Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ένσταση στην ένσταση για το έργο της αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς

Ένσταση στην ένσταση για το έργο της αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς

0
dimotiko mart2

Καταψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας για αποδοχή της ένστασης του αναδόχου. Θα ήταν παράτυπο, επεσήμανε η παράταξη Πούλιου

 

Τρία πρόστιμα για παραδειγματικό επέβαλε σε μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς για την επίθεση σε εφοριακό, το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή

 
  dimotiko mart3
 
Συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης στο Δημαρχιακό κατάστημα της πόλης συζητώντας και αποφασίζοντας για 48 θέματα ημερήσιας διάταξης και δύο εκτός. Τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως τους Δημοτικούς Συμβούλους ήταν τα «βοθρολύματα» που εντοπίστηκαν στο νερό σε Ξάνθη και Σταυρούπολη, βάσει της έκθεσης του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, οι ζημιές που δημιουργήθηκαν σε σπίτι στον Δαφνώνα λόγω αμέλειας του Δήμου, η πρόσληψη 8 υπαλλήλων με 2μηνες συμβάσεις, η σύμβαση του Δήμου με ανώνυμη εταιρία ορκωτών λογιστών καθώς και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε 3 πωλητές της λαϊκής αγοράς, οι οποίοι κατηγορούνται για επίθεση σε εφοριακό.
 
Την εγκυρότητα της έρευνας αμφισβητεί ο Μ. Τσέπελης
Το θέμα των τελευταίων ημερών έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλη Τσέπελη να τοποθετηθεί επί του θέματος και να δώσει εξηγήσεις.
«Θα ήθελα μια πρώτη απάντηση για το δίκτυο ύδρευσης και τις μετρήσεις που έγιναν από περιβαλλοντική οργάνωση. Να ξέρουμε τις ενέργειες της ΔΕΥΑΞ και του Δήμου μας, ενώ οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν στις προσωπικές μου παρατηρήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Ανταμπούφης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ επανέλαβε όσα είχε δηλώσει σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε»: «Εμείς είδαμε σε μια εφημερίδα δημοσίευμα, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν ο φορέας αυτός είπε αυτά που είπε. Ζητήσαμε να μας δώσει αυτή τη μελέτη εγγράφως. Να δούμε που έχει κάνει αυτή την έρευνα και έχει διαπιστώσει προβλήματα με το νερό. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και μπορεί δημοσιογραφικά να έχει αλλοιωθεί. Κάθε μέρα εμείς παίρνουμε δείγματα. Έχουμε σύμβαση με το ΙΓΜΕ και το ΑΠΘ, τα οποία κάνουν δειγματοληψίες σε διάφορα σημεία, αλλά και με ένα ιδιωτικό εργαστήριο στην Αλεξανδρούπολη που ελέγχουν την ποιότητα του νερού».
 
Κλείνουν… τρύπες προεκλογικά
Στην αίθουσα το Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν και δύο κάτοικοι του Δαφνώνα, οι οποίοι βλέπουν την κατοικία τους να καταστρέφεται εδώ και 1,5 χρόνο εξαιτίας διαρροής σε σωλήνα που περνάει από το σπίτι τους «Πριν από 3 μήνες στείλαμε γράμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσαμε να επισκευαστεί μια βλάβη που υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο στο σπίτι μας. Τα συνεργεία έχουν έρθει και έχουν σκάψει στο σημείο. Πέρα από το γεγονός ότι η διαρροή συνεχίζει και από άλλο σημείο, η λακκούβα έχει μείνει ανοιχτή με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μπαίνουν μέσα στο σπίτι. Δεν υπάρχουν δύο σακιά τσιμέντο να κλείσουν την λακκούβα;»
Το θέμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των μελών του συμβουλίου με πρωταγωνιστές τον Θανάση Ξυνίδη και τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο. Ο κ Ξυνίδη ρώτησε τον κ. Δημαρχόπουλου για ποιο λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν ενημερωθεί για την εν λόγω επιστολή τονίζοντας του πως το έγγραφο στάλθηκε προς το συμβούλιο και όχι σε αυτόν προσωπικά. Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν ότι συνεργείο θα μεταβεί στο σημείο τις επόμενες ημέρες.
 
Το έχασε το έργο παρά την εισήγηση της υπηρεσίας
Ένα από τα θέματα που καταψηφίστηκαν από τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου ήταν αυτό της ένστασης αναδόχου για το έργο της «Ενεργειακής αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς». Σύμφωνα με την κα Μανά, η Τεχνική Υπηρεσία κήρυξε έκπτωτο τον ανάδοχο του έργου καθώς δεν έφερε την εγγυητική επιστολή 9.000 ευρώ εντός των 15 ημερών που όριζε η απόφαση. «Είχε το δικαίωμα μέσα σε 5 μέρες από την στιγμή που θα κηρυχθεί έκπτωτος να κάνει ένσταση. Ο κ. Σ.Α. άσκησε το δικαίωμα του και έφερε και την εγγυητική. Εγώ σας προτείνω να δεχτείτε την ένσταση για λόγους οικονομίας χρόνου καθώς εάν την απορρίψετε η σύμβαση του έργου θα υπογραφεί μετά από έναν μήνα» σημείωσε η κα Μανά. Ο Χρίστος Πούλιος τόνισε ότι ούτε η υπηρεσία εξέδωσε την απορριπτική απόφαση εντός 15νθημέρου, ούτε ο ανάδοχος άσκησε την ένσταση εντός της νόμιμης προθεσμίας. Από την πλευρά του ο κ. Ξυνίδης σημείωσε «Τι μας εξασφαλίζει ότι ο δεύτερος δεν θα έρθει να μας τραβήξει όλους μαζί μια μήνυση γιατί χάνει το έργο με μια παράνομη διαδικασία;» ενώ ο κ. Ανταμπούφης υπογράμμισε ότι θα καταψηφίσουνε την εισήγηση, καθώς σύμφωνα με την γνώμη του δεν πρέπει να γίνει δεκτή. Κατά τοποθετήθηκαν και οι κ. Τσεγγελίδης, Αγκόρτζας και Σπυριδόπουλος οι οποίοι μίλησαν για την ασυνέπεια του εν λόγω εργολάβου, ενώ οι Φανουράκης και Δρεμσίζης ψήφισαν λευκό.
 
8 νέες θέσεις εργασίας έρχονται για την θερινή περίοδο
Ο Δήμος πρότεινε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού (7 εργάτες και 1 οδηγό ) με δίμηνες συμβάσεις για καθορισμό φύλαξης περιαστικών δασών Ξάνθης και κενών κοινόχρηστων οικοπέδων κατά τη θερινή περίοδο. Οι προσλήψεις θα γίνουν κατ’ ευθείαν από τον Δήμο, από επιτροπή στο γραφείο προσωπικού με βάση τις διατάξεις του Νόμου. Για λόγους διαφάνειας, έπειτα από προβληματισμό ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων, ο Δήμαρχος ζήτησε να ενημερωθεί ο ίδιος, αλλά και οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, όταν ξεκινήσει η διαδικασία.
 
Η ΔΗΚΕΞ «ταλαιπωρεί» οικονομικά ακόμα τον Δήμο
Την παράταση της συνεργασίας της με τον Δήμο ζήτησε η Ανώνυμη Εταιρεία «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές ΑΕ Ορκωτών Λογιστών» η οποία έληξε στις 31.12.13. «Είχατε αποφασίσει την αγορά ενός ακινήτου. Έχει καταβληθεί η πρώτη δόση, έχει γίνει η μεταβίβαση και μένουν άλλες περίπου 90.000 ευρώ. Υπάρχουν και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις» ανέφερε ο κ. Μανουσάκης εκπρόσωπος της εταιρείας και συμπλήρωσε «περιμένουμε και τις άλλες δόσεις για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις».
Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο κ. Πούλιος, ο οποίος σημείωσε ότι «πληρώνουμε 1.000 το μήνα περίπου για μια εταιρία που έχει κλείσει και κανένας δεν μπορεί να μας πει μέχρι πότε. Υπάρχει κάποιο ορατό χρονοδιάγραμμα αυτής της ιστορίας; Δεν μπορείτε να επικαλείστε την αρχική σας σύμβαση που λέει 500 ευρώ τον μήνα, συν το ΦΠΑ, συν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος έκανε φανερή την επιθυμία του να καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα αν αυτό επιταχύνει την διαδικασία. «Όποτε μας πείτε, να σας δώσουμε και το υπόλοιπο με την έγκριση και του σώματος, ώστε να κλείσει αυτή η υπόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να λάβει την απάντηση του κ. Μανουσάκη πως «απαιτείται καθημερινή ενασχόληση με αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν ακόμη κάποιες υποθέσεις από τις τράπεζες που γυρίζουν πίσω, υπάρχουν μπλοκ ανοιχτά. 6-7 είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις και μας οφείλουν 30.000-35.000 ευρώ.
Ακούγοντας τα παραπάνω ο κ. Πούλιος πρότεινε να γίνει προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με σκοπό να καταβληθούν οι δόσεις γρηγορότερα και να κλείσει η εταιρεία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η κα Πατσίδου σχολίασε ότι ο κ. Μανουσάκης παρουσιάζει την κατάσταση πιο ωραία από ό,τι είναι, την ώρα που «όλη η Ξάνθη μιλάει για αυτές τις υποθέσεις».
 
Πρόστιμα και στο παζάρι για παραδειγματισμό
Πρόστιμο 500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας του μικροπωλητή επέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο σε τρείς μικροπωλητές της Λαϊκής Αγοράς, οι οποίοι κατηγορούνται για επίθεση σε συνεργείο εφοριακών.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν με αντίστοιχα περιστατικά, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε το ενδεχόμενο να επιβληθεί το πρόστιμο των 500 ευρώ, ενώ ο κ. Μανώλης Τσέπελης διερωτήθηκε αν γίνεται το πρόστιμο να είναι μηδενικό.
Από την μεριά του ο κ. Πούλιος προβληματισμένος για το τι μήνυμα θα περάσουν με την επιβολή ενός μικρού προστίμου, αντιπρότεινε το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, με σκοπό να λειτουργήσει και ως παραδειγματισμός των υπολοίπων. Παίρνοντας τον λόγο με την σειρά του ο Δήμαρχος πρότεινε ως πρόστιμο το ποσό των 500 ευρώ και ανάκληση της άδειας του μικροπωλητή για ένα μήνα, με τα υπόλοιπα μέλη να συμφωνούν.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…