Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θεσμικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα με «Γνώση και Συνεργασία»

Θεσμικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα με «Γνώση και Συνεργασία»

0
dimar parousiasi

Τους 11 πρώτους υποψήφιούς της στην Ξάνθη και το προγραμματικό της πλαίσιο για την ΑΜΘ παρουσίασε ο συνδυασμό της ΔΗΜΑΡ για την Περιφέρεια

 

«Κλειδί» η Κοινωνική Οικονομία για την Ανάπτυξη. Κατάργηση του θεσμού του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, πρότειναν στην ομιλία τους Τραϊφόρος και Γκαρμπούνης

 
 
Στην ανακοίνωση των έντεκα πρώτων υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων για την ΑΜΘ από την Ξάνθη και του βασικού πυρήνα του προγράμματος, προχώρησε ο συνδυασμός Γνώση και Συνεργασία, που πραγματοποίησε εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, παρόντος του επικεφαλής Βασίλη Τραϊφόρου και του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Χρήστου Γκαρμπούνη.
 
Διαφωνούν με το δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών στην αυτοδιοίκηση
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα λιτό, αλλά ενδελεχώς μελετημένο πρόγραμμα για την Περιφέρεια ΑΜΘ, με τη συνεργασία κοινωνιολόγων, πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων, στο οποίο το πρώτο μέρος αφορά στη θεσμική πλευρά με έναν απολογισμό στο τι έγινε και τι μπορεί να βελτιωθεί. Το δεύτερο αφιερώνεται στις προτάσεις του συνδυασμού για το δυναμικό σκέλος των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Τραϊφόρος εισαγωγικά σχολίασε: «δεν συμφωνούμε με αυτοδιοικητικές παρατάξεις που καλούν σε άκριτη υποστήριξη αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ψελλίζουν αντικυβερνητικό λόγο προεκλογικά. Όπως επίσης στην επιλογή παρατάξεων που δίνουν ένα δημοψηφισματικό και αντιμνημονιακό χαρακτήρα και ακυρώνουν τον αυτοδιοικητικό περιεχόμενο αυτών των εκλογών». Ακόμη, κρίνοντας την πρώτη θητεία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην ΑΜΘ, πρόσθεσε ότι τα νέα περιφερειακά όργανα δεν έπαιξαν τον ρόλο τους ούτε ουσιαστικά ούτε και πολλές φορές συμβολικά, ενώ δεν εντυπώθηκε η περιφερειακή συνείδηση.
 
Απαίτηση για θεσμικές βελτιώσεις και αξιοποίηση οργάνων
Ο επικεφαλής του συνδυασμού εξήγησε ακόμη τα μειονεκτήματα του «Καλλικράτη» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι παραμένει μετέωρος εξαιτίας των δυσλειτουργιών που εντοπίστηκαν και ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Όσον αφορά στις προτάσεις για την αναμόρφωση της Περιφέρειας, η «Γνώση και Συνεργασία» τάσσεται υπέρ, μεταξύ άλλων, της ουσιαστικής λειτουργίας νέων θεσμών, όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης, της μέτρησης της επίτευξης των στόχων των αναπτυξιακών προγραμμάτων και όχι απλώς της απορροφητικότητας, του ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και της θεσμοθέτησης υποχρεωτικής γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου πριν εκτελεστούν έργα περιφερειακής σημασίας. Ο κ. Τραϊφόρος επέμεινε επίσης στην άποψη της ΔΗΜΑΡ ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, με το σκεπτικό ότι παράγει το μοντέλο του παλαιού νομάρχη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
 
Προτεραιότητες ο πρωτογενής τομέας, οι ΜμΕ επιχειρήσεις και ο τουρισμός
Από την πλευρά του συνδυασμού, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα τους τρεις τομείς πρώτης προτεραιότητας αποτελούν η αγροτική ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουρισμός. Ο επικεφαλής, έδωσε βαρύτητα στην σταθερή υποστήριξη του συνδυασμού σε μέτρα που μειώνουν το κόστος παραγωγής, ενώ τόνισε την έμφαση που πρέπει να δοθεί στο νέο ΕΣΠΑ στα προϊόντα ζωικής παραγωγής-θερμοκηπιακές καλλιέργειες-δενδροκαλλιέργειες-οπωροκηπευτικά,όπως και στην τοπική παραγωγή όπως μέλι-επιτραπέζια σταφύλια-μετάξι-οινοποιία. Ειδικά για τις ΜμΕ μετέφερε την εκτίμηση της ΔΗΜΑΡ ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και οι περιφέρειες είναι αυτές που οφείλουν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της κεντρικής πολιτικής. Για το δε τουρισμό εξήγησε ότι στην Περιφέρειά μας υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε Θάσο και Καβάλα, ελάχιστες εγκαταστάσεις σε έργα τουριστικής υποδομής, όπως μαρίνες και συνεδριακά κέντρα, μικρή κινητικότητα αλλά μεγάλες προοπτικές στον εναλλακτικό τουρισμό, ειδικά με την αξιοποίηση της θέσης της περιοχής στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία.
Σε θεμελιώδη έργα ανέδειξε τη σιδηροδρομική σύνδεση Δράμας- Καβάλας, τη σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας με το σιδηροδρομικό σταθμό των Τοξοτών, καθώς και τον κάθετο άξονα της Δράμας.
 
Κοινωνική Οικονομία: η ουσιαστική παρέμβαση στην ανεργία
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να παίξει η Περιφέρεια στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, με βάση και την πολιτική της Ευρώπης, που προωθεί σταθερά ένα μοντέλο ενίσχυσης της περιφέρειας. Ο κ. Γκαρμπούνης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την πάταξη της ανεργίας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και μεταφέροντας το ζήτημα στην κατάσταση της ΑΜΘ επεσήμανε ότι απαιτείται αλλαγή και απλοποίηση του πλαισίου για την απασχόληση των νέων στον πρωτογενή τομέα. Ανέδειξε την ενίσχυση και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας σε μείζον στοίχημα για την Περιφέρεια, η οποία όπως είπε, «δεν μεγιστοποιεί το κέρδος, αλλά το κοινωνικό αποτέλεσμα της δράσης» και πρόσθεσε τις δυνατότητες αξιοποίησης των θέσεων της κοινωφελούς εργασίας. Ιδιαίτερα για την Ξάνθη, αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται από τη γεωθερμία και την τόνωση του θεματικού τουρισμού.
 
Οι υποψήφιοι της Ξάνθης με τη «Γνώση και Συνεργασία»
 
1) Δαλακούρα Χρύσα: Νοσηλεύτρια-Ιδιωτική υπάλληλος
2) Ευαγγελίδης Σίμος: Συνταξιούχος Δημ. Υπάλληλος (Πολιτικός Μηχανικός)
3) Ιμπραχήμ Χασάν: Τουριστικός Πράκτορας
4) Κρεωνά Ελένη: Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
5) Ντεούδη Μαρία: Αρχαιολόγος
6) Οικονομίδης Ρωμανός: Φοιτητής Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
7) Σιαμπάνογλου Χατιτζέ: Ιδιωτική Υπάλληλος
8) Σταμουλάς Κώστας: Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
9) Σχινίτη Χριστίνα:   Ελεύθερη Επαγγελματίας
10) Τεφήκογλου Αδνάν: Αρχιτέκτων Μηχανικός
11) Χουσεΐν Ογλού Χαλήτ: Άνεργος
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…