Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πάγωσαν» οι πωλήσεις πετρελαίου και στην Ξάνθη

«Πάγωσαν» οι πωλήσεις πετρελαίου και στην Ξάνθη

0
petrelaio thermansis3-empros

Γ. Σιούτας: «Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης δεν απέδωσαν καρπούς. Με την εξίσωση περιορίσανε τις πωλήσεις και όχι το παραεμπόριο»

 

Λαβωματιές 400 εκατ. ευρώ μετρά το υπουργείο Οικονομικών. Θα διαπραγματευτεί για μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης το Φθινόπωρο

 
 
Αδιαμφισβήτητα είναι πλέον τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών για την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Παρά τη βελτίωση των όρων για τη καταβολή επιδόματος θέρμανσης (110 εκατ. ευρώ στο 5μηνο) και την αύξηση κατά 12,94% της κατανάλωσης σε σχέση με την περίοδο 2012/ 2013, η κατανάλωση περιορίστηκε στο 1/3 αυτής του 2011/2012 όταν δεν ίσχυε δηλαδή η εξίσωση του ΕΦΚ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα στοιχεία αυτά, παρά τις αρνητικές συνέπειες που είχαν στην οικονομία του κράτους, αποτελούν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της Κυβέρνησης καθώς της επιτρέπουν να διαπραγματευτεί με την Τρόικα για τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης από την επόμενη κιόλας περίοδο.
 
Το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών θα διαπραγματευθεί το Φθινόπωρο τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για να έχει θετική κατάληξη το ελληνικό αίτημα, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων.
«Η μείωση της κατανάλωσης έχει επηρεάσει τον ΦΠΑ. Εξακολουθούμε να έχουμε αποκλίσεις στα πετρελαιοειδή, καθώς η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης δεν ήταν αυτή που εκτιμούσαν», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δείχνοντας έτσι προς την πλευρά της Τρόικας. Στην πραγματικότητα, παρά την αύξηση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η «βουτιά» του ΦΠΑ και τις δύο χρονιές είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο αποκλίσεις έναντι των στόχων αλλά και απώλειες εσόδων» αναφέρει χαρακτηριστικά το επιχείρημα του υπουργείου.
 
«Οι προχειρότητες και οι πειραματισμοί κοστίζουν»
«Μετά την αποτυχία της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην άρση του μέτρου και την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011-2012. Οι προχειρότητες και οι πειραματισμοί κοστίζουν» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων μιλώντας για παταγώδη αποτυχία τους μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
 
Γ. Σιούτας: «Το επάγγελμά μας δεν είναι πλέον βιώσιμο»
Για αποτυχία του μέτρου καθώς και για τις λαβωματιές που άφησε στον κλάδο τους μιλά στο «Ε» και ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Ξάνθης κ. Γιάννης Σιούτας.
«Η κατανάλωση του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 65% σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Η αγορά δεν μπόρεσε να ανακάμψει, εξαιτίας της υψηλής τιμής του προϊόντος σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της επιστροφής του φόρου» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Σιούτας και εξηγεί πως οι πρατηριούχοι δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνονται με την τιμή της επιστροφής, κάτι που αναγκάζει τους πολίτες να αγοράζουν με το σταγονόμετρο καθώς επιστροφή καταβάλλεται 5 μήνες μετά με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σιούτας σχολίασε πως το μέτρο αυτό της κυβέρνησης δεν απέδωσε καρπούς, καθώς μειώθηκε η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ από την άλλη το παραεμπόριο συνεχίζει να ακμάζει. «Η μόνη ελπίδα πλέον βρίσκεται στο σύστημα εισροών-εκροών, η υλοποίηση του οποίου όμως έχει κολλήσει» καταλήγει ο ίδιος.
Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σιούτας, το μέτρο αυτό, πέρα από τον περιορισμό του παραεμπορίου θα βάλει λουκέτα και σε αρκετά πρατήρια, με την πλειοψηφία τους να βρίσκονται σε αγροτικούς οικισμούς. «Το επάγγελμα μας πλέον δεν είναι βιώσιμο. Δεκάδες συνάδελφοί μας στον Νομό μας ακολούθησαν φέτος το δρόμο της ανεργίας. Με την τοποθέτηση του συστήματος εισροών-εκροών, ναι μεν θα καταφέρουμε να περιορίσουμε το παραεμπόριο, αλλά θα δούμε και πολλά πρατήρια κυρίως σε χωριά να κλείνουν» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «ήδη συνάδελφοί μας έχουν δηλώσει ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική τοποθέτηση του συστήματος θα κατεβάσουν ρολά, καθώς δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό για την εγκατάσταση του που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και επιδοτείται μόνο το 30%».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …