Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο Δημήτρης Μπένης ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ για την Παλιά Πόλη

Ο Δημήτρης Μπένης ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ για την Παλιά Πόλη

0
palia poli trapez1

Με δημόσια επιστολή του απαντά στα ζητήματα που έθεσε για τον παραδοσιακό οικισμό ο σύλλογος των κατοίκων και τις προθέσεις του ως υποψήφιου δημάρχου

 

Το «Ε» προτίθεται να ενημερώσει για τις θέσεις όλων των υποψήφιων δημάρχων του δήμου Ξάνθης, εφόσον αυτές δημοσιοποιηθούν

 
 
Τις απόψεις του για τον οικισμό της Παλιάς Πόλης δημοσιοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Ξάνθης Δημήτρης Μπένης με αφορμή και απαντώντας στην επιστολή του συλλόγου των κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού, που ζητούν σαφείς θέσεις και προθέσεις για την αξιοποίηση του πιο όμορφου σημείου της πόλης, ώστε να αναπτυχθεί ένας δημόσιος διάλογος κατά την προεκλογική περίοδο.
Το «Ε» δημοσιοποιεί σήμερα τις θέσεις του κ. Μπένη και προτίθεται να πληροφορήσει τους ξανθιώτες για τη στάση που θα κρατήσουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, εφόσον δημοσιοποιήσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Ο Δημήτρης Μπένης χαιρετίζει την πρωτοβουλία των κατοίκων, την οποία θεωρεί και ευκαιρία για την έναρξη ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου.
 
Καθεστώς όχι σε ηθική βάση, αλλά σε νόμιμη
Ειδικά για την διαρκώς ογκούμενη όχληση που υφίσταται ο οικισμός από τη μεταφορά της νυχτερινής ζωής της πόλης ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω» σημειώνει ότι «η σωστή λύση είναι κάπου στη μέση, όπου δεν θα απαγορεύσουμε το επιχειρείν, αλλά θα επιβραβεύσουμε ή θα πριμοδοτήσουμε τους επαγγελματίες που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν, πλην των κέντρων διασκέδασης, στην παλιά πόλη, δίνοντας κίνητρα. Για παράδειγμα, επαγγελματικά γραφεία (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, λογιστικά γραφεία κ.λ.π., παντοπωλεία και γενικά εμπορικά καταστήματα), θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από το Δήμο, με τη μη καταβολή δημοτικών τελών για τρία χρόνια. Από την άλλη, τα καταστήματα υγειονομικού ελέγχου, θα είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν τις προϋποθέσεις της άδειας λειτουργίας τους και όχι εκβιαστικά ή αυθαίρετα να επεκτείνονται σε δρόμους και πεζοδρόμια. Πως θα το καταφέρουμε αυτό ;
Θα οριοθετήσουμε τους νόμιμους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων του κάθε καταστήματος με κίτρινη διακριτή επιδαπέδια γραμμή (μέτρο που θα ισχύσει σε όλη την πόλη), έτσι θα είναι πολύ εύκολο για την ελέγχουσα αρχή, που είναι η αστυνομία, να ξέρει ποιος είναι νόμιμος και ποιος όχι. Σε κάθε περίπτωση η λύσεις που θα δώσουμε δεν θα βασίζονται μόνο σε ηθική βάση, αλλά και σε νόμιμη».
 
Νέα πλήρης κυκλοφοριακή μελέτη
Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα ο κ. Μπένης τάσσεται υπέρ της κατάρτισης μιας καινούργιας πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης για όλη την πόλη και προσθέτει: «πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε πως με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, η πλατεία Μητροπόλεως μετατρέπεται από χώρο άναρχου και ανεξέλεγκτου πάρκινγκ, σε χώρο πρασίνου και ξεκούρασης, με δημιουργία κεντρικού σιντριβανιού, παγκάκια κ.λ.π.». Για τη δε αποκλειστική στάθμευση των μονίμων κατοίκων, κρίνει αναγκαία μία πραγματική καταγραφή κατοίκων και αυτοκινήτων, για να υπάρχει μία σαφής εικόνα, διότι έτσι θα μπορούν να λυθούν προβλήματα που προκύπτουν όπως αριθμός κατοίκων, αριθμός αυτοκινήτων, αντιστοιχία αυτοκινήτων και κατοίκων κ.λ.π.
Επίσης θα μπορούσαν να προωθηθούν λύσεις, όπως αποκλειστική χρήση από τους κατοίκους της παλιάς πόλης, του παρκινγκ πίσω από το λιμνίο δίπλα στο νησάκι, καθώς και του παρκινγκ από τη δυτική είσοδο της παλιάς πόλης επί της οδού Λευκού Πύργου.
Αλλάζουμε επίσης το αδειοδοτούμενο δρομολόγιο για το τρενάκι του Δήμου, το οποίο θα λειτουργεί στην παλιά πόλη, για τη μεταφορά και ξενάγηση των επισκεπτών.
 
Εσωτερικό τμήμα της πολεοδομίας μόνο για την Παλιά Πόλη
Τις ευθύνες για την αισθητική αλλοίωση του οικισμού μοιράζει ο κ. Μπένης ανάμεσα στους μη ευαισθητοποιημένους κατοίκους και στην πολεοδομία του δήμου. «Για το κομμάτι του Δήμου, μετά και την συγχώνευση των δύο πολεοδομιών, εμείς θα δημιουργήσουμε ένα ειδικό εσωτερικό τμήμα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα πολεοδομικά προβλήματα της παλιάς πόλης. Για τις ευθύνες όμως των μη ευαισθητοποιημένων πολιτών, θα περιμένουμε βέβαια και από εσάς, τις πρωτοβουλίες σας και τις προτάσεις σας», επισημαίνει ο ίδιος.
Τέλος, καλωσορίζει την ιδέα της σύστασης φορέα διαχείρισης και προστασίας της παλιάς πόλης , σχολιάζοντας: «θεωρούμε πως για την σωστή λειτουργία αυτού του οργάνου, δεν πρέπει να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά να διδαχθούμε από την ευρωπαϊκή εμπειρία».
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…