Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Άλλο φρούτο» η νέα ΚΑΠ

«Άλλο φρούτο» η νέα ΚΑΠ

0
agrotis

Η επιδότηση συνδέεται με την παραγωγή και οι αγρότες θα πρέπει να …ξαναμπούν στα χωράφια τους!

 

Ωφελημένοι οι Νέοι και οι «Πράσινοι» αγρότες. Χαμένοι οι καπνοπαραγωγοί από την εξομοίωση των επιδοτήσεων

 

 
Οι νέοι και οι «πράσινοι» αγρότες είναι οι ευνοημένοι της νέας ΚΑΠ, 2014 – 2020, του νέου σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των κρατών μελών της Ε.Ε. που αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» της Κομισιόν για την εφαρμογή του, τις προσεχείς μέρες. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την ισχύουσα ΚΑΠ και υποδηλώνει την έμφαση που δίνει η Ε.Ε. στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού που υπαγορεύεται συγχρόνως από αναγκαιότητα καθότι θεωρείται γερασμένος αλλά και στην προώθηση των οικολογικών φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες που στην ισχύουσα ΚΑΠ είχαν …μέρισμα στις επιδοτήσει έως και 2% ενώ στην νέα ΚΑΠ το ελάχιστο είναι στα 2%. Έτσι οι νέοι αγρότες θα μοιραστούν επιπλέον ποσά ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ και για τη χώρα μας υπολογίζεται ότι περίπου 19.000 αγρότες έως 40 ετών θα ευνοηθούν από το 2% των κονδυλίων που θα δεσμευτούν για την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού. Όσοι αποκτήσουν τον τίτλο του πράσινου αγρότη θα μοιραστούν 3,5 δισ. ενώ η βασική ενίσχυση είναι 6,1 δις ευρώ, ποσό ελαφρώς μειωμένο από την ισχύουσα ΚΑΠ.
 
Η επιδότηση συνδέεται με την παραγωγή
Πέρα από τον διαφορετικό προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ σε σχέση με την ισχύουσα έχει και διαφορετική φιλοσοφία. Τουτέστιν: Με βάση το νέο καθεστώς οι επιδοτήσεις θα συνδέονται εκ νέου με την παραγωγική διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες θα αναγκαστούν να …ξαναμπούν στα χωράφια τους και να καλλιεργήσουν και όχι να παίρνουν επιδότηση για να μην καλλιεργούν όπως για παράδειγμα με την μερική και μετέπειτα ολική αποσύνδεση στον καπνό ή στο βαμβάκι.
 
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι…  
Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης σημειώνει:»Θεωρώ ότι στην νέα ΚΑΠ επιχειρείται ένας εξορθολογισμός κάποιων ανισοτήτων και στρεβλώσεων που υπήρχαν στην ισχύουσα. Όμως υπάρχουν ωφελημένοι και χαμένοι. Ωφελημένοι σίγουρα είναι οι νέοι αγρότες και όσοι καλλιεργούν τις λεγόμενες «πράσινες» καλλιέργειες, όμως χαμένοι είναι οι καπνοπαραγωγοί και οι βαμβακοπαραγωγοί καθώς μέχρι το 2019 όλοι θα παίρνουν τις ίδιες επιδοτήσεις. Από την εξομοίωση αυτή χάνουν οι καπνοπαραγωγοί αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί και αμπελουργοί που έπαιρναν μεγάλες ενισχύσεις ανά στρέμμα και κερδίζουν οι σιτοπαραραγωγοί που έπαιρναν μικρές. Επίσης μια σημαντική διαφορά που είναι θετική είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχει παρεμβατικό ρόλο στις καλλιέργειες κάτι που απαγορευόταν δια ροπάλου…Βέβαια η νέα ΚΑΠ θα κριθεί στην πράξη και αυτό που συνιστώ στους νέους ωφελημένους νέους αγρότες είναι να μην βλέπουν μόνο το τυρί αλλά και τη φάκα…»!
Να σημειώσουμε επίσης ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες : βοσκότοποι, εκτάσεις πολυετών και ετήσιων καλλιεργειών με αναπροσαρμογές στις αξίες των ατομικών δικαιωμάτων.
 
Πως θα γίνει η μοιρασιά της πίτας της ΚΑΠ στους αγρότες
 •Βασική ενίσχυση 6,1 δις ευρώ και 3,5 δισ ευρώ για όσους καλλιεργούν με βάση φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που ορίζει ο νέος κανονισμός «Πρασίνισμα».
•Οι νέοι αγρότες θα μοιραστούν επιπλέον ποσά ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.
•Όσοι αποκτήσουν τον τίτλο του πράσινου αγρότη θα μοιραστούν 3,5 δισ.
•Μπόνους 360 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί για τους αγρότες των ορεινών και μειονοτικών περιοχών.
•Πριμ ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ θα διανεμηθούν σε όσους καλλιεργούν όσπρια.
•Οι καλλιέργειες που η παραγωγή τους είναι συνδεδεμένη με τις επιδοτήσεις θα λάβουν επιπλέον 950 εκατομμύρια ευρώ.
•Αναδιανεμητικό πριμ 360 εκατομμυρίων ευρώ για όσους παραγωγούς χρειαστούν πρόσθετη στήριξη.
•Πριμ 40 εκατομμυρίων ευρώ για νεοεισερχόμενους στον πρωτογενή τομέα από 2015, που θα ανατροφοδοτείται κάθε χρόνο από αχρησιμοποίητα δικαιώματα.
•Περίπου 19.000 αγρότες έως 40 ετών θα ευνοηθούν από το 2% των κονδυλίων που θα δεσμευτούν για την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…