Επίσκεψη του προέδρου Γιώργου Καβαθά στην περιοχή των οικοπέδων με μεσολάβηση της ΟΕΒΕ Ξάνθης
Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕ θα εξετάσει την δυνατότητα ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα
Υπό την αιγίδα της ΓΣΕΒΕΕ τίθεται η υπόθεση ΔΕΡΑΣ και το σωματείο των Ιδιοκτητών Οικοπέδων ΔΕΡΑΤΟΣ που έχει ως αυτοσκοπό την ίδρυση βιοτεχνικού πάρκου για την μετεγκατάσταση επιχείρησεων χαμηλής όχλησης εκτός πόλης σε συνολική οικοπεδική έκταση 180 στρεμμάτων στην περιοχή του πρώην εργοστασίου ΔΕΡΑΣ. Η εξέλιξη αυτή έγινε με την μεσολάβηση της ΟΕΒΕ Ξάνθης και επισφραγίστηκε με την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καβαθά την Τρίτη 22 Απριλίου στην Ξάνθη και την επίσκεψή του στην περιοχή των οικοπέδων προκειμένου να έχει ιδία άποψη και ενημέρωση επί του θέματος. Ο κ. Καβαθάς συνοδευόταν από επιστημονικό κλιμάκιο του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου και από τον πρόεδρο του σωματείου Ιδιοκτητών Οικοπέδων κ. Γιάννη Σιούτα από τους οποίους ενημερώθηκε διεξοδικά για το θέμα ενώ παραβρέθηκαν και αρκετοί οικοπεδούχοι.
Η ΓΣΒΕΕ θα συνδράμει στην υπόθεση ΔΕΡΑΣ
Ο κ. Καβαθάς αφού εξήρε την προσπάθεια του σωματείου και αναγνώρισε την καινοτομία αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος ανέφερε τα σημεία όπου θα μπορούσε να προωθήσει η ΓΣΕΒΕ συνδράμοντας στην προσπάθεια Συγκεκριμένα όπως είπε: «Μέσα από το Ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων και τις μονάδες καινοτομίας συμβουλευτικής και συστάδων επιχειρήσεων που έχει την τεχνογνωσία για τη δημιουργία σε πρώτη φάση του φακέλου για την ένταξή του σ’ ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και το πολιτικό βάρος της Συνομοσπονδίας σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία και την ευρωπαϊκή επιτροπή για την άντληση κεφαλαίων για την επένδυση αυτή»
Δεν τέλειωσε ο «Γολγοθάς» για τις επιχειρήσεις…
Ερωτηθείς από το «Ε» αν οι τελευταίες θετικές επιδόσεις της οικονομίας (έξοδος στις αγορές, πρωτογενές πλεόνασμα) έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία και έχουν επηρεάσει θετικά την επιχειρηματικότητα ο κ. Καβαθάς είπε απλά ότι ο «Γολγοθάς» δεν έχει τελειώσει στις επιχειρήσεις: «Είναι πολύ νωρίς να δούμε τα αποτελέσματα από το πρωτογενές πλεόνασμα ή την έξοδο της χώρας στις αγορές στην πραγματική οικονομία. Ο «Γολγοθάς» που ανεβαίνουμε δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορυφή. Οι επιχειρήσεις υπερφορολογούνται αυτή την εποχή. Ήδη τα πρώτα εκκαθαριστικά για τις προσωπικές εταιρείες έρχονται στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες με αυξημένα κόστη φορολόγησης που φτάνουν και το 440%.. Η πραγματική οικονομία χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης μείωσης φόρων, θέλει ρευστότητα, ένα μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις καθότι οι τράπεζες παρά την ανακεφαλαιοποιησή τους, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν έχουν δώσει χρήματα. Πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα αλλά χρειάζεται ν’ αλλάξει η οικονομική πολιτική της χώρας».
Με μεσολάβηση της ΟΕΒΕ Ξάνθης
Την πεποίθηση ότι η ΓΣΒΕΕ μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της υπόθεσης ΔΕΡΑΣ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Το σωματείο Ιδιοκτητών Δέρας έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο αγώνα μέχρι σήμερα προκειμένου να απαλείψει αντιξοότητες. Έχουν φτάσει σε πολύ καλό σημείο. Εμείς θεωρήσαμε μέλημά μας τη διασύνδεση του σωματίου με την ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Η πορεία είναι πολύ δύσκολη και η μετέπειτα πορεία θα είναι δύσκολη πλην όμως έχουμε την ΓΕΣΕΒΕ. η ΟΕΒΕ ανήκει στη ΓΕΣΕΒΕ την στηρίζει απόλυτα και θεωρούμε ότι μέσα από το ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕ και το επιστημονικό προσωπικό θα βρεθεί λύση όμως δεν γνωρίζουμε σε ποιο βάθος χρόνου και ποιο κόστος. Ελπίζω σύντομα να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης».
Το ΔΕΡΑΣ θα προχωρήσει…
Την αποφασιστικότητά του να υλοποιηθεί το όραμα της δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου στην πόλη μας εξέφρασε ο εμπνευστής και ο πρωτεργάτης της προσπάθειας κ. Γιάννης Σιούτας: «Μετά την τροπολογία που περάσαμε και μας έλυσε τα χέρια ως προς την υπόθεσή μας σήμερα έχουμε ένα θετικό στοιχείο την παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ να δει το χώρο, να μας γνωρίσει και σαν εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών της Ελλάδος ο κ. Καβαθάς και οι συνεργάτες του να μας βρουν τρόπο για να συνεχίσουμε είτε αυτός θα είναι στήριξη από την ΓΣΕΒΕΕ με τους αρμόδιους που γνωρίζουν τέτοια θέματα είτε ευρωπαϊκά προγράμματα για να προχωρήσουμε. Το ΔΕΡΑΣ θα προχωρήσει, το ΔΕΡΑΣ θα τελειώσει και η Ξάνθη θα έχει ένα βιοτεχνικό πάρκο πρότυπο για όλη την Ελλάδα».
Μαριάννα Ξανθοπούλου