Αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμιση. Στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών και Ηχητικών Πειστηρίων το βίντεο, στο οποίο αναφέρεται στη Χρυσή Αυγή ο υπ. δήμαρχος
Δεν παραβρέθηκε ο δημοσιογράφος. Μάρτυρες κατηγορίας οι υποψήφιοι Πολυχρονιάδου και Μωραΐτης. Καταιγισμός ερωτήσεων από τον Εισαγγελέα
Στις δικαστικές αίθουσες οδηγήθηκε η κόντρα μεταξύ του επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Αλλαγή» στο δήμο Τοπείρου και του διαχειριστή του xanthipress.gr δημοσιογράφου Γιάννη Σιδηρόπουλου για ρεπορτάζ στις 12 Μαΐου που ανέφερε ότι στο συνδυασμό του πρώτου συμμετέχουν και μέλη της Χρυσής Αυγής, επικαλούμενο σχετικό βίντεο από προεκλογική εκδήλωση στο χωριό Εξοχή, όπου ο ίδιος έκανε σχετική αναφορά και συνοδευόμενο από φωτογραφία του υποψήφιου δημάρχου, όπου τοποθετήθηκε το σήμα του ακροδεξιού κόμματος.
Ο Θωμάς Μίχογλου κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ζήτησε την αυτόφωρη σύλληψη του δημοσιογράφου, ενώ τα μέλη του συνδυασμού του κατέθεσαν αγωγές για το ίδιο θέμα, ενώ, όπως μάθαμε, την έναρξη της ποινικής δίωξης ζήτησε για το ίδιο αδίκημα και για τους υπεύθυνους άλλων ΜΜΕ, υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προανακριτικής φάσης και θα δικαστούν με την τακτική διαδικασία. Την Τετάρτη, ημέρα που κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, μέσω δελτίων Τύπου ο κ. Μίχογλου στο πλαίσιο ενημερώσεων που έκανε για την εξέλιξη της υπόθεσης, σημείωνε ότι ο δημοσιογράφος είναι φρουρούμενος και ότι συνελήφθησαν και άλλοι μαζί του, στοιχεία που ήταν ανακριβή, καθότι ο κ. Σιδηρόπουλος προσήλθε μόνο τους στην Εισαγγελία όταν ενημερώθηκε και γι’ αυτό ανασκευάστηκαν στη συνέχεια.
«Και Χρυσή Αυγή»… δυστυχώς ή βεβαίως;
Η υπόθεση εκδικάστηκε τελικά μετά από αναβολή το πρωί της Παρασκευής από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, όπου ο κατηγορούμενος δεν παραβρέθηκε και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του Θανάση Ξυνίδη. Παράσταση Πολιτικής Αγωγής με δικηγόρο τον Στέργιο Γιαλάογλου έκανε ο Θωμάς Μίχογλου, που κάλεσε ως μάρτυρες την υποψήφια του συνδυασμού του Ελένη Πολυχρονιάδου και τον επίσης υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Μωραΐτη. Επίμαχο σημείο αποτέλεσε όχι τόσο αν όντως ο κ. Μίχογλου έχει στο συνδυασμό του μέλη της ΧΑ, πράγμα που αρνήθηκε πολλές φορές, αλλά ο τρόπος που παρουσιάζεται η δήλωση του ίδιου στο βίντεο μέσα από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου. Ο κ. Μίχογλου στην προεκλογική του ομιλία στην Εξοχή, θέλοντας να αναδείξει την πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού ανέφερε ότι στο συνδυασμό συμπεριλαμβάνονται άτομα από ΚΚ, ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και όταν ρωτάται από κάποιον απαντά «και Χρυσή Αυγή δυστυχώς». Δεν αναφέρουμε αυτολεξεί το απόσπασμα, καθώς το σύνολο της ομιλίας, διάρκειας περίπου 30 λεπτών έχει σταλεί για να απομαγνητοφωνηθεί από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών και Ηχητικών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης για να εξακριβωθεί τι ακριβώς λέγεται. Το κύριο σημείο που υπήρχε διάσταση απόψεων ήταν αν όντως ο κ. Μίχογλου συμπληρώνει με τη λέξη «δυστυχώς» ή «βεβαίως».
Ψηφοφόρους μέλη της ΧΑ είπε ότι εννοούσε ο Θ. Μίχογλου
Κατά την εξέτασή του ο κ. Μίχογλου αν και δεν διέψευσε τα λόγια του, ανέφερε ότι εννοούσε ότι έχει ψηφοφόρους που υποστηρίζουν τη ΧΑ και πρόσθεσε ότι σκοπός του δημοσιεύματος ήταν να υποστεί βλάβη στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, καθώς και ότι δεν διερευνήθηκε επαρκώς το θέμα. Ο κ. Ξυνίδης τον ρώτησε γιατί περιέβαλε με «επικίνδυνο», όπως το χαρακτήρισε, χιούμορ την εν λόγω δήλωση, όπως φαίνεται στο βίντεο, μιας και πρόκειται για μια περιοχή με ισχυρό το μουσουλμανικό στοιχείο, το οποίο είναι ευαίσθητο ούτως ή άλλως στην παρουσία και δραστηριοποίηση του νεοναζιστικού κόμματος.
Η κ. Πολυχρονιάδου τόνισε ότι κανείς δεν εισέπραξε την εντύπωση ότι πρόκειται για υποψήφιους χρυσαυγίτες, καθ’ όσο πράγματι στο συνδυασμό υπάρχουν μέλη διαφόρων κομμάτων που θα αντιδρούσαν σε κάτι τέτοιο και ο κ. Μωραΐτης επέτεινε λέγοντας ότι το μισό ακροατήριο της επίμαχης ομιλίας ήταν μουσουλμάνοι. Ο Εισαγγελέας με τις ερωτήσεις του στάθηκε ιδιαιτέρως στην εντύπωση που θα αποκόμισε ο μέσος παρατηρητής αν άκουγε την εν λόγω δήλωση και κατά πόσο το ίδιο το ρεπορτάζ σε συγκεκριμένα σημεία αποτελεί βήμα για να απαντήσει ο θιγόμενος.
Απομαγνητοφώνηση για να ξεκαθαριστεί τι είπε
Ο Εισαγγελέας στην αγόρευσή του εξήγησε ότι πρέπει να εξεταστεί τόσο το αντικειμενικό γεγονός όσο και η χρονική συγκυρία στην οποία λέγεται. Σε συνδυασμό δε με τις άλλες εγκλίσεις για το ίδιο θέμα πρότεινε να σταλούν οι ψηφιακοί δίσκοι στην αρμόδια υπηρεσία για να υπάρξει επίσημη απομαγνητοφώνηση που θα προστεθεί και σε άλλες σχετικές δικογραφίες. Ο κ. Γιαλάογλου υπογράμμισε ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και δεν μπορεί να ανορθωθεί και επικαλέστηκε δημοσιεύματα σε ιστολόγια με το ίδιο περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν «φιλοχρυσαυγίτη» τον κ. Μίχογλου. Επεσήμανε ακόμη ότι αν και επιδόθηκε εξώδικο δεν συμπεριλήφθηκε στο ρεπορτάζ ούτε σε μεταγενέστερο η διάψευση από την πλευρά του υποψήφιου δημάρχου, καθώς και ότι το ίδιο το δημοσίευμα ήταν αυτό που προκάλεσε την αναταραχή. Από την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης μετέφερε την ενόχληση του πελάτη του για την εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και τα όσα ανακριβή μεταδόθηκαν σχετικά με αυτή και τόνισε ότι: «η δικαιοσύνη δε μπορεί να λύνει τα πολιτικά μας ζητήματα». Συμπλήρωσε ότι ο κ. Μίχογλου πρέπει να στρέψει την ευθύνη προς τον εαυτό του για τη δήλωσή στην οποία προέβη και συμπλήρωσε ότι «η ρετσινιά θα μείνει και για μας». Συντάχθηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα, πράγμα που έκανε και η έδρα η οποία όρισε να συνεχιστεί η εκδίκαση στα τέλη του μήνα.
Ελένη Διαφωνίδου