Αντιπυρική περίοδο χωρίς χειριστή μηχανημάτων στην Π. Ε. Ξάνθης. Βολές Καραλίδη κατά της κεντρικής διοίκησης
Βαρύτητα στις κατασκηνώσεις με σχέδιο εκκένωσης δίνει φέτος η εγκύκλιος της Πολιτικής προστασίας
Εθιμοτυπική μεν ουσιαστική και αναγκαία δε η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2014 η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης, προεδρεύοντος του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και συμμετεχόντων των προϊσταμένων της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας ΑΜ- Θ καθώς επίσης και εκπροσώπων όλων των φορέων που απαρτίζουν το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο όργανο συμμετέχουν η Εκκλησία, τα σώματα ασφαλείας (Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική) δήμοι, δημόσιες υπηρεσίες (Αρχαιολογία) εθελοντικές ομάδες (Πρόσκοποι, Ομάδα Διάσωσης , Ερυθρός Σταυρός κ.λ.π.)
Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως…
Στην σημασία και στο στόχο της σύσκεψης αναφέρθηκε ο κ. Καραλίδης επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξαναθυμούνται οι φορείς και να προσδιορίζουν τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί ή ενδεχόμενα τα θετικά σημεία που έχουν αναπτυχθεί για να μπορέσουμε να τα συμπεριλάβουμε στο σχεδιασμό και αντιμετωπίσουμε καλύτερα ένα έκτακτο γεγονός».
Τα θετικά και τα αρνητικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου: Έχουν μηχανήματα δεν έχουν χειριστή!
Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Καραλίδης εξέφρασε την πικρία του αλλά και αιχμές εναντίον της κεντρικής διοίκησης επειδή με απόφαση υπουργού μετέθεσε και τον μοναδικό χειριστή μηχανημάτων που είχε η Π. Ε. Ξάνθης στην Λάρισα και τώρα η Ξάνθη έχει μεν μηχανήματα – συνολικά 6 – δεν έχει όμως χειριστή! : «Φέτος αυτό που κατέθεσα με μεγάλη μου λύπη είναι ότι η Π.Ε. Ξάνθης εδώ και ένα μήνα δεν έχει ούτε ένα χειριστή διότι και τον τελευταίο που είχε με απόφαση υπουργού μετατέθηκε στην Λάρισα. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά σχεδιάζει το κεντρικό κράτος και πόσο σοβαρά λαμβάνει υπ’ όψιν αυτά που του καταθέτουμε». Να σημειώσουμε ότι σχετικά μ’ αυτό το θέμα το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Π.Ε. δεν μπορεί να προσλάβει με 8μηνες συμβάσεις και παρότι κατέθεσε αίτημα προς το ΑΣΕΠ να τροποποιήσει προς τα κάτω τα απαιτούμενα προσόντα (ΔΕ) ώστε να συμπεριληφθούν και άτομα υποχρεωτικής εκπαίδευσης επειδή διαφορετικά δεν βρίσκουν χειριστές ΔΕ αλλά συνάντησε σθεναρή άρνηση όπως είπε ο κ. Καραλίδης: «Πάραυτα εμείς έχουμε δημιουργήσει ειδικό λογαριασμό για μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτών εφόσον αυτό χρειαστεί για έκτακτες περιπτώσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έλλειψη. Πέρα αυτού ζητήσαμε από τους δήμους να καταθέσουν τυχόν ελλείψεις που έχουν ή θετικά ζητήματα. Στα θετικά καταγράφεται η ύπαρξη φέτος των 3 πυροσβεστικών οχημάτων που είναι με περισσότερο εξοπλισμό. Ο κ. Καραλίδης έδωσε βαρύτητα στο θέμα της προστασία του περιαστικού δάσους της Ξάνθης και ανέφερε ότι από την 1η Μαΐου θα ανακοινωθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Κάλεσε την ΔΕΥΑΞ να επιληφθεί της συντήρησης των δικτύων ύδρευσης, τον στρατό να κάνει τις απαραίτητες αποψιλώσεις κοντά σε αποθήκες του, την ΔΕΗ τα απαραίτητα κλαδέματα στα δίκτυά της ενώ απέδωσε τα εύσημα στις εθελοντικές ομάδες για το έργο της περιφρούρησης του περιαστικού δάσους που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο.
Βαρύτητα στις κατασκηνώσεις
Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Δημήτρης Χουβαρντάς: «Η φετινή εγκύκλιος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις κατασκηνώσεις στις οποίες πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και πρέπει ο κάθε φορέας να έχει επικαιροποιημένα στοιχεία, σχέδια διαφυγής στην περίπτωση που πρέπει να εκκενωθεί μια περιοχή μετά από κάποια πυρκαγιά»
Μαριάννα Ξανθοπουλου