Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φοιτητικές εκλογές σε μια «απολιτίκ» εποχή

Φοιτητικές εκλογές σε μια «απολιτίκ» εποχή

0
foititikes ekloges

Σε ήπιο κλίμα και με μικρή κινητικότητα διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

 

Τις έδρες τους στα φοιτητικά συμβούλια διεκδίκησαν οι γνωστές παρατάξεις αλλά και αυτόνομα σχήματα και πρωτοβουλίες

 
 
Σε ήρεμο κλίμα και με κύριο αντίπαλο την αποχή, που αναμένεται να φτάσει σε υψηλά επίπεδα και φέτος, πάλεψαν, χθες, οι παρατάξεις της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης για την ψήφο των συμφοιτητών τους. Η διαδικασία ξεκίνησε στην πλειονότητα των τμημάτων περίπου στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8 μ.μ., ενώ τα αποτελέσματα αναμενόταν να γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες.
Πέρα από τις γνωστές παρατάξεις ΠΑΣΠ,ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΚΣ, ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ, τις ψήφους των φοιτητών διεκδίκησαν αυτόνομα σχήματα και πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναδείξουν – ανάλογα με το ποσοστό της δύναμής τους – τους εκπροσώπους τους στα φοιτητικά συμβούλια.
Το «Ε» συνομίλησε με τους εκπροσώπους των παρατάξεων, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις θέσεις τους και τη γνώμη που σχημάτισαν από τις φετινές εκλογές.
Μίχας Ανδρέας, Γραμματέας ΠΑΣΠ Ξάνθης: «Φέτος η κατάσταση που επικρατεί γενικά έχει ένα «απολιτίκ» κλίμα καθ’ όλη την διάρκεια της φετινής χρονιάς και επειδή οι 12 ώρες να μην είναι αρκετές να κατέβουν όλοι οι φοιτητές στις φοιτητικές εκλογές, αυτό που μπορούμε να πούμε τουλάχιστον είναι ότι η παράταξη έχει κάνει έργο φέτος στο Πανεπιστήμιο και περιμένουμε να το αφουγκραστούν αυτό οι φοιτητές και να κατέβουν και να την στηρίξουνε. Θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για την συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές εκλογές. Αυτό θα φανεί λίγο αργότερα. Υπάρχει μία ροή αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις»
 
Κυριακόπουλος Αντώνης, Μέλος Γραμματείας Πόλης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ξάνθης: «Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα ποσοστό που περιμένουμε να έρθει και δεν έχει έρθει ακόμα. Υπάρχει δηλαδή μια αποχή. Εξ’ άλλου η εποχή που ζούμε είναι «απολιτίκ». Μέχρι τώρα πάνε καλά οι εκλογές, όσον αφορά τους συλλόγους, η κατάσταση στην Ξάνθη είναι ιδιόρρυθμη. Είναι χωρισμένοι οι δύο σύλλογοι. Υπάρχει ο Ενιαίος, στον οποίο ανήκουν όλες οι παρατάξεις εκτός από την ΔΑΠ και τους Ανεξάρτητους και όλοι οι Τμηματικοί (Ηλεκτρολόγοι, Μηχανικοί Περιβάλλοντος και Διοίκησης και Πολιτικούς Μηχανικούς) που ανήκουν οι ΔΑΠ και οι Ανεξάρτητοι. Αυτός ο διαχωρισμός έχει ρίξει τα ποσοστά και των δύο παρατάξεων γιατί υπάρχουν πολλοί που ψηφίζουν και στους δύο Συλλόγους, αλλά κατά τα άλλα ελπίζουμε για το καλύτερο για να βγει η σημερινή μέρα»
 
Ξυπόλητος Σίμος, Μέλος του Τομεακού Συμβουλίου της Ξάνθης της ΚΝΕ: «Εμείς καλούμε κάθε φοιτητή να κατέβει και να συμμετάσχει στις φοιτητικές εκλογές και να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της Πασπουνδαστικής Κίνησης Εργασίας που είναι ψηφοδέλτια που συγκροτεί η ΚΝΕ μαζί με τους αγωνιστές και καλούμε ταυτόχρονα οι φοιτητές να κάνουν κριτήριο ψήφου την ζωή τους και το μέλλον τους. Να κρίνουνε με βάση αυτά που βιώνουμε σήμερα τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου με την υποχρηματοδότηση, με προβλήματα που υπάρχουν στην σίτιση και στην στέγαση και παράλληλα να κάνουν κριτήριο και το άνεργο μέλλον που μας ετοιμάζουν καταδικάζοντας τις πολιτικές τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει όλα αυτά τα μέτρα σήμερα. Ο αγώνας δεν αρχίζει και τελειώνει με τις εκλογές, αντίθετα καλούμε σε οργάνωση τον φοιτητών και των σπουδαστών στο πλάι του φοιτητικού κινήματος δυναμώνοντας και τα ψηφοδέλτια που συγκροτεί το ΚΚΕ, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στις Ευρωεκλογές. Η σημερινή συμμετοχή θα φανεί στο τέλος της μέρας»
 
Βλαχοπούλου Ελένη, Μέλος της ΑΡΕΝ: «Στις φετινές εκλογές αυτό που θέλουμε είναι οι φοιτητές να ψηφίσουν αριστερά, να ψηφίσουν Αριστερή Ενότητα, έτσι ώστε του χρόνου το φοιτητικό κίνημα και οι φοιτητές να είναι πιο δραστήριοι, όσον αφορά τα προβλήματα του Πανεπιστημίου που ένα από αυτά που είχαμε φέτος ήταν η αξιολόγηση που καταφέραμε μέσα από κινητοποιήσεις να την αποποινικοποιήσουμε και επίσης έχει ψηφιστεί και το πολυνομοσχέδιο που ουσιαστικά είναι ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο καταστρέφει ολοσχερώς το επάγγελμα του Μηχανικού. Γενικά υπάρχει αποχή δυστυχώς. Οι φοιτητές δεν έχουν ακριβώς την αντίληψη πόσο σημαντικές είναι οι φοιτητικές εκλογές και η άνοδος της αριστεράς μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι».
 
Ματσούκας Στέφανος, Μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων: «Τα τελευταία χρόνια τόσο οι φοιτητές όσο και η υπόλοιπη κοινωνία δεχόμαστε μια ολομέτωπη επίθεση. Όσον αφορά το κομμάτι του Πανεπιστημίου για εμάς η επίθεση αυτή πλήττει το δικαίωμα μας στο να μπορούμε να σπουδάζουμε, ώστε να πάρουμε ένα πτυχίο για να βρούμε δουλειά. Μια επίθεση, η οποία έχει και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ΗΠΑ και συλλογικότερα των ιμπεριαλιστών. Η λύση για εμάς βρίσκεται μόνο στους συλλογικούς αγώνες. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε διαχείριση αυτής της κατάστασης προς το συμφέρον των φοιτητών και του λαού και μόνο μέσω της μαζικής πάλης μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Άλλωστε αυτό έχει δείξει και η ίδια η ιστορία, όπου όλες η κατακτήσεις έγιναν με αγώνες και θυσίες του λαού. Όσον αφορά τις εκλογές τις αντιμετωπίζουμε σαν μια πολιτική διαδικασία και ζητάμε από τον κόσμο να μας στηρίξει με βάση αυτή τη λογική, να στηρίξει τις φωνές της αντίστασης και να δυναμώσει τους συλλόγους. Κάποια κομμάτια των φοιτητών έχουν αντιληφθεί την σημασία των εκλογών και πιστεύω πως οι αριστερές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, παρόλα αυτά υπάρχει και ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό αποχής, το οποίο είναι ζήτημα και δικό μας να το εξαλείψουμε. Ο αγώνας δεν είναι μόνο την ημέρα των εκλογών. Μας περιμένουν σημαντικές μάχες, καθώς οι διαγραφές όπως έχουν ανακοινωθεί είναι προ των πυλών και πρέπει να δημιουργήσουμε τους όρους ώστε να μπορέσουμε αγωνιστικά να απαντήσουμε στο ζήτημα.
 
Ταστρόγλου Γρηγόρης, ΕΑΑΚ: «Σήμερα έχουμε τις φοιτητικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται σε ένα πλαίσιο, όπου οι νέοι έχουν 60% ανεργία αυτή τη στιγμή, το πανεπιστήμιο δέχεται μια επίθεση συντονισμένη και κυρίως στην Ξάνθη, που υπάρχει το πρόβλημα με την χρηματοδότηση, το οποίο πλήττει σίτιση στέγαση, μεταφορές και δίδακτρα, συν τις εξωτερικές αξιολογήσεις που ήταν το προηγούμενο διάστημα, για να έρθουν να πιέσουν τα τμήματα να εφαρμόσουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωσή και τους νόμους που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι οι φοιτητές σήμερα πρέπει να ρίξουν μια ψήφο, η οποία θα έρχεται σε αντίθεση και με όσες αλλαγές έρχονται να περάσουν μέσα στο πανεπιστήμιο και αν υπονομεύσουν την ζωή μας, αλλά να δώσουν και μια απάντηση συνολικότερα στην επίθεση που δεχόμαστε από την Κυβέρνηση και το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή και φέρνει την ίδια την νεολαία σε μια επισφάλεια και σε ένα αβέβαιο μέλλον. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή είναι στα ίδια επίπεδα περίπου. Έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω τους και είναι ένα κομμάτι που θέλει να εκφράσει έστω μια αγανάκτηση, από την άλλη δυστυχώς υπάρχει ένα κομμάτι που εξαιτίας του χάους που επικρατεί δεν εκφράζεται στο σύλλογο του και δεν βρίσκει την αναγκαιότητα να έρθει στις εκλογές.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ερευνάται η διαχείριση και οι δαπάνες της εταιρείας Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Έρευνα αποκαλύπτει παρατυπίες και αμφισβητεί τη διαφάνεια στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλά…