Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αποκαθίσταται ο δήμαρχος Θεόφιλος Παπαδόπουλος

Αποκαθίσταται ο δήμαρχος Θεόφιλος Παπαδόπουλος

0
theofilos papadopoulos 3

Τη θέση του στη μαρμάρινη πλάκα των δημάρχων της πόλης θα λάβει και ο ΕΑΜίτης δήμαρχος την περιόδου 1944-1945 με απόφαση του δήμου Ξάνθης

 

Το ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά τη συλλογή τεκμηρίων που αποκαθιστούν την ιστορική αλήθεια

 

 

 
 
Ο δήμος της Ξάνθης με μία πολιτική απόφαση αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζει τον «ξεχασμένο» δήμαρχο της Θεόφιλο Παπαδόπουλο, ο οποίος κατέλαβε το δημαρχιακό θώκο με την κατάληψη της πόλης από τις ΕΑΜικές δυνάμεις μετά τη βουλγαρική κατοχή. Ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοίνωσε την πρόθεση του δήμου, μετά τη συλλογή στοιχείων, ντοκουμέντων και τις επαφές με ανθρώπους των γραμμάτων της περιοχής, παράλληλα με τις εργασίες της άτυπης επιτροπής που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό δύο χρόνια πριν περίπου, με μέλη το Δημήτρη Μπένη, τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο και το Νίκο Ανταμπούφη. Ο κ. Μπένης μάλιστα σημείωσε ότι δεν χωρά πια καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ιστορική αλήθεια.
Έτσι, στη νέα μαρμάρινη πλάκα που θα τοποθετηθεί στο χώρο της υποδοχής του νέου δημαρχείου θα προστεθεί και το όνομα του Θεόφιλου Παπαδόπουλου για την περίοδο 1944-1945, ενός 31χρονου γεωπόνου, ιδιαίτερα αγαπητού στους συνδημότες του, που σύμφωνα με τις καταγραφές των ιστορικών, δημοσιογράφων της εποχής και τις μαρτυρίες των πολιτών διοίκησε με συνέπεια, υπευθυνότητα και μια σειρά από καινοτόμες πρακτικές με οδηγό το σεβασμό και την ισονομία. Μετά την απόλυσή του από τη θέση του δημάρχου εκδιώχθηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση και εξορία για έξι χρόνια. Μετά την επιστροφή του παντρεύτηκε και πέθανε στη Θεσσαλονίκη το 1978.
Ο κ. Στυλιανίδης συγκέντρωσε πλούσια βιβλιογραφία για την Ξάνθη μετά την απελευθέρωση το 1919 και ερεύνησε την περίπτωση τόσο του Θεόφιλου Παπαδόπουλου, όσο και άλλων πιθανών δημάρχων. Διαπίστωσε ότι έχει ιστορικά θεμέλια η περίπτωση του ΕΑΜίτη δημάρχου, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με εκλογές στις 17/9/1944 και παρέμεινε πρώτος πολίτης μέχρι και τις 5/4/1945, οπότε επέστρεψε για να αναλάβει τα καθήκοντά του ο Πυγμαλίων Χρηστίδης, που είχε εκλεγεί δήμαρχος νωρίτερα, αλλά κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της εισβολής των Γερμανών.
Μάλιστα, αυτή η διαδικασία της έρευνας έφερε το σημερινό δήμαρχο κοντά σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα της εποχής, που κρατά πλέον ως προσωπική παρακαταθήκη, μετά την πολιτική απόφαση να υποστηρίξει την αποκατάσταση του Θεόφιλου Παπαδόπουλου.
Να σημειώσουμε ότι το θέμα αρχικά έθεσε με έγγραφό της στο δημοτικό συμβούλιο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή αυτό το αίτημα είχε συσταθεί η επιτροπή. Η άτυπη επιτροπή συνεδρίασε τελευταία φορά τον Ιανουάριο και όπως μας ενημερώνει ο κ. Ανταμπούφης ο ίδιος απέστειλε επιστολή στα μέλη της επιτροπής στο τέλος Μαΐου για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι η αποκατάσταση της αλήθειας και η ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί σε αυτή τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να ληφθεί και η επίσημη απόφαση για την έγκριση των εργασιών της επιτροπής. «Αναγνωρίστηκε το αδιαμφισβήτητο. Η δήλωση του δημάρχου είναι σε θετική κατεύθυνση και αναμένουμε να ολοκληρωθεί», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Ανταμπούφης.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…