Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο δρόμο της ξενιτιάς πολλές οικογένειες της Ξάνθης

Στο δρόμο της ξενιτιάς πολλές οικογένειες της Ξάνθης

0
metanasteysi 2
 

 Ένα χωριό …ξενιτεμένοι! Χάνουμε νέους επιστήμονες…

 

Από στοιχεία ενός μόνο δικηγορικού γραφείου που μεταφράζει τα πιστοποιητικά πάνω από 100 οικογένειες έχουν μεταναστεύσει σε 3 χρόνια!

 
 
Κύμα μετανάστευσης πλήττει το νομό μας…Η οικονομική κρίση με τα παρελκόμενά της (μνημόνια, φόροι, απολύσεις, λουκέτα σε επιχειρήσεις) αφαίμαξαν και εξάντλησαν τις όποιες οικονομίες είχε κάθε νοικοκυριό! Η βιομηχανική αποψίλωση του νομού μας που έχει συντελεστεί σταδιακά τα τελευταία τουλάχιστον 7 χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας που σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ξεπερνά το 35%, στην δε ορεινή περιοχή να φτάνει στο 90%, εξαιτίας της κατάρρευσης στης οικοδομής (στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι οικοδόμοι και εργάτες στα ναυπηγεία)! Οι τράπεζες δεν αστειεύονται, τα δάνεια τους πνίγουν, οι πλειστηριασμοί είναι σε ημερησία διάταξη, ο αγροτικός τομέας δεν έχει χαϊρ…και τα μεγάλα λόγια που τους είπαν βγήκαν ψεύτικα! Τι απομένει για όλους αυτούς που έπεσαν πάνω τους σαν «κοράκια» της κρίσης; Να πάρουν τον ομματιών τους …για άλλη γη άλλα μέρη με την ελπίδα ότι θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους!
 
Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια πάνω από 100 οικογένειες έφυγαν για Γερμανία
Τα στοιχεία είναι κατά προσέγγιση όμως είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί πόσο μάλιστα αφού αφορούν ένα μόνο δικηγορικό γραφείο της πόλης μας! Καθότι οι περισσότεροι φεύγουν για χώρες της Ε.Ε. η μόνη πηγή άντλησης στοιχείων είναι από δικηγορικά γραφεία με εξειδίκευση σε μεταφράσεις Γερμανικών κυρίως, των πιστοποιητικών που απαιτούνται. Όπως: πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, φοίτησης παιδιών, πτυχίων ή πιστοποιητικών προϋπηρεσίας όταν πρόκειται για ελευθέρους επαγγελματίες. Όπως μας πληροφορεί ένας από τους δικηγόρους της πόλης μας που εξειδικεύεται σε μεταφράσεις Γερμανικών κ. Δημήτρης Δαλίδης κυρίως φεύγουν αρχικά ο σύζυγος ή η σύζυγος αφήνοντας πίσω την οικογένεια όπως συνήθως γινόταν στα χρόνια του 1960. Μόνο που οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες καθότι δεν είναι τόσο εύκολη όπως τότε η εξεύρεση δουλειάς στην Γερμανία. Η διαδικασία όταν φτάσουν στο τόπο διαμονής είναι να εγγραφούν στην υπηρεσία υποβολής δηλώσεων διαμονής και να μισθώσουν ένα σπίτι. Συνήθως δηλώνονται ενώ φιλοξενούνται σε σπίτια γνωστών (μετανάστες της πρώτης φουρνιάς)
 
Το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό…
Όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ακόμη και όταν βρουν δουλειά! Υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας μου έχουν πέσει θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και μάλιστα από συμπατριώτες μας μετανάστες τις πρώτης γενιάς! Συγκεκριμένα δεν είναι λίγες περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται στην ανάγκη τους για δουλειά και τους βάζουν να δουλεύουν 10 – 12 ώρες στην λάντζα στα εστιατόρια που διατηρούν, με πενιχρά μεροκάματα! Έτσι καθίστανται όμηροί τους καθότι εγκλωβίζονται εκεί, δεν μαθαίνουν τη γλώσσα και δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν αλλού δουλειά και να παραμείνουν. Έχει τύχει σε αρκετούς αυτό οι οποίοι και τελικά ξαναγύρισαν. Θα’ λεγε κανείς ότι οι παλαιοί μετανάστες βγάζουν τα απωθημένα τους στους νέους μετανάστες!
 
Χάνουμε νέους επιστήμονες…
Να σημειώσουμε ότι δεν ξενιτεύονται μόνο ανειδίκευτοι εργάτες αλλά και πολλοί νέοι επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί κ.λ.π.) και αυτή κυρίως είναι η ειδοποιός διαφορά με την μετανάστευση της εποχής του ’60. Αυτό όμως είναι ακόμη περισσότερο οδυνηρό για το νομό μας ειδικότερα και για τη χώρα γενικότερα καθότι υπάρχει απώλεια του επιστημονικού μας δυναμικού που μπορεί να στηρίζει την ανάπτυξη …αν και όταν αυτή έλθει!
 
Οι πιο καλοί εργάτες των ναυπηγείων σ’ όλη την Ευρώπη!
Σε άλλη κατηγορία ανήκουν οι μετανάστες από την ορεινή μας περιοχή καθότι δεν είναι μόνιμοι αλλά περιοδικοί. Συγκεκριμένα πρόκειται για οικοδόμους που κλείνουν συμβόλαια με οικοδομικές επιχειρήσεις για ένα ορισμένο χρόνο και εργάτες ναυπηγείων που εργάζονται σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία. Μάλιστα έχουν αποκτήσει όνομα και πολύ καλή φήμη και είναι περιζήτητοι σ’ όλη την Ευρώπη οι Πομάκοι εργάτες στα ναυπηγεία λόγω της εξειδίκευσης και την εργατικότητά τους
Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτή την περίοδο δεν υπάρχει οικογένεια στα ορεινά χωριά του νομού μας που να μην έχει ένα ξενιτεμένο!
 
Από άποροι έγιναν μετανάστες…
Το σημάδι της μετανάστευσης αποτυπώνεται και στην Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης! Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος Μαίρη Μπεμπέκη τουλάχιστον μέσα σ’ ένα χρόνο έχουν χαθεί τα ίχνη τουλάχιστον 8 οικογενειών που ήταν εγγεγραμμένες ως άπορες στον κατάλογο της Ομάδας και τις διένειμαν τρόφιμα είτε από τις δράσεις της είτε από την διανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος του ΥΠΑΑΤ στο οποίο συμμετέχει η Ομάδα ως φορέας υλοποίησης. Η κα Μπεμπέκη ανέφερε ότι ρώτησαν και έμαθαν από συγγενείς τους ότι οι οικογένειες αυτές έχουν μεταναστεύσει στην Γερμανία.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …