Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Οικολογικά σχέδια μόδας από τους μαθητές της Β’ γυμνασίου του Νέου Ολβίου

Οικολογικά σχέδια μόδας από τους μαθητές της Β’ γυμνασίου του Νέου Ολβίου

0
moda olvio
 

Φτιάχνουν ρούχα, τσάντες και καπέλα από πλαστικές σακούλες θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι ομαδικά και να στείλουν το μήνυμα της ανακύκλωσης

 
Τη δική τους «πρόταση» στον χώρο της μόδας κάνουν οι μαθητές της Β’ γυμνασίου στο Νέο Όλβιο, δίνοντας, παράλληλα, το έμπρακτο παράδειγμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Στο Νέο Όλβιο, ένα σχολείο που δέχεται παιδιά με διαφορετικό πολιτισμικό «κεφάλαιο» (μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Ρομά) «ξεφεύγουν» από τα στενά διδακτικά όρια και τους περιορισμούς των κλειστών κοινωνιών και μαθαίνουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο, πρωτοποριακό και πάνω απ’ όλα οικολογικό!
Τα δημιουργήματα των συνολικά 30 παιδιών της Β’ Γυμνασίου είναι ρούχα, τσάντες, καπέλα, όλα τους φτιαγμένα από πλαστικές σακούλες.
Εκτός από το μεράκι, τη φαντασία και τον κόπο τους, τα παιδιά διέθεσαν χρόνο για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος που είναι εκτός του διδακτικού ωραρίου, διευκρίνισε η υπεύθυνή του, καθηγήτρια Αρετή Μποφιλίου.
«Το project πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που τρέχουν κάθε χρόνο στα σχολεία πέραν του διδακτικού ωραρίου. Ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς με τη Β΄ τάξη και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του σχολικού έτους. Υλοποιείται μέρος του στο μάθημα της πληροφορικής, αλλά κυρίως εκτός ωραρίου» συμπλήρωσε η κ. Μποφιλίου.
Η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει και μια προσέγγιση στη μάθηση -εκτός σχολικής τάξης- με ενεργητική συμμετοχή και διασκεδαστικό τρόπο. Υπογράμμισε δε, ότι το πρόγραμμα ενισχύει τη δημιουργία κλίματος αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης, συστατικών απαραίτητων για τη μάθηση.
Η Εμινέ, η Φατμά, η Μαρία, ο Χρήστος, ο Εβρέν, η Ντεριά, ο Κοράι, η Ναζλί είναι μόνο ορισμένα από τα παιδιά που γίνονται σχεδιαστές μόδας και δημιουργούν κομμάτια ένδυσης και αξεσουάρ (τσάντες, καπέλα, πορτοφόλια κ.α.) από πλαστικές σακούλες που είναι άχρηστες.
Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κοράι που περπάτησε δυόμισι χιλιόμετρα για να φθάσει στη συνάντηση που είχε προγραμματίσει η ομάδα, όμως δεν πτοήθηκε και έφθασε στον προορισμό του, επειδή δεν ήθελε να λείψει από αυτή τη δημιουργική διέξοδο.
Τα παιδιά έχουν «χωριστεί» ανά χωριό για να μπορούν να συναντώνται πιο εύκολα. Στις συναντήσεις, που γίνονται τώρα ανά ομάδα, κάνουν αφίσες, διαφήμιση κ.ά., ενώ, ήδη έχουν φτιάξει ένα WIKI για να μπορούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως.
Τα παιδιά θα συμμετάσχουν στο ψηφιακό φεστιβάλ -που οργανώνεται από τους συμβούλους πληροφορικής σε κάποιες πόλεις σε όλη την Ελλάδα- και φέτος θα γίνει στην Ξάνθη στο 1ο ΕΠΑΛ, στις 4 Απριλίου με το WIKI και αν όλα πάνε καλά θα κάνουν μια παρουσίαση των έργων τους.
Αργότερα, βάζουν «πλώρη» για μια συνεδρία Skype με μια designer eco fashion, καθώς θέλουν να περάσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και, όπως αναφέρουν, να «κάνουμε τον πλανήτη μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σύγκρουση της ταυτότητας στο «Αόρατος Άνθρωπος» του Ραλφ Έλλισον

Η καταπίεση του αφροαμερικανού ήρωα μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αναπαράσταση των κοινωνικώ…