«Βάσανο» για τους δημόσιους υπάλληλους η αξιολόγηση. Παράσταση διαμαρτυρίας από δασκάλους και καθηγητές
Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Ι. Μπούτος: « Θα λειτουργήσει ως δεξαμενή άντλησης υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα»
«Καζάνι που βράζει» και πάλι ο δημόσιος τομέας. Το νέο «βάσανο» γι αυτούς λέγεται «αξιολόγηση», την οποία θεωρούν ως προάγγελο διαθεσιμότητας. Και παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους χρυσώσει το χάπι …επαναφέροντας τον 13ο μισθό ως μπόνους παραγωγικότητας οι δημόσιοι υπάλληλοι δια των συνδικαλιστικών τους οργάνων αντιδρούν και πάλι.. Όπως συνέβη χθες με τους δασκάλους και τους καθηγητές της Ξάνθης που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας από τις 8 – 11 το πρωί έξω από το κτίριο της Π.Ε. Ξάνθης μπλοκάροντας τα προγραμματισμένα σεμινάρια τα οποία επρόκειτο χθες να ξεκινήσουν!
Δεν φταίει η αξιολόγηση αλλά ο τρόπος…
Να φταίει το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποβάλλουν την νοοτροπία με την οποία γαλουχήθηκε τόσα χρόνια ο δημόσιος τομέας η οποία τους κατέστησε σε εργαζόμενους «ιερά τέρατα» που κανείς δεν μπορούσε να τους κουνήσει από τη θέση τους όχι μόνο αν είναι μη παραγωγικοί ή ανεπαρκείς – κάτι που θεωρείται αυτονόητο στον ιδιωτικό τομέα –αλλά ακόμη κι αν παρανομούν καθότι τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούσαν στη βάση «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει»; Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν, συγκεκριμένα για την αξιόλογη ότι δεν διαφωνούν ότι πρέπει να αξιολογούνται, διαφωνούν με τον τρόπο που γίνεται. Όπως επεξηγεί ο νεοεκλγεγείς πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Γιάννης Μπούτος, που στάθηκε στο πλευρό των εκπαιδευτικών θέτοντας υπό την αιγίδα της ΑΔΕΔΥ την παράσταση διαμαρτυρίας και παρατείνοντας τη διάρκειά της μέχρι τις 2μ.μ.: «Δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης αλλά θεωρούμε ότι με τον τρόπο που γίνεται αφ’ ενός ενεργοποιείται ένα ανθρωποφαγικό σύστημα μεταξύ των υπαλλήλων και αφ’ ετέρου δεν δεχόμαστε το πλαφόν του 15% που θέτουν εκ των προτέρων να αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς. Το θεωρούμε σκόπιμο που θα λειτουργήσει ως δεξαμενή άντλησης υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Αυτοί οι υπάλληλοι στοχοποιούνται και θα είναι στο στόχαστρο ανά πάσα ώρα και στιγμή».
Ο 13ος μισθός μόνο για τους παραγωγικούς!
Σ’ ότι αφορά την επαναφορά του 13ου μισθού ως μπόνους παραγωγικότητας ο κ. Μπούτος τα θεωρεί επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης επισημαίνοντας ωστόσο ότι: «Δεν πρόκειται για τον 13ο μισθό αλλά για ένα μπόνους παραγωγικότητας για όσους πιάσουν τους στόχους. Δημιουργεί ανισότητες μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο. Δεν μπορεί δυο δάσκαλοι να αμείβονται διαφορετικά. Επιπρόσθετα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα κριτήρια για να δίνεται αυτό το μπόνους. Δεν μας τέθηκε το πλαίσιο και δεν μπορούμε να συζητούμε για υποθετικά πράγματα που λέγονται για επικοινωνιακούς λόγους».
Να σημειώσουμε ότι σήμερα στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να συζητηθούν και να αποφασιστούν η μορφή και τα μέσα των δράσεων …αντίδρασης!
Οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο
1.Το 2015 έρχονται τέσσερις μεταρρυθμίσεις που είναι ανάμεσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας:
2.Η αλλαγή της πολιτικής στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με τη θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, όπου όλοι θα πληρώνονται βάσει προσόντων, θέσης ευθύνης και αποδοτικότητας,
3.Θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου με βάσει την αποδοτικότητα και την επίτευξη των στόχων. Ουσιαστικά επιστρέφει ο 13ος μισθός ως μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα καταφέρουν να πετύχουν στο 90% τους στόχους τους.
4.Εως τα τέλη του 2014 θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από την κυβέρνηση για μεταφορά κρατικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προκειμένου να μειωθεί το κόστος, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ιδιώτες θα περάσουν η καθαριότητα των γραφείων και η φύλαξη των κτιρίων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για να τα εφαρμόσει αυτά στις αρχές του 2015.
Μαριάννα Ξανθοπούλου