Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στα «σκαριά» διεθνής διαγωνισμός για Λουτρόπολη στην Ποταμιά

Στα «σκαριά» διεθνής διαγωνισμός για Λουτρόπολη στην Ποταμιά

0
loutra potamias-empros

Το δημοτικό συμβούλιου του δήμου Αβδήρων προέκρινε ένα προτεινόμενο σενάριο της μελετητικής ομάδας. Δόθηκε το «πράσινο φως» για τον διαγωνισμό

 

Στόχος η δημιουργία Λουτρόπολης για επισκέπτες υγείας και ευεξίας. Σ’ ένα μήνα θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης
 
 

 
Με το βλέμμα στραμμένο στην τουριστική ανάπτυξη αξιοποιώντας τον θερμαλισμό του πεδίου της περιοχής της Ποταμιάς είναι ο δήμος Αβδήρων και σ’ αυτό ο πλαίσιο το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας έλαβε σημαντικές αποφάσεις (μειοψήφησε μόνο το ΚΚΕ) για το μέλλον της περιοχής. Συγκεκριμένα επεκράτησε το σενάριο της δημιουργίας Λουτρόπολης στην Ποταμιά μέσω επενδυτή που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό που πρόκειται να προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι!
 
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Λουτρόπολη στην Ποταμιά
Όπως είχαμε αναφέρει και σ’ άλλα ρεπορτάζ η δημοτική αρχή Αβδήρων είχε θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία των Λουτρών της Ποταμιάς με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν από το 2011 (μετά από αποκατάσταση των κτιρίων με τους ομαδικούς λουτήρες )εποχικά τα δύο πρώτα χρόνια ενώ το 2014 λειτουργούν και την χειμερινή περίοδο. Παρά το γεγονός – όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης – η εκδήλωση ενδιαφέροντος των επισκεπτών είναι έντονη και η προσέλευση των λουομένων μεγάλη ο δήμος δεν δύναται λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας να αναπτύξει περαιτέρω την λουτρόπολη γι αυτό και εξ’ αρχής προσανατολίστηκε στην αξιοποίηση όλου του οικοπέδου μέσω ιδιώτη επενδυτή. Γα το σκοπό αυτό ο δήμος ανέθεσε σε μελετητική ομάδα την εκπόνηση master plan για την αξιοποίηση της περιοχής του οικοπέδου. Μετά από μια διερεύνηση η ομάδα επικεφαλής της οποίας είναι ο μελετητής μηχανικός Αργύρης Πλέσιας παρουσίασε 5 – 6 σενάρια απ’ τα οποία προκρίθηκε ως επικρατέστερο αυτό που περιλαμβάνει κατάλυμα, υδροθεραπευτήριο και κέντρο ευεξίας (spa) με απώτερο στόχο αυτά ως προδιαγραφές της επένδυσης ν’ αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών υγείας και ευεξίας, με ζητούμενο να θέσει τις προϋποθέσεις ίδρυσης μιας λουτρόπολης που θα περιλαμβάνει και άλλες επαγγελματικές και εμπορικές δραστηριότητες όπως ταβέρνες, καφέ, εμπορικά καταστήματα κ.λ.π.. Έτσι όπως ειπώθηκε θα αναδειχθεί και όλο το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα που έχει η ευρύτερη περιοχή με πυρήνα την Λουτρόπολη της Ποταμιάς.   
 
Ο δήμαρχος ζήτησε χαμηλότερες τιμές για τους δημότες
Να σημειώσουμε ότι έγινε μια εκτενής συζήτηση γύρω από το θέμα και κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις. Για παράδειγμα ο δήμαρχος ζήτησε να τεθεί ως όρος στον επενδυτή να δοθούν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη στους δημότες όπως χαμηλότερη τιμή στους δημότες ενώ όσον αφορά τα οφέλη για το δήμο ο προσανατολισμός είναι να γίνει μίσθωση έκτασης 60 – 80 στρεμμάτων (εκ των 120 συνολικά που παραχωρήθηκαν από την ΕΤΑ στο δήμο ) ή μίσθωση της χρήση νερού ενώ ο δήμος προτίθεται να διατηρήσει κάποιο από τα υπάρχοντα κτίρια για μουσειακή χρήση.
 
Σ’ ένα μήνα θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης – Μέσα στο καλοκαίρι ο διαγωνισμός
Αφού εξαντλήθηκε το θέμα η μελετητική ομάδα έλαβε την εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο για κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρύξει ο δήμος. Όπως ανέφερε ο κ. Πλέσιας τα τεύχη θα ετοιμαστούν σε ένα μήνα και είναι στην ευχέρεια του δήμου να προκηρύξει το διεθνή διαγωνισμό. Παράλληλα η μελετητική ομάδα ανέλαβε να εκπονήσει και μια μελέτη βιωσιμότητας της επένδυσης με τις προτεινόμενες προδιαγραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας παρότι δεν έχει βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές ένας εκ των οποίων εκ Βουλγαρίας.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…