Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η «Οικολογία- Αλληλεγγύη» επιμένει στη βιώσιμη ευημερία

Η «Οικολογία- Αλληλεγγύη» επιμένει στη βιώσιμη ευημερία

0
gerostergiou katerina

Σαφής ο προσανατολισμός της σε θέματα τόνωσης του τουρισμού σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα, στην διαχείριση απορριμμάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας

 

Η υποψήφια περιφερειάρχης Κατερίνα Γεροστεργίου, κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα της παράταξης, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει προσδιορισμένη στόχευση για την ανάπτυξη

 
 
Για τη σαφή πολιτική ταυτότητα και το σταθερό προσανατολισμό που διαμόρφωσε η περιφερειακή παράταξη «Οικολογία- Αλληλεγγύη» στην ΑΜΘ, κατά τη διάρκεια της πρώτης καλλικρατικής θητείας του περιφερειακού συμβουλίου, μίλησε στο «Ε» η υποψήφια περιφερειάρχης των Οικολόγων- Πράσινων στην περιφέρειά μας, Κατερίνα Γεροστεργίου, με αφορμή την παρουσία της στην πόλη μας για την παρουσίαση των πεπραγμένων της παράταξης. Να σημειώσουμε η «Οικολογία- Αλληλεγγύη» ήταν η μόνη παράταξη στην οποία υπήρξε διαδοχή στη θέση του επικεφαλής, αφού τον Θανάση Μακρή, που ήταν υποψήφιος επικεφαλής στις προηγούμενες εκλογές διαδέχθηκε μετά από 2,5 χρόνια η κ. Γεροστεργίου ως υποψήφια αντιπεριφειάρχης της Π.Ε. με την περισσότερη δύναμη των οικολόγων.
Όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις της κ. Γεροστεργίου, αλλά και από την παρουσία της παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο, βασική στόχευση των μελών της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» ήταν να αναδειχθούν συγκεκριμένα θέματα, που δομούν το βασικό τους σχεδιασμό. «Αναδείξαμε θέματα στην κατεύθυνση του σεβασμού του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας», τόνισε η ίδια, ενώ υπογράμμισε ότι η φιλοσοφία του συνδυασμού συνδέεται με τη βιώσιμη ευημερία της περιφέρειά μας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αυτάρκειας, της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, με τη δικτύωση παραγωγών και καταναλωτών και κυρίως μέσα από την ενίσχυση της αλληλεγγύης, πράγματα που «δε θα μας κάνουν πλούσιους, αλλά θα μας επιτρέψουν να περνάμε καλά, να χαμογελάμε».
 
Έμφαση στις εναλλακτικές προτάσεις αγροτουρισμού για την περιφέρειά μας
Βασικός πυλώνας για την «Οικολογία- Αλληλεγγύη» είναι ο τουρισμός που θα συνδέεται με τον πρωτογενή, αλλά και δευτερογενή τομέα, με προτάσεις, όπως τα επισκέψιμα αγροκτήματα, η μεταποίηση των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς για την παράκαμψη των μεσαζόντων, καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων ή δημιουργία σημείων πώλησης τοπικών προϊόντων στα ίδια τα αγροκτήματα (πχ βραδιές γευσιγνωσίας), προκειμένου μερίδα του αγροτικού πληθυσμού να αποκτήσει μια σημαντική διέξοδο, αυξάνοντας και τις θέσεις εργασίας, αλλά και το ίδιο το εισόδημά τους. Όλα αυτά βέβαια μέσω της δυνατότητας συνεργασιών ανάμεσα σε παραγωγούς και συνεταιρισμούς εντός της Περιφέρειας. «Εξετάσαμε τέτοιες περιπτώσεις στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, στην οποία είναι μέλος και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανάπτυξης της ΑΜΘ, όπως η συσκευασία προϊόντων από τους παραγωγούς στα ξενοδοχεία, ωστόσο δε δόθηκε συνέχεια. Διαπιστώσαμε την αδυναμία της επικοινωνίας των παραγωγών με τους ξενοδόχους, όμως από τη διοίκηση της ΑΜΘ δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια κι έτσι δεν είχαμε αποτελέσματα και δεν προχώρησαν πρωτοβουλίες, όπως το καλάθι των τοπικών προϊόντων της ΑΜΘ», σημείωσε η κ. Γεροστεργίου.
 
Ολιγωρία σε ανακύκλωση και εξοικονόμηση ενέργειας από τη διοίκηση της ΑΜΘ
Μεγάλο βάρος από την πλευρά της «Οικολογίας- Αλληλεγγύης» δόθηκε επίσης στο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο συνδυασμός εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την καύση που προωθείται μέσω του περιφερειακού σχεδιασμού, με την εγκατάσταση δύο μονάδων σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Όπως εξήγησε η ίδια η επικεφαλής, πρόκειται για εντελώς απαρχαιωμένη τεχνολογία διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία ακόμη και σε άλλα σημεία της Ευρώπης, όπου εφαρμόστηκε συνοδεύτηκε από κομποστοποίηση και απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων (ζυμώσιμα). Η κ. Γεροστεργίου εκφράζοντας την απογοήτευσή της, πρόσθεσε: «Ο περιφερειακός σχεδιασμός από το 1989, οπότε και ασχολήθηκαν με την ανακύκλωση ως συνεργάτης του ΔΠΘ βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Η καύση των αποβλήτων επιβαρύνει το περιβάλλον παράγοντας διοξίνες».
Μείζον ζητούμενο για την παράταξη των Οικολόγων αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η ενέργεια. «Στην ΑΜΘ δε γίνεται καθόλου λόγος για εξοικονόμηση ενέργειας, για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και πολύ περισσότερο για την ανάγκη τοποθέτησης ηλιακών πάνελ στα δημόσια κτίρια», σημείωσε η κ. Γεροστεργίου, μεταφέροντας και τη διαφωνία της «Οικολογίας- Αλληλεγγύης» για τα φωτοβολταϊκά που στερούν καλλιεργήσιμη γη, ενώ «τίναξαν στον αέρα» αγρότες που επένδυσαν χωρίς να είναι καλά ενημερωμένοι, επηρεαζόμενοι από όσα τους έταξαν.
Εκδηλωμένη είναι επίσης η αντίθεση της παράταξης στις επενδύσεις εξόρυξης χρυσού, καθώς και στην εγκατάσταση αγωγών, όπως ο ΤΑΠ, που δεν έχουν ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή, αφού δε την καταστούν ενεργειακό έδαφος μιας και δεν θα δοθεί η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή με την τοποθέτησή του.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…