Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κρίση στον θρησκευτικό γάμο χριστιανών και μουσουλμάνων

Κρίση στον θρησκευτικό γάμο χριστιανών και μουσουλμάνων

0
dhmarxeio neo 1

Μειώθηκαν στο 1/5 οι γάμοι των μουσουλμάνων στην Μουφτεία Ξάνθης – 300 ευρώ το κόστος – Με 100 ευρώ τελούν γάμους οι Ιμάμηδες του Αχμέτ Μετέ

 

 Μείωση καταγράφεται και στους θρησκευτικούς γάμους των χριστιανών. Ανθίζουν «άνθη λεμονιάς» στο δημαρχείο της Ξάνθης

 
 
Κρίση περνά ο θρησκευτικός γάμος – χριστιανών και μουσουλμάνων – στο νομό μας στα χρόνια της κρίσης! Σ’ αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν τα στοιχεία έρευνας του «Ε» σε Μητρόπολη και Μουφτεία Ξάνθης σ’ ότι αφορά τους θρησκευτικούς γάμους και στο Ληξιαρχείο Ξάνθης για τους πολιτικούς γάμους που τελούνται στην πόλη μόνο της Ξάνθης. Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι όχι βέβαια ότι τα ζευγάρια έπαψαν να παντρεύονται αλλά ότι επιλέγουν τον πολιτικό γάμο έναντι του θρησκευτικού γιατί τον θεωρούν πιο λιτό, με λιγότερες διαδικασίες αλλά και πιο φτηνό! Σ’ ότι φορά το τελευταίο το βέβαιο είναι ότι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν τρεις φορές δίκιο!!!
 
300 ευρώ η τιμή του γάμου στην Μουφτεία Ξάνθης!
Ακριβά κοστίζει ο θρησκευτικός γάμος στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας! Όπως επισημαίνει ο Μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου η τιμή ανέρχεται σε 300 ευρώ και περιλαμβάνει μετάφραση από τα Οθωμανικά στα Ελληνικά. Η διαδικασία επίσης περιλαμβάνει την παρουσία μαρτύρων και – όπως προβλέπεται από το Κοράνι – την κατάθεση εκ μέρους του άνδρα ενός ποσού ως εγγύηση της συζύγου σε περίπτωση διαζυγίου περίπου 61 χρυσών λιρών (15.000 ευρώ)! Το ποσό κυμαίνεται ανάλογα και με την οικονομική δυνατότητα του συζύγου. Επίσης το ποσό αυτό το παίρνει η σύζυγος σε περίπτωση διαζυγίου και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί από τον Μουφτή η άδεια γάμου (ιζιν αμε). Όπως σημείωσε ο κ. Σινίκογλου τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά οι θρησκευτικοί γάμοι που τελούνται στη Μουφτεία Ξάνθης. Συγκεκριμένα όπως είπε: «Δεν γίνονται ούτε 100 γάμοι το χρόνο όταν πριν 4 – 5 χρόνια έφταναν και τους 500 γάμους το χρόνο. Μάλλον φταίει η κρίση»! Ωστόσο η κρίση στους θρησκευτικούς γάμους δεν «κούρεψε» την τιμή η οποία παραμένει τριπλάσια από την τιμή του πολιτικού γάμου αλλά και του χριστιανούς θρησκευτικού, δηλαδή αυτό που πληρώνουν οι νεόνυμφοι για τα λειτουργικά έξοδα στις εκκλησίες.
 
Με 100 ευρώ τελούνται γάμοι από τους Ιμάμηδες του Αχμέτ Μετέ
Πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι αρκετά ζευγάρια απευθύνονται στον μη αναγνωρισμένο από την ελληνική πολιτεία μουφτή κ. Αχμέτ Μετέ για την ευλογία του γάμου τους. Το «Ε» απευθύνθηκε στο κ. Μετέ ρωτώντας τον αν τελεί γάμους και αν ναι πόσο τους κοστολογεί. Η απάντησή του είναι: «Κάθε Ιμάμης τελεί γάμους. Οι Ιμάμηδες για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου λαμβάνουν ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 100 ευρώ. Δεν στέλνουν έγγραφα στον Μουφτή οπότε δεν λαμβάνουν οποιοδήποτε επιπλέον ποσό». Επίσης αναφέρει ότι μερίδα μουσουλμάνων: « δεν αναγνωρίζουν τον διορισμένο Μουφτή γι αυτό μετά τη θρησκευτική ευλόγηση εκ μέρους μας του γάμου τους τελούν και πολιτικό γάμο στο δημαρχείο». Να σημειώσουμε ότι όσοι μελλόνυμφοι απευθύνονται στον κ. Μετέ υποχρεούνται να τελέσουν και πολιτικό γάμο για να αποκτήσουν νομική κατοχύρωση, γεγονός που προσθέτει επιβάρυνση 100 ευρώ.
 
Από 60 έως 100 ευρώ ο θρησκευτικός γάμος στις εκκλησίες του νομού
Όπως μας πληροφορούν από την Μητρόπολη Ξάνθης το κόστος του χριστιανικού θρησκευτικού γάμου κυμαίνεται από 60 ευρώ στις μικρές ενορίες και στις εκκλησίες των χωριών έως και 100 ευρώ σε εκκλησίες της πόλης. Η τιμή αυτή καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του γάμου όπως την πληρωμή του ψάλτη, του νεωκόρου και απομένει ένα ποσό στην εκκλησία για την θέρμανση, ρεύμα κ.λ.π. και η διακύμανση στην τιμή έχει άμεση συνάρτηση με την κοστολόγηση αυτών των υπηρεσιών. Ωστόσο παρότι οι τιμές δεν είναι υψηλές παρατηρείται κάμψη στην τέλεση θρησκευτικών γάμων – όπως διαπιστώνεται από την Μητρόπολη Ξάνθης – που δεν έχει σχέση με τι τιμές αλλά με τα …παρελκόμενα του γάμου καθώς ο θρησκευτικός γάμος έχει συνδεθεί με το γλέντι που ακολουθεί – παράδοση ιδιαίτερα δαπανηρή και στις μέρες μας αποτρεπτική!
 
Ανθίζουν «άνθη λεμονιάς» στο δημαρχείο της Ξάνθης – 100 ευρώ ο πολιτικός γάμος
Κι αν οι θρησκευτικοί γάμοι περνούν κρίση ο πολιτικός γάμος περνά άνθηση στην πόλη μας και προτιμώνται εξίσου και από χριστιανούς και από μουσουλμάνους κατ’ αντιστοιχία με τα πληθυσμιακά ποσοστά. Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Ξάνθης που κατέγραψε το «Ε» υπάρχει μια κατακόρυφη αύξηση των πολιτικών γάμων από το 2010 και μετά στους πολιτικούς γάμους και χριστιανών και μουσουλμάνων. Το κόστος του ανέρχεται στα 100 ευρώ για το δήμο Ξάνθης.
 
Αναλυτικά τα στοιχεία για τους πολιτικούς γάμους από το Ληξιαρχείο Ξάνθης
2010   

Χριστιανοί

Μουσουλμάνοι

137

131

Σύνολο

346

 
2011

Χριστιανοί

Μουσουλμάνοι

158

170

Σύνολο

326

 
2012   

Χριστιανοί

Μουσουλμάνοι

188

179

Σύνολο

367

 
2013

Χριστιανοί

Μουσουλμάνοι

173

155

Σύνολο

328

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…