-1 πακέτο (500 γραμμ.) κανελόνια
-1/3 φλ. Ελαιόλαδο
-1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
-4 πράσα σε λεπτές φέτες (το άσπρο τρυφερό μέρος)
-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες (με τα πράσινα φύλλα)
-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
-1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
-500 ml φρέσκο γάλα
-1 κρέμα γάλακτος
-400 γραμμ. φέτα βαρελίσια
-300 γραμμ. γραβιέρα
-3 ώριμες φρέσκες ντομάτες τριμμένες
-αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο σε μέτρια φωτιά, για 5΄-6΄, ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το χοντροκομμένο σπανάκι και το μαραίνουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 8΄-10΄, πάντα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα στο μείγμα που βράζει. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, βάζουμε τον άνηθο και προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το αλατοπίπερο. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να δέσει. Το αλάτι εξαρτάται τόσο από το προσωπικό κριτήριο όσο και από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μίγμα από το σπανάκι χρησιμοποιώντας ένα μικρό κουταλάκι. Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία στρώση σάλτσα ντομάτας. Αραδιάζουμε τα κανελόνια πάνω στη σάλτσα ντομάτας. Τελειώνουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε τη γραβιέρα και περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην καεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40΄, ώσπου να κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσουν τα κανελόνια για 10΄ κι έπειτα σερβίρουμε.