Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Όταν έχεις δίκιο

Όταν έχεις δίκιο

0
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δίκιο. Πάει και τελείωσε αυτό για να ολοκληρώνουμε καμιά φορά με το θέμα της αδικίας. Κατέβαινα με το αυτοκίνητο μου την κατηφόρα προς την πλατεία. Η κυκλοφορία μεγάλη και τα οχήματα πήγαιναν βήμα σημειωτόν. Κάθε τρείς και λίγο σταματούσαμε και άντε πάλι ξανά. Την ώρα που ξεκινούσαμε κάποια στιγμή χτύπησε το κινητό μου και έστριψα για να το πάρω, το πόδι μου είχε αφήσει ελαφρά την πίεση στο πεντάλ του φρένου και το αυτοκίνητό κύλησε τελείως ομαλά και με μηδέν ορμή άγγιξε τον προφυλακτήρα του προηγουμένου . Η επαφή θα μπορούσε να μην γίνει πιθανόν καθόλου αντιληπτή, ήταν τελείως ανεπαίσθητη.
Όμως ο οδηγός της προπορευόμενης πολυτελούς διθέσιας Mercedes το κατάλαβε και κατέβηκε να δει τη ζημιά που του είχε προκληθεί. Άνοιξε την πόρτα της Mercedes ένας νέος άνθρωπος ηλικίας το πολύ μέχρι τριάντα χρονών με μαλλιά μαύρα και περιποιημένη μαύρη γενειάδα Αραβικής επαναστατικής μορφής. Δεν διέκρινα το χρώμα των ματιών του γιατί καλύπτονταν από σκούρα γυαλιά ποιότητος τουλάχιστον Armani-Gucci-Rolls Royce και βάλε ακόμα πέντε αστέρια του δικού μας γαλαξιακού συστήματος. Οι κινήσεις ήταν αργές και το ολιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ήταν σαν αυτές των ηγεμόνων της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας επί Αυτοκράτειρας Sissy.
Έβγαλα το κεφάλι μου από το παράθυρο και του ζήτησα παρακαλεστικά συγγνώμη με την βεβαίωση ότι αν είχε συμβεί το παραμικρό θα τον αποζημίωνα εις το ακέραιον. Είτε μίλησα εγώ, είτε μιλούσε κάποιο ανωφελές κουνούπι η αντίδραση του κυρίου με το πολυτελές διθέσιο όχημα ήταν η ίδια. Τσιμπήθηκα για να δω αν υπάρχω. Προς στιγμήν σήκωσε για κλάσματα του δευτερολέπτου το βλέμμα του προς εμένα, πιθανόν για να διαπιστώσει αν άξιζε τον κόπο να μου ρίξει μία ματιά απέραντου οίκτου. Το έκανε, και γι’ αυτό αισθάνομαι μεγάλη υποχρέωση που δέχθηκα μια τέτοια ανταμοιβή. Όταν εισπράττει κάποιος έστω και το απαθές αλλά αυστηρό βλέμμα κατόχου διθέσιας Mercedes πρέπει να το καταγράφει στις επιτυχίες της φτωχής και ασήμαντης ζωής του. Αισθάνθηκα μικρός αλλά υπερήφανος για την αποδοχή αυτού του τιμητικού βλέμματος.
Από την πλευρά μου και όσο εκείνος κοίταζε και ήλεγχε με τεταμένη τη προσοχή του στην πιθανή, ελαχίστη ζημιά του αυτοκινήτου του συνέχιζα να τον βεβαιώνω για την πρόθεσή μου για οιαδήποτε αποζημίωση θα μου καταλόγιζε. Ταυτόχρονα η έκφραση του προσώπου του και η στάση του σώματός του μαρτυρούσε την αδυναμία του να καταλάβει πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να κάνουν σφάλματα, μα πώς; Η σιωπή του και το μεγαλειώδες βλέμμα του, αν και κρυμμένο πίσω από τα πολυτελή γυαλιά, εκφράζαν κραυγαλέα την αντίθεσή του με τη λογική ημών των λαϊκών. Μα πως είναι δυνατόν ένα αυτοκίνητο να ακουμπάει ένα διθέσιο σπορ όχημα έστω και χωρίς γρατσουνιά, αυτό είναι αδιανόητο για προσωπικότητες σαν αυτή που είχα μπροστά μου. Είχα την τιμή λίγα δευτερόλεπτα μετά να δεχτώ και άλλο ένα αυτοκρατορικό βλέμμα γεμάτο δυσπιστία και ανωτερότητα.
Από το παράθυρό μου εξακολούθησα να του λέω πως η επαφή των οχημάτων μας ήταν ελάχιστη και πώς αν πάλι υπήρχε ζημιά θα τον αποζημίωνα με το παραπάνω. Τελικά μπήκε στην πόρτα του διθέσιου ωραιότατου αυτοκινήτου του αφήνοντας σε μένα έντονη την απορία αν πραγματικά ο νέος αυτός ήταν υπερόπτης η κωφάλαλος. Δεν θέλω να προσβάλω την θύμηση του μετά τόσες μέρες αλλά θα προτιμούσα να είναι όντως κωφάλαλος γιατί αλλιώς θα είναι σίγουρα με ένα τεράστιο κενό αναγνωρισιμότητας για τον εαυτό του. Δεν θα ήθελα να του συμβαίνει το δεύτερο γιατί οι άνθρωποι αυτοί προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτή την έλλειψή τους δεν διστάζουν να μιλήσουν μόνον αλλά και εκβιαστικά να απαιτήσουν την αναγνώριση. Θεός φυλάξοι.
Ακόμη κρατώ στη μνήμη μου την άφωνη και άλαλη συνάντηση με την τελειότητα αυτού του νέου. Είμαι βέβαιος πως εσώψυχα θα ήθελε έστω μια μικρή γρατσουνιά, μια ζημιούλα βρε παιδί μου για να του δοθεί η ευκαιρία να μου δείξει την αξία του και γιατί όχι την υπεραξία του. Δυστυχώς δεν στάθηκε τόσο τυχερός. Ψάχνει κάθε μέρα να βρει την ευκαιρία να αναδείξει τον εαυτό του στα μάτια της συνείδησής του και για κακή του τύχη δεν στάθηκε τυχερός ούτε αυτή τη φορά.
Εκείνο που με εντυπωσίασε στην κυριολεξία ήταν η απογοήτευσή του να βγει αδικημένος για να επιδείξει υπερήφανα στους περαστικούς το μεγάλο δίκαιό του, να δει και να θαυμάσει όλος ο κόσμος ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται στη σωστή μεριά των ανθρωπίνων διαφορών. Δυστυχώς δεν του κάθισε που λένε, δεν έπαθε ζημιά το πολυτελές διθέσιον όχημα, στάθηκε ειλικρινά πολύ άτυχος. Ας τον δικαιώσει ο Πανάγαθος την επόμενη φορά, ας κάνη έστω μια λακουβίτσα το αυτοκίνητό του, σαν θεία χάρη το ζητάει.
Τελικά δεν μου απηύθυνε τον λόγο, ίσως γιατί με λυπήθηκε, ίσως γιατί ήταν μουγκός, ίσως γιατί ο καλοθρεμένος του εγωισμός του επέβαλε τη σιωπή και την υπεροψία, ίσως γιατί χάθηκε η ευκαιρία να αποδείξει το μεγαλείο του ως ιδιοκτήτης ενός πανάκριβου αυτοκινήτου, ίσως γιατί φοβόταν μήπως αντί φωνή βγάλει κραυγή, ίσως γιατί ποτέ του δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί με τα κουνούπια και τις σκνίπες. Πάντως εγώ υπόσχομαι την επόμενη φορά να του κάνω μια μικρή ζημιά, κάποτε πρέπει και οι αφανείς ιδιοκτήτες των Mercedes να νοιώσουν υπερήφανοι και δικαιωμένοι. Είναι επείγουσα κοινωνική ανάγκη.
 
του Συνεργάτη μας Φοίβου Ιωσήφ
 

  • Φτάσαμε πιά κοντά στον Θεό

    Φοίβος Ιωσήφ Ήταν τόσο κοντά ο Θεός και δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε. Αυξήσαμε τις γνώσει…
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…