Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη φιλοξενεί την 7η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδο

Η Ξάνθη φιλοξενεί την 7η Πανθρακική Οδοντιατρική Σύνοδο

0
pantazopoulos andreas

Οι οδοντίατροι της Θράκης θα συγκεντρωθούν στην πόλη μας στις 24 Μαΐου με σκοπό να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους για την περίθαλψη ασθενών με παραμελημένα συνοδά γενικά νοσήματα

 

Ο κ. Πανταζόπουλος μιλά στο «Ε» για το φετινό θέμα αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της οδοντιατρικής

 
 
«Σε μια Ευρώπη που διαρκώς γηράσκει και σε μια Ελλάδα όπου η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ο ιατρός του στόματος έχει πολλές φορές να περιθάλψει ασθενείς με παραμελημένα συνοδά γενικά νοσήματα» είναι φράση με την οποία ξεκινά η πρόσκληση της 7ης Πανθρακικής Οδοντιατρικής Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στις 24 Μαΐου. Ομιλητές της θα είναι ο κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, ο κ Νικόλαος Παπάνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη και ο κ. Αναστάσιος Τσίρλης Καθηγητής της Οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι μέσα από της παρουσιάσεις τους θα βοηθήσουν τους οδοντιάτρους, που θα δώσουν το παρών, να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους για την καλύτερη δυνατή παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης, σε ασθενείς με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
 
Συχνά οι οδοντίατροι έρχονται αντιμέτωποι και με άλλα προβλήματα υγείας
«Ο μέσος όρος ηλικίας και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη είναι αρκετά υψηλός. Λόγω της οικονομικής κρίσης είναι και δύσκολη η πρόσβαση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα αυτών που είναι μεγάλοι σε ηλικία, κυρίως μετά τις αλλαγές που γίνονται στο σύστημα υγείας. Με τον συνδυασμό αυτών τον δυσκολιών, έχουμε όλο και περισσότερους ασθενείς σε μέση ή μεγάλη ηλικία με παραμελημένα ιατρικά συνοδά νοσήματα (π.χ. μη ρυθμισμένη πίεση, μη ρυθμισμένες καρδιακές λειτουργίες, ζάχαρο, χοληστερίνη κ.α.) τα οποία καλούμαστε και εμείς, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι να αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή πράξη. Όταν ένας ασθενής έρχεται να του παρέχουμε οδοντιατρική περίθαλψη, θα πρέπει να είμαστε γνώστες και των προβλημάτων υγείας που έχει, της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει και να προσαρμόζουμε και εμείς ανάλογα την δικιά μας θεραπεία» εξηγεί ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Ανδρέας Πανταζόπουλος.
Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι η συζήτηση θα διευρυνθεί πέρα από καρδιακές νόσους και του σακχαρώδη διαβήτη, για λιποθυμικά επεισόδια, εγκυμονούσες ασθενείς, κρίσεις πανικού και πολλά άλλα. «Είναι πράγματα τα οποία σαφώς υπάρχουν και στην βασική μας εκπαίδευση και αποκτούνται με την εμπειρία ετών κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Τώρα απλά τα επικαιροποιούμε μια και είναι πλέον χρήσιμα καθημερινά στα ιατρεία. Να μην ξεχνάμε ακόμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γενικών ασθενειών του ανθρώπινου σώματος έχουν μια πρώτη εκδήλωση στο πρόσωπο και στο στόμα, που σημαίνει ότι πολλές φορές ο οδοντίατρος είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με τα πρώτα στάδια και τις πρώτες εκδηλώσεις μιας ασθένειας» σημειώνει ο ίδιος κάνοντας φανερό τον επίκαιρο χαρακτήρα του θέματος.
 
Κακή ακόμα η νοοτροπία των πολιτών και της κοινωνίας απέναντι στην οδοντιατρική
«Η οδοντιατρική έχει αυτή τη στιγμή φτάσει σε σημείο να είναι κατά 99,5% να παρέχεται από ελεύθερους επαγγελματίες ιδιώτες. Με τα χίλια ζόρια και με τις προσπάθειες που γίνονται και με την Ελληνική Ομοσπονδία προσπαθούμε να την βάλουμε στο ΠΕΔΥ. Ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν απευθείας αναθέσεις και συμβάσεις με το ποσό αποζημίωσης που δίνει η πολιτεία» αναφέρει απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε» ο κ. Πανταζόπουλος και συμπληρώνει «το επίπεδο της άσκησης της οδοντιατρικής και της οδοντιατρικής περίθαλψης, βάσει των νόμων που έχουν ψηφιστεί έχει εναρμονιστεί με αυτό που συμβαίνει και υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το επίπεδο της εκπαίδευσης είναι αρκετά υψηλό και η παροχή της οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, κάτι που γίνεται φανερό τόσο στατιστικά, όσο και από την αναγνώριση που έχουν συνάδελφοι στο εξωτερικό». Όπως αποκαλύπτει και ο ίδιος τόσο η Ομοσπονδία, όσο και οι κατά τόπους σύλλογοι προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες στο θέμα της πρόληψης, καθώς ακόμα απαντάται το φαινόμενο της νοοτροπίας του Έλληνα που πάει στον οδοντίατρο μόνο όταν πονέσει.
 
Α. Πανταζόπουλος: «Η κατάργηση της οδοντιατρική εξέταση από το δελτίο του μαθητή ήταν λάθος»
Κλείνοντας ο κ. Πανταζόπουλος έκανε λόγο και για την κατάργηση της οδοντιατρικής εξέτασης από το δελτίο του μαθητή. «Ήταν η πρώτη επαφή του μικρού ασθενή με τον οδοντίατρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος αποδεικνυόταν κέρδος για κάποια παιδάκια. Όσο για το κόστος που επικαλείται το υπουργείο ότι επιβαρύνονταν οι γονείς, ήταν ανύπαρκτο τουλάχιστον για τον σύλλογο μας εδώ και 3-4 χρόνια. Είχαμε αποφασίσει να μην αμειβόμαστε για αυτή την πράξη. Το κράτος αντί να έρθει σε μια συνεννόηση με τους γιατρούς το κατήργησαν εντελώς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο «Ε» και κατέληξε «εμείς προχωράμε μόνοι μας ως σύλλογος και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα στοματικής υγείας της ομοσπονδίας σε σχολεία. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα παιδιά που έρχονται σε πρώτη επαφή με οδοντόβουρτσα-οδοντόκρεμα στις παρουσιάσεις, αν και όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό, όπως παλιά».
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …