Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γιόρτασε μαζί με το Μουσικό Σχολείο τα 16 χρόνια λειτουργίας του

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γιόρτασε μαζί με το Μουσικό Σχολείο τα 16 χρόνια λειτουργίας του

0
papakwnstantinou mousiko 1

Θ. Παπακωνσταντίνου: «Αν έχουμε μια ελπίδα να πάνε καλύτερα τα πράγματα αυτό θα το οφείλουμε στην νεότητα κατά βάση και στην μουσική κατά δεύτερον»

 

Μαθητές, καθηγητές και γονείς γιόρτασαν το βράδυ της Τετάρτης τα 16 χρόνια λειτουργία του σχολείου με μια μουσική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Αμφιθέταρο

 
 
Αγαπημένες μελωδίες και αγγελικές φωνές πλημμύρισαν το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο φιλοξένησε την ετήσια εκδήλωσή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Μαθητές, απόφοιτοι και καθηγητές του σχολείου γιόρτασαν μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου τα 16 χρόνια λειτουργίας τους, μέσα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Η εκδήλωση με τίτλο «…ηχοχρωματίζοντας 16ος χρόνος με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου», η οποία ήταν αφιερωμένη στον δημοφιλή τραγουδοποιό, από τα πρώτα λεπτά μετατράπηκε σε μια ιεροτελεστία, με το κοινό να δείχνει τον πρέποντα σεβασμό, δίνοντας την δυνατότητα σε συναισθήματα και εικόνες να γεμίσουν τις καρδιές τους, δημιουργώντας μια έντονα συγκινητική ατμόσφαιρα.
 
Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό
Για άλλη μια φορά τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης μαζί με τους καθηγητές τους παρουσίασαν στο κοινό της πόλης μια καταπληκτική εκδήλωση, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ποιοτική δουλειά που γίνεται στο σχολείο, αλλά και την αναγκαιότητα της επιβίωσης του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, αλλά και από τα προβλήματα κατά την μετακίνηση των μαθητών.
Η όρεξη τους και η αγάπη για αυτό που κάνουν δεν χωρά αμφισβήτηση. Έχοντας ως αρωγό στις προσπάθειες τους τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το σχολείο παραμερίζει τα προβλήματα με τα οποία παλεύει καθημερινά, προσπαθεί να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, συμμετέχοντας επικουρικά σχεδόν σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα. Επιπλέον, ως νέοι καλλιτέχνες, ονειρεύονται να δημιουργήσουν συνθήκες για πολιτική αποκέντρωση, καθώς και για υλοποίηση καινοτόμων ιδεών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας τους, μάλιστα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, θα διοργανώσουν εκδήλωση στις 28, 29 και 30 Απριλίου με τίτλο «Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», αφιερωμένη στον μεγάλο Ξανθιώτη μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι.
Κρατώντας στην καρδιά τους τα λόγια του μουσικοσυνθέτη «μα, με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι αντέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά» παλεύουν να μετεξελιχθεί το Φεστιβάλ σε Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, ανοίγοντας ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς δρόμους με προορισμό την πόλη μας.
 
Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δίπλα στους νέους μουσικούς
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρόσκληση του φάνηκε ο κ. Θανάσης Παπακωνσταντίνου, καθώς, όπως σημείωσε και ο ίδιος, είναι χαρά του να συμμετέχει σε μουσικές εκδηλώσει σχολείων. «Αν έχουμε μια ελπίδα να πάνε καλύτερα τα πράγματα αυτό θα το οφείλουμε στην νεότητα κατά βάση και στην μουσική κατά δεύτερον» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την τιμή που του έκανε το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας να αφιερώσει την ετήσια εκδήλωση του στο έργο του ο ίδιος μοιράστηκε με το «Ε» την πεποίθηση του ότι οι περισσότεροι μαθητές δεν τον ήξεραν και έμαθαν για αυτόν μέσα από την διαδικασία προετοιμασίας της εκδήλωσης.
«Ο περισσότερος κόσμος δεν με ξέρει. Ίσως επειδή τα τραγούδια που κάνω είναι λίγο δύστροπα αλλά και το γεγονός ότι δεν βγαίνω στην τηλεόραση, με αναγκάζουν να είμαι σχεδόν ανώνυμος. Αλλά όλα αυτά είναι επιλογή μου».
Ο μεγάλος μουσικός μίλησε και για το κοινό της πόλης μας, το οποίο είχε γνωρίσει και κατά το παρελθόν κρατώντας ωραίες αναμνήσεις. «Ο κόσμος είναι παντού πάνω κάτω ο ίδιος. Αν εξαιρέσουμε την Αθήνα, όπου σχεδόν όλοι από αυτούς που έρχονται είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι γι αυτό που θα ακούσουν, καθώς έχουν πολλές επιλογές, το κοινό στην περιφέρεια μπορεί να είναι ετερόκλιτο. Δηλαδή, μπορεί να έρθει και πολύς κόσμος ο οποίος δεν ξέρει ακριβώς τι θα ακούσει, γιατί δεν έχει άλλες επιλογές. Ίσως όμως, αυτό να είναι και καλύτερο, γιατί έτσι μπορεί να γνωρίσει και καινούριος κόσμος αυτά που κάνει κανείς» σημειώνει ο ίδιος.
 
Θ. Παπακωνσταντίνου: «Αν κοιτάξουμε βαθιά στον πυρήνα της ύπαρξης δεν μας διαφοροποιεί τίποτα»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε» για το εάν η κρίση έχει επηρεάσει την μουσική, ο τραγουδοποιός σημείωσε ότι δεν έχει φανεί ακόμη κάτι τέτοιο, αν και αυτό είναι κάτι που μπορεί να φανεί στο μέλλον. «Η τέχνη γενικότερα δεν μπορεί να σύρεται και να φέρεται από τις κάθε φορά συνθήκες. Πρέπει να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ανεξάρτητα. Όχι ότι δεν επηρεάζεται, αλλά επειδή νομίζω ότι πηγάζει από κάτι βαθύτερο, από τον πυρήνα της ύπαρξης δεν έχει να κάνει τόσο με εξωτερικές επεμβάσεις, αλλά με εσωτερικές διαδικασίες» αναφέρει ο κ Παπακωνσταντίνου και συμπληρώνει «Σίγουρα ένα μέρος της τέχνης είναι και η παρατήρηση. Να παρατηρείς δηλαδή τι συμβαίνει γύρω σου. Σίγουρα αυτό θα βγει άποια στιγμή, αλλά μπορεί να μην γίνει άμεσα. Δεν βγαίνουν όλα στην επιφάνεια αμέσως. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όλη αυτή η κρίση, στον λόγο τουλάχιστον, δεν έχει φανεί ακόμα. Δεν έχει αποτυπωθεί στην μουσική και στο τραγούδι. Ούτως ή άλλως η μουσική είναι παρηγορητική σαν τέχνη, οπότε είναι για όλες της συνθήκες».
Όπως αποκαλύπτει και ο ίδιος, στην νέα του δουλειά που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, υπάρχει ένα κομμάτι που αντικατοπτρίζει μια παράμετρο της ελληνικής κοινωνίας και συγκεκριμένα τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες. «Νομίζω ότι τα πράγματα εκεί έχουν χειροτερέψει λόγω της κρίσης. Τώρα είναι τελείως μαύρα πρόβατα. Νομίζουμε, και ίσως σε ένα βαθμό να ισχύει, ότι μας παίρνουν τις δουλειές, ότι μας κάνουν το ένα ή το άλλο. Αλλά η Ελλάδα που είναι μια χώρα γεμάτη ξενιτιά ανά τους αιώνες θα έπρεπε να το έχει αυτό στην μνήμη της και να είναι πολύ πιο ανεκτική προς τους ανθρώπους» καταλήγει ο καλλιτέχνης.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσίαση βιβλίου «Το Βιβλίο της Ντροπής» από την Έλενα Καραγεωργίου

Μια συναρπαστική συζήτηση για το πιο ανθρώπινο συναίσθημα στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπ…