζ». «Τηρήσαμε το νόμο των επτά Κυριακών, ανοίξαμε, μετρήσαμε επισκεψιμότητα και τζίρο και θα αποδείξουμε τα όσα λέμε με τα πραγματικά στοιχεία της ίδιας της αγοράς, χωρίς εικονικές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η πραγματική εικόνα μόνο ενθαρρυντική δεν ήταν για τους μικρομεσαίους του λιανεμπορίου, αλλά αφενός ήταν μόνο μία Κυριακή μέσα στο μεσοκαλόκαιρο και αφετέρου είμαστε ακόμα στην αρχή των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Τουλάχιστον η υποτονική κίνηση αυτής της Κυριακής δεν θα επηρεάσει τον τοπικό τζίρο της 2ης εβδομάδας των εκπτώσεων και άλλωστε υπάρχουν ακόμα πολλές καθημερινές μέχρι τέλος Αυγούστου” είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
 
Ε. Μίλκογλου: «Η Κυριακή έχει αποτύχει»
Για την εικόνα της αγοράς την Κυριακή μίλησε στο «Ε» και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο οποίος τόνισε για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
«Γύρω στις δώδεκα με μια πέρασα από την αγορά, αλλά κόσμο δεν είδα. Τα μαγαζιά που ήταν ανοιχτά ήταν οι αλυσίδες, η Αθηναϊκές, όπως λέω εγώ, και 15-20 μαγαζιά. Από ότι έμαθα, το ίδιο πράγμα συνέβη και στους γειτονικούς νομούς» αναφέρει ο κ. Μίλκογλου και συμπληρώνει «αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ακόμα και το “Flamingo” εφτά παρά ήταν κλειστό, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν κλείσει αρκετή ώρα πριν».
Όσον αφορά τις επιλογές κάποιων επιχειρηματιών να ανοίξουν, ο κ. Μίλκογλου σημειώνει πως δεν τήρησαν το ωράριο της Κυριακής, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, είναι 11 το πρωί με 8 το απόγευμα.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κυριακή έχει αποτύχει, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Δεν μπορεί να μην έχουν το Σάββατο και να έχουν την Κυριακή» σημειώνει ο κ. Μίλκογλου και μιλά για μείωση του τζίρου και αύξηση των εξόδων.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι στην ίδια λογική θα έπρεπε να είναι ανοιχτά μια σειρά από άλλες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες. «Με την ίδια λογική θα έπρεπε να ήταν ανοιχτά και οι παιδικοί σταθμοί, ώστε να μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας για να ανοίξουμε τα μαγαζιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …