Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 48ωρη απεργία στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

48ωρη απεργία στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

0
voitheia spiti2-empros

Απεργούν και χθες και σήμερα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που υλοποιείται σε Ξάνθη και Σταυρούπολη παρότι δεν τους οφείλονται δεδουλευμένα

 

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο ενδεχόμενο να μετατραπεί το «Βοήθεια στο Σπίτι» σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

 

 
Για μια ακόμη φορά S.O.S. εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στο πολύπαθο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» την μοναδική ίσως κοινωνική δομή που βγάζει «ασπροπρόσωπους» τους δήμους σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και την μοναδική όμως που δεν έχει σταθερή πηγή χρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μετατρέπονται κάθε τόσο σε «επαίτες» ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, εισπράττοντας μια αντιμετώπιση από την πολιτεία δυσανάλογη σε σχέση με το σημαντικότατο κοινωνικό έργο που προσφέρουν!
 
7 μήνες απλήρωτοι – Απεργία χθες και σήμερα
Τα ίδια Παντελάκη μου…» με τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθότι για ακόμη μια φορά πληρώνουν την ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων της πολιτείας. Συγκεκριμένα ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για ένα χρόνο το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ (ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2014) δεν φρόντισε να «τακτοποιήσει τα διαδικαστικά ήτοι να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση – η οποία βρίσκεται για προέγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο – ώστε να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων – και έτσι αυτοί μένουν απλήρωτοι κυρίως στους μικρούς δήμους για 7 μήνες, όπως αναφέρει η πρόεδρος των εργαζομένων τους προγράμματος στους δήμους στην ΑΜΘ κα Κική Αλατζά. Αυτός είναι και ο λόγος της διήμερης απεργίας στην οποία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης και Σταυρούπολης παρά το γεγονός ότι ο δήμος Ξάνθης έχει εγγράψει κονδύλι στον προϋπολογισμό του και καταβάλλει κανονικά τα δεδουλευμένα τους και στην ώρα τους, όπως μας ενημέρωσαν αρμοδίως. Ωστόσο συμμετείχαν στην διήμερη απεργία και χθες και σήμερα και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν υλοποιείται. Να σημειώσουμε ότι ωφελούμενοι τους προγράμματος στο δήμο Ξάνθης είναι περίπου 80 άτομα και εξυπηρετούνται από 6 εργαζόμενους (3 αορίστου – 3 ορισμένου χρόνου ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί και 4 εργαζόμενοι). Στην Σταυρούπολη οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 120 και εξυπηρετούνται από 5 εργαζόμενους.
 
Δεσμεύτηκαν στο υπ. εργασίας για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
Η κα Αλατζά συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από τη Bουλή καθώς επίσης και στην σύσκεψη που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας (απουσίαζε ο υφυπουργός). Υπήρξε δέσμευση εκ μέρους τους για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ενώ το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα την προσεχή Τρίτη όποτε θα υπάρξει συνάντηση με τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας.
 
ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Βοήθεια στο Σπίτι»
Η ανησυχία των εργαζομένων δεν εξαντλείται μόνο στην καταβολή των δεδουλευμένων αλλά επεκτείνεται και στο ίδιο το πρόγραμμα κυρίως επειδή υπάρχουν φήμες ότι πρόκειται να καταργηθεί ο κοινωνικός του χαρακτήρας και να λειτουργήσει στο μοντέλο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.ΣΕΠ). Να σημειώσουμε ότι το μοντέλο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ τους προτάθηκε από το υπουργείο Εργασίας από το 2010 ακόμη ενώ θεσμοθετήθηκε και νομοθετήθηκε το 2011 Η κ. Αλατζά αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική καθότι ιδιωτικοποιείται μια κοινωνική δομή δεδομένου ότι οι ΚΟΙΝ. ΣΕΠ λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι εργαζόμενοι αντιπροτείνουν τη συνέχιση του προγράμματος μέσω των κονδυλίων κοινωνικής μέριμνας που προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …