Προσχώρησε τελικά και επισήμως ο π. πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού στο συνδυασμό του Χρίστου Πούλιου
Παραιτήθηκε από τα αξιώματα του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού και του αντιδημάρχου Τουρισμού. Εξηγήσεις και αντιδράσεις
Με δήλωσή του ο Μανόλης Φανουράκης επισημοποίησε την προσχώρησή του στο συνδυασμό του Χρίστου Πούλιου, επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία που θεωρούσε δεδομένη τη σύναψη της συνεργασίας με το μέχρι χθες πρωτοκλασάτο στέλεχος της συμπολίτευσης.
Ο Μανόλης Φανουράκης από την αρχή είχε δείξει ότι δεν επιθυμούσε να συνεργαστεί με τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο, όπως έκανε η πλειοψηφία των συμβούλων του Μιχάλη Στυλιανίδη, αλλά ούτε και με το Δημήτρη Μπένη οι σχέσεις ήταν τέτοιες που να επιτρέψουν συνεργασία υπό αυτό το σχήμα, αν και υπήρξαν επαφές. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ιδίως υπήρξε μία καλή συνεννόηση μεταξύ του ίδιου του Μανόλη Φανουράκη με μερίδα συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και με τον ίδιο τον επικεφαλής.
Ο Μανόλης Φανουράκης υπέβαλε την παραίτησή του από τις θέσεις του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού και του αντιδημάρχου Τουρισμού- Πολιτισμού, πριν ανακοινώσει επισήμως την προσχώρησή του στην «Κοινωνία των δημοτών».
Οι εντυπώσεις πάντως έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται, με την δυσαρέσκεια που έχουν ήδη δηλώσει και εκδηλώσει κάποιοι τόσο εντός της παράταξης του Χρίστου Πούλιου, όσο και εκ των υποστηρικτών του ίδιου του Μανόλη Φανουράκη, που πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς συμβούλους με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, πράγμα διόλου αμελητέο προφανώς στην απόφαση του ίδιου του Χρίστου Πούλιου.
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πώς ο συνδυασμός θα πορευτεί και πώς θα συνταιριαστούν οι αντίρροπες απόψεις εντός της παράταξης, μιας και οι αντιθέσεις είναι θεμιτές σε πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς, όταν μπορούν να επιδείξουν ισορροπία.
Δεν τον ικανοποιούσε το διχασμένο πια πρότερο «κατάλυμα»
Για ανάγκη «αλλαγής προτύπου διοίκησης και πολιτικού προτύπου» μιλά στην δημόσια δήλωσή του ο Μανόλης Φανουράκης, που προλαβαίνοντας (ή απαντώντας) τους επικριτές του σχολιάζει ότι: «οι περιχαρακώσεις υπονομεύουν εκ προοιμίου κάθε δυναμική ουσιωδών πολιτικών παρεμβάσεων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης» και τάσσεται υπέρ συνθέσεων και συναινετικών αναζητήσεων σε θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας. Βεβαίως, αναφέρεται στο δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη και την τιμή που του έκανε αναθέτοντάς του θέσεις ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στις προσπάθειες που έγιναν στο χώρο του πολιτισμού απ’ όπου κυρίως ο ίδιος παρενέβη.
«Καλούμαστε να προχωρήσουμε επιτέλους σε ενοποιητικές χειρονομίες για να συνδιαμορϕώσουμε πολιτικές και στρατηγικές παρέμβασης στα καίρια, κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα που έχει ο τόπος, Γι αυτό χρειάζεται τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, να επιχειρήσουμε την υπέρβαση που επιζητούν οι πολίτες», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ίδιος, κάνοντας εισαγωγή στην δική του «υπέρβαση» και την αποδοχή της πρότασης του Χρίστου Πούλιου για προσχώρηση στην παράταξή του. «Αποδέχτηκα την πρόταση του Χρίστου Πούλιου να συστρατευθώ σε ένα νέο και ανανεωτικό εγχείρημα αποτολμώντας την υπέρβαση, απορρίπτοντας τη βολή του παραταξιακού, ούτως ή άλλως διχασμένου, καταλύματος. Στις προσωπικές στρατηγικές και τους τακτικισμούς πρέπει να αντιπαραθέσουμε δημιουργικότητα, σχέδιο και προ πάντων όραμα για να καταστεί η πόλη της Ξάνθης περισσότερο ανταγωνιστική και περισσότερο ελκυστική», σημειώνει χαρακτηριστικά με σαφείς υπαινιγμούς για τους παλιούς του συνοδοιπόρους.
Ελένη Διαφωνίδου