Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία ετών

Μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία ετών

0
kep xanthi

Για ποια έγγραφα δεν απαιτείται επικύρωση από της 26 Μαρτίου

 

Απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργεί την υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων

 
 
Τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των πολιτών που συναλλάσσονται με το δημόσιο βάζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης με εγκύκλιο που εξέδωσε για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων. Αν και η διάταξη έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Μαρτίου, πολλοί συμπολίτες μας, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι το αγνοούν με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται.
 
Τι προβλέπει η διάταξη
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 4250/2014, το δημόσιο υποχρεούται πλέον να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων, που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά και ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο, καθώς και τα ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, κλπ).
Υποχρεωτικά αποδεκτά γίνονται επίσης και τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες και τους φορείς στους οποίους υποβάλλονται τα φωτοαντίγραφα, οφείλουν να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των φωτοαντιγράφων που έχουν κατατεθεί.
 
Πολλές υπηρεσίες συνεχίζουν να αγνοούν την διάταξη
Σε επικοινωνία του «Ε» με το ΚΕΠ Ξάνθης ενημερωθήκαμε ότι αν και η διάταξη έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και μια εβδομάδα τόσο οι πολίτες όσο και δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να την αγνοούν. Όπως μας εξηγεί υπάλληλος της Υπηρεσίας πλέον οι Δημόσιες Υπηρεσίες, αλλά και οι Μητροπόλεις και η Μουφτεία δεν θα απαιτούν επικυρωμένα αντίγραφα. Βέβαια, όπως σπεύδει να σημειώσει η ίδια πηγή θα περάσει αρκετός καιρός να συμβεί αυτό στην πράξη τόσο λόγω άγνοιας των πολιτών, όσο και φόβου των υπαλλήλων –παρά τις συνεχείς ενημερώσεις που δέχονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι επικύρωση φωτοαντιγράφων υποχρεούνταν να επικυρώνουν εδώ και 30 χρόνια όλες οι υπηρεσίες -κάτι που ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη είτε από άγνοια των υπαλλήλων είτε λόγω συμφερόντων- θα υπομείνουμε για αρκετό καιρό ακόμα το μαρτύριο της γραφειοκρατίας!
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμαρχος Σουφλίου: «Απογοητευτικά τα μέτρα για τον Έβρο – Η περιοχή μας μένει εκτός στήριξης»

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Κακαλκίκος, εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του για τα κυβ…