Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία «Φως» για 3.012 εποχικές θέσεις & 600 μόνιμες στη ΔΕΗ

«Φως» για 3.012 εποχικές θέσεις & 600 μόνιμες στη ΔΕΗ

0

Μέσα στο καλοκαίρι οι προκηρύξεις

 
 
 
Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να γίνει προκήρυξη για 600 θέσεις μόνιμου προσωπικού και ακόμη 3.012 θέσεις εποχικού προσωπικού στη ΔΕΗ. Στη δεύτερη κατηγορία, αυτή των εποχικών οι 2.315 θα είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας και 697 με συμβάσεις 60 ημερομισθίων για ανειδίκευτους εργάτες. Το προσωπικό, μόνιμο και εποχικό, θα επιλεγεί από τεχνικές και βοηθητικές ειδικότητες της Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης αντιστοίχως, ενώ θέσεις κατανέμονται, επίσης, σε διοικητικό και οικονομικό προσωπικό, αλλά και σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
Οι προκηρύξεις των θέσεων θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και ως εκ τούτου οι κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως από την ΔΕΗ Ξάνθης
 
 

Η τεχνολογία πληροφοριών φέρνει 1.380 θέσεις εργασίας

 

Τρία προγράμματα στα πλαίσια του προγράμματος «ψηφιακή σύγκλιση»

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τρεις σημαντικές επενδύσεις ύψους 389,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας, με τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της δημόσιας διοίκησης, την απόκτηση σύνδεσης τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το Διαδίκτυο, και την επέκταση της κάλυψης Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας σε πάνω από 600.000 άτομα που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
 
Τρία προγράμματα με οφέλη για τους πολίτες
Τα τρία αυτά έργα τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τους πολίτες και αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τους, ενώ θα δημιουργηθούν 280 μόνιμες θέσεις εργασίας μόλις τα έργα ολοκληρωθούν και είναι πλήρως λειτουργικά.
.Μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, με βελτιωμένη λειτουργία, και η σύνδεση των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας θα αποτελέσουν μια πραγματική και θετική συμβολή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα έργα αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ επενδύει στο μέλλον: σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα και επίσης στην καθιέρωση μιας πιο σύγχρονης και πιο αποτελεσματικής ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Οι επενδύσεις αυτές θα δώσουν ώθηση στην εγχώρια αγορά ΤΠΕ, που αποτελεί ισχυρό κινητήρα ανάπτυξης. Η βελτίωση της αποδοτικότητας, χάρις στα εν λόγω έργα, θα επιφέρει πραγματική μείωση στις δαπάνες λειτουργίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο σε μια εποχή εξαιρετικά αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών για την Ελλάδα. Καλώ λοιπόν τις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των έργων”.
Το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, με ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 145,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ, θα αναβαθμίσει το μοναδικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο ολόκληρης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Υποδομές τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας θα διασυνδέσουν περίπου 34.000 δημόσια κτίρια: υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, σχολεία και οργανισμούς του δημόσιου τομέα.
Η εκσυγχρονισμένη υποδομή θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας τη διοικητική μεταρρύθμιση και ενισχύοντας τη διαφάνεια λειτουργίας των δημόσιων θεσμών. Το έργο θα μειώσει επίσης το τρέχον κόστος λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης κατά περίπου 50%: από 270 εκατ. ευρώ σε 148 εκατ. ευρώ ετησίως. Η συνολική επένδυση για το έργο αυτό ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ. Η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (έργο Σύζευξις ΙΙ) θα βελτιωθεί με κοινές συμφωνίες-πλαίσια και θα τεθούν σε λειτουργία μηχανισμοί προκειμένου να εξασφαλιστεί ενιαία πολιτική τιμών σε ολόκληρη την ελληνική διοίκηση.
 
Το έργο για το ψηφιακό σχολείο υποστηρίζεται με ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 146,6 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στόχος του είναι να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τα συστήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, που αποτελεί έργο προτεραιότητας, (ένα από τα 181 που προσδιορίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας) με βάση τη στρατηγική του υπουργείου Παιδείας για το “Ψηφιακό Σχολείο”.
 
Το έργο συμπληρώνεται από δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
Περίπου 825.000 μαθητές θα ωφεληθούν από διαδραστικά συστήματα και εργαστήρια φορητών υπολογιστών στα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στα τεχνικά λύκεια (γνωστά στην Ελλάδα ως επαγγελματικά λύκεια και ιδρύματα) σε όλη την Ελλάδα. Η επένδυση προωθεί τη χρήση νέων τεχνολογιών, των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, τον ψηφιακό γραμματισμό και την ισότητα ευκαιριών όσον αφορά την πρόσβαση στη γνώση για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η συνολική επένδυση για το έργο αυτό ανέρχεται σε 174,4 εκατ. ευρώ. Το έργο για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές θα περιλαμβάνει επένδυση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ύψους 97,2 εκατ. ευρώ. Το έργο ενισχύεται οικονομικά και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ποσό 46,6 εκατ. ευρώ. Στόχος του είναι να μειώσει το ψηφιακό χάσμα στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας – σε μεγάλο βαθμό στη νησιωτική και ορεινή χώρα, μέσω της ανάπτυξης ενός καλωδιακού δικτύου οπτικών ινών.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 600.000 άτομα που ζουν σε περισσότερες από 5.400 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, δηλ. περίπου στο 40% της χώρας, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Η ευρυζωνική κάλυψη θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον των ΜΜΕ, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα προσελκύσει επενδύσεις στο μέλλον. Η συνολική επένδυση για το έργο ανέρχεται σε 198 εκατ. ευρώ και υλοποιείται μέσω μιας εταιρικής σχέσης ιδιωτικού-δημοσίου τομέα. Οι 3 επενδύσεις αποτελούν μέρος των προγραμμάτων Ψηφιακή σύγκλιση, Αττική, Μακεδονία – Θράκη, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος και Κρήτη & νήσοι Αιγαίου της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής. Τα προγράμματα αναμένεται να είναι λειτουργικά έως τα τέλη του 2015, αλλά και κατά ένα μέρος της περιόδου 2007-2014.
 
 

50.000 νέες προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας

 

 Οι προϋποθέσεις για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ και τα πέντε κριτήρια κατάταξης. Όλες οι λεπτομέρειες

 
Πενήντα χιλιάδες προσλήψεις με την Κοινωφελή Εργασία θα γίνουν το 2014 ενώ για φέτος θα καταρτιστούν ειδικά προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με σημαντικό αριθμό ανέργων (72%), να παραμένουν χωρίς δουλειά και εισόδημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ αποκλειστικά για μακροχρόνια ανέργους ενώ ξεκινούν λίγο μετά το Πάσχα οι νέες προσλήψεις με πεντάμηνα σε δήμους ,περιφέρειες και δημόσιους φορείς. Πρόκειται για το νέο γύρο του προγράμματος του ΟΑΕΔ, το οποίο θα δώσει ευκαιρία σε ανέργους διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων να συνάψουν πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας.
 
Νέο γύρος του προγράμματος του ΟΑΕΔ
Το υπουργείο Εργασίας έχει προβλέψει την ανάθεση στον ΟΑΕΔ νέων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για εγγεγραμμένους ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και είναι πάνω από 12 μήνες εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι νέες προσλήψεις με το εν λόγω πρόγραμμα που παρέχει πεντάμηνη εργασία σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του Οργανισμού.
Ειδική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα είχε περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες.
Ειδικότερα η διάταξη αναφέρει ότι με στόχο τη στήριξη των μακροχρονίων ανέργων, ο ΟΑΕΔ καταρτίζει και εκπονεί προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τα έτη 2014 – 2015 και για ανέργους με διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας μεγαλύτερη των 12 μηνών. Όσο αφορά τις νέες προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας για το 2014 θα ξεκινήσουν λίγο μετά το Πάσχα αφού ήδη οι πρώτες πεντάμηνες συμβάσεις του προγράμματος που υλοποιήθηκε το 2013 έχουν λήξει.
Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα αφορά περίπου 50.000 προσλήψεις σε Δήμους. Περιφέρειες, και φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
 
Οι προϋποθέσεις για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ για την προώθηση της απασχόλησης έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού άνεργοι, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
– Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ – Άνεργοι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
 
Τα πέντε κριτήρια κατάταξης
Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής:
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες,
Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες,
Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό,
Ηλικία και
Αριθμός ανήλικων τέκνων.
Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Η αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι η αντίστοιχη με τα προγράμματα του 2013 δηλαδή 490 ευρώ (καθαρά) για όσους ξεπερνούν το 25ο έτος της ηλικίας τους και 427 (καθαρά) ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών.
 
 

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους ηλικίας 25 έως 66 ετών

 
Μετά την μεγάλη απήχηση που είχε στις επιχειρήσεις το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για προσλήψεις ανέργων ο Οργανισμός σχεδιάζει νέο πρόγραμμα για ακόμη 10.000 προσλήψεις για άτομα ηλικίας από 25 έως 66 ετών με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε το προηγούμενο.
Μόλις έκλεισαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 10.000 επιδοτούμενων προσλήψεων του ΟΑΕΔ για ανέργους ηλικίας από 30 έως 66 ετών σε χρόνο ρεκόρ για την μορφή του προγράμματος αφού οι επιχειρήσεις έκαναν αιτήσεις για την πρόσληψη και όχι οι άνεργοι που θα ήταν αναμενόμενο να καλυφθούν πολύ γρήγορα.
 
Το νέο πρόγραμμα είναι για άνεργους από 25 – 66 ετών
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει ήδη νέο πρόγραμμα για ακόμη 10.000 ανέργους με διαφορά όμως στην ηλικία των ανέργων που θα απευθύνεται. Το αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης των προσλήψεων θα έχει διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια αφού το ηλικιακό όριο θα είναι από 25 έως 66 ετών.
Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα προσφέρει στους εργοδότες επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας που θα φτάνει έως και τα 480 ευρώ τον μήνα ώστε να προχωρήσουν στην πρόσληψη τους.
Ήδη στελέχη του ΟΑΕΔ σχεδιάζουν το πρόγραμμα προκειμένου να το παρουσιάσουν στο υπουργείο Εργασίας και να αποσπάσουν την έγκριση των κοινοτικών αρχών.
Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο στα ΚΠΑ του Οργανισμού για τα προσόντα τους και τις δεξιότητες τους , και να μην έχουν απασχοληθεί το τελευταίο έτος στην ίδια επιχείρηση , με επιδότηση, που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής.
 
 

Τέλος στις τετράμηνες συμβάσεις στους Δήμους εκτός ΑΣΕΠ

 
Στην απόσυρση του άρθρου 7 του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών
Στην απόσυρση του άρθρου 7 του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τις έντονες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το «παράθυρο» προσλήψεων στους δήμους που επιχείρησε να ανοίξει ο Γιάννης Μιχελάκης.
Mε τη ρύθμιση οι δήμοι θα είχαν το δικαίωμα πρόσληψης υπαλλήλων με συμβάσεις τεσσάρων μηνών εκτός ΑΣΕΠ και έγκριση της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006, από δύο μήνες που είναι σήμερα. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει τη διάταξη σε άλλο νομοσχέδιο, τροποποιημένη. Σύμφωνα με πληροφορίες το τετράμηνο θα ισχύσει αλλά για πολύ λίγες κατηγορίες υπαλλήλων.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση έως σήμερα 27/3 για 1.213 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

Επίσημη ανακοίνωση από την Ανεξάρτητη Αρχή – 4 προσλήψεις για την Δημοτική Αστυνομία…