Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της πόλης

Τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της πόλης

0
agrotes 3
 

Σ. Λουκμακιάς: «δεν αλλάζουμε θέση αν δεν αποζημιωθεί και ο τελευταίος κτηνοτρόφος. Θα πρέπει οι πολιτευτές και οι βουλευτές της Θράκης να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

 

Μηχανοκίνητη πορεία προς την Κεντρική Πλατεία πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρα οι αγρότες της Ξάνθης. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις της ΑΜ-Θ

 
 
Με τα τρακτέρ τους «οργώσανε» το κέντρο της Ξάνθης γεωργοί και κτηνοτρόφοι το πρωί της Δευτέρας στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους έπειτα από την απόφαση που πάρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε σύσκεψη στην περιφέρεια όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ. Γύρω στις 11 το πρωί οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα νεκροταφεία στην είσοδο της πόλης και λίγο πριν τις 12 ξεκίνησαν την ειρηνική μηχανοκίνητη πορεία τους προς την Κεντρική Πλατεία πατώντας κόρνες και κυματίζοντας μαύρες σημαίες με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή των πολιτών. Φτάνοντας στην πλατεία, στάθμευσαν τα οχήματα τους σύμφωνα με τις υποδείξεις της τροχαίας και κινήθηκαν πεζοί προς το ρολόι, όπου έγινε ομιλία από τους προέδρους τους με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες.
 
Πολλά τα κοινά προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων
«Σήμερα έχουμε μια μαζική κινητοποίηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Έχουμε κάποια κοινά προβλήματα, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια προβλήματα που αφορούν τον κάθε κλάδο. Αποφασίσαμε λοιπόν σε μια σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιφέρεια με όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της ΑΜ-Θ σήμερα, μέρα Δευτέρα να κάνουμε μια κάθοδο σε όλους τους νομούς από Δράμα έως Αλεξανδρούπολη με τα μηχανήματα μέσα στις πόλεις για να διαδηλώσουμε με σκοπό να κάνουμε γνωστά τα αιτήματα μας σε όλο τον κόσμο» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Τοπείρου η «Ενότητα» Κώστας Δαλάτσης.
Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την συμμετοχή των συναδέλφων του απάντησε: «Όσον αφορά την συμμετοχή των συνάδελφων μας είμαστε ικανοποιημένοι και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αγροτικών μηχανημάτων, καθώς είχαμε περιορισμό από την αστυνομία. Όσα μας επέτρεψαν, τόσα βάλαμε».
 
Σ. Λουκμακιάς: «Δεν αντέχουμε άλλο»
«Θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Δεν ζητάμε να μην φορολογηθούμε, απλά θέλουμε να φορολογηθούμε όπως όλος ο απλός λαός» αναφέρει στις δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Σάκης Λουκμακιάς και συμπληρώνει «αυτό που μας καίει είναι οι αποζημιώσεις της ευλογιάς. Οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ έχουν δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα λόγω του ιού με τα θανατωμένα ζώα να ξεπερνούν τις 20.000 και τα υπόλοιπα 200.000 να βρίσκονται σε καραντίνα και πεθαίνουν από ασιτία».
Ο ίδιος σημείωσε πως τα προβλήματα τους έχουν μεταφερθεί στα κεντρικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από όπου έλαβαν κάποιες θετικές και κάποιες αρνητικές απαντήσεις. «Δυστυχώς, οι περισσότερες ήταν αρνητικές και έτσι αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να κάνουμε τις κινητοποιήσεις όμορφα και ειρηνικά χωρίς να ενοχλήσουμε καμιά άλλη λαϊκή τάξη δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκμακιάς.
Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις περιφέρειες, τους δήμους και το Επιμελητήριο, οι οποίοι δηλώσανε την συμπαράσταση τους κλείνοντας τις υπηρεσίες τους και τόνισε πως απαιτούν να πάρουν αποζημίωση όλοι όσοι έχουν κλείσει τα ζώα τους μέσα. «Για εμάς είναι νόμος πλέον και δεν αλλάζουμε θέση αν δεν αποζημιωθεί και ο τελευταίος κτηνοτρόφος. Θα πρέπει οι πολιτευτές και οι βουλευτές της Θράκης να αναλάβουν τις ευθύνες τους πλέον. Δεν ξέρουμε πότε θα δικαιωθούν οι διεκδικήσεις μας» τόνισε ο ίδιος. 
 
Στο πλευρό των αγροτών και η ΑΔΕΔΥ
Την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών εκφράζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο των αποφάσεων και νέων μέτρων της ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών. Αυξάνει το κόστος παραγωγής, όμως οι τιμές του παραγωγού είναι εξευτελιστικές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα τα αγοράζουν πανάκριβα, αφού έμποροι και βιομήχανοι καταληστεύουν τον ιδρώτα των αγροτών και ταυτόχρονα οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της παραγωγής τους είναι
πολύμηνες».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…