Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Παιδικές χαρές για …κλάματα σ’ όλο τον νομό!

Παιδικές χαρές για …κλάματα σ’ όλο τον νομό!

0
paidiki xaraxalasmeni

Χωρίς πιστοποίηση λειτουργούν οι παιδικές χαρές των δήμων του νομού μας. Μία μόνο πληροί τις προδιαγραφές στο δήμο Ξάνθης

 

Έχουν πιστοποίηση για τα παιχνίδια αλλά όχι του χώρου στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Έλεγχο σ’ όλες τις παιδικές χαρές ζητά το υπουργείο    

 
 
«Παιδικές χαρές»…για κλάματα έχουν οι δήμοι του νομού μας αφού δύο μόνο στο δήμο Ξάνθης εκ των οποίων μόνο η μία εν λειτουργία είναι πιστοποιημένες «παιδικές χαρές» όπως προβλέπεται από σχετικό νόμο που έχει ψηφιστεί μεν πριν τρία χρόνια όμως δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη μέχρι στιγμής καθώς δίνονται συνεχείς παρατάσεις! Όλες οι άλλες που διατηρεί ο δήμος Ξάνθης και οι υπόλοιποι δήμοι έχουν μεν πιστοποιημένα παιχνίδια όχι όμως και πιστοποίηση παιδικής χαράς – όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.
 
Χωρίς πιστοποίηση λειτουργούν οι παιδικές χαρές των δήμων του νομού μας
Συγκεκριμένα όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμο Ξάνθης κ. Νίκος Σπυριδόπουλος ο νέος νόμος προβλέπει ότι για την πιστοποίηση μιας παιδικής χαράς απαιτούνται κάποιες προδιαγραφές όπως περίφραξη του χώρου, φύλακας αλλά και τοπογραφικό. Τέτοια πιστοποίηση έχει η παιδική χαρά πίσω από το Διοικητήριο και μία καινούργια στην Κυψέλη που όμως δεν λειτουργεί επειδή πρόσφατα είχαν γίνει κάποιοι βανδαλισμοί. Χωρίς πιστοποίηση είναι όλες οι παιδικές χαρές στο δήμο Αβδήρων όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα ο δήμος να μπει στη διαδικασία της πιστοποίησης όλων των παιδικών χαρών που έχει στους οικισμούς καθότι απαιτούνται πολλά χρήματα και αν απαιτηθεί από το υπουργείο να γίνει αυτό μάλλον θα προσανατολιστεί στο κλείσιμο αρκετών. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι τα παιχνίδια που τοποθετούνται έχουν πιστοποίηση με βάση τις προδιαγραφές τους και ότι γίνεται συντήρηση και έλεγχος από τις υπηρεσίες στο μέτρο του δυνατού.
Το ίδιο σκηνικό και στο δήμο Τοπείρου. Όπως μας ενημερώνουν από την αρμόδια υπηρεσία ο δήμος έχει 60 παιδικές χαρές και είναι αδύνατο να συντάξει για όλες τα τοπογραφικά που απαιτούνται και τις προδιαγραφές για να τις πιστοποιήσει. Επίσης δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα και στη συντήρηση δεδομένης της έλλειψης προσωπικού. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του χρόνου σε παιδική χαρά του Ευλάλου έγινε ένα ατύχημα ακρωτηριασμού δακτύλου σ’ ένα 7χρονο παιδί από το γύρο (καρουζέλ) που ήταν χαλασμένος και του παγίδευσε το χέρι. Το παιχνίδι έχει αποσυρθεί αλλά και ο παιδότοπος ενδέχεται να κλείσει καθότι είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πλατείας.
 
Έλεγχο σ’ όλες τις παιδικές χαρές ζητά το υπουργείο  
Να σημειώσουμε ότι στον απόηχο του τραγικού θανάτου 13χρονου αγοριού σε λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια στην περιοχή του Ελληνικού ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με κατ’ επείγον έγγραφό του προς τους γενικούς γραμματείς και τους δήμους όλης της χώρας ζητά την άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδότοπους, παιδικές χαρές καθώς και στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών έως τις 30 Ιουνίου. Ειδικότερα, ο κ. Μιχελάκης ζητά απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς να επανελεγχθούν τα δικαιολογητικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων δόθηκαν οι άδειες λειτουργίας στους συγκεκριμένους χώρους. Παράλληλα, τους καλεί να κάνουν αυτοψία στα εν λόγω σημεία προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…