Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 700 περίπου Ξανθιώτες θα διεκδικήσουν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

700 περίπου Ξανθιώτες θα διεκδικήσουν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

0
panelladikes 3
 

 Το υπουργείο Παιδείας δίνει δεύτερη ευκαιρία σε 15.000 επιτυχόντες των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν μια θέση σε ένα καλύτερο τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

 

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου έληξε η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

 
 
Όσο πλησιάζει ο Μάιος τόσο ανεβαίνει ο «πυρετός» προετοιμασίας των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίοι έχουν ως στόχο να καταλάβουν μια θέση στην σχολή που τους ενδιαφέρει. Μια καλύτερη θέση σε τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όμως, θα μπορούν να διεκδικήσουν και οι περυσινοί επιτυχόντες των ΕΠΑΛ, καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να τους δώσει την δυνατότητα για πρώτη φορά να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους, μόνο με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.
 
Μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική ευθεία περίπου 700 Ξανθιώτες μαθητές
Περίπου 700 μαθητές από τον Νομό Ξάνθης θα δώσουν φέτος τον δικό τους αγώνα για να διεκδικήσουν μια θέση σε κάποιο τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1ο Λύκειο Ξάνθης προετοιμάζει στις αίθουσες του 166 υποψηφίους, το 4ο Λύκειο Ξάνθης 82, το Λύκειο Αβδήρων 24, το Λύκειο Σταυρούπολης 10, το Λύκειο Γλαύκης 25, το Μουσικό Λύκειο 10 και τέλος το AXION 18. Αν και δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση για τους μαθητές του 2ου και του 3ου Λυκείου, οι υποψήφιοι από τα δύο σχολεία υπολογίζονται κατά προσέγγιση στους 350 μαθητές. Να σημειώσουμε ότι πέρυσι οι υποψήφιοι ήταν στο σύνολο τους 809, εκ των οποίων οι 636 ήταν τελειόφοιτοι, οι 153 συμμετείχαν για δεύτερη φορά και οι 20 ήταν μαθητές ΕΠΑΛ Β ομάδας.
 
Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν οι περσινοί 80 επιτυχόντες των ΕΠΑΛ Ξάνθης
Το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά σε περίπου 15.000 αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε καλύτερα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης μόνο με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα σε όσους συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’), να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, μόνο για μία φορά και μόνο για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό που εξετάστηκαν.
Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (2 γενικής παιδείας-2 ειδικότητας) και τα ειδικά μαθήματα, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα, καταθέτοντας μόνο Μηχανογραφικό Δελτίο.
 
Ποια είναι η διαδικασία
Ειδικότερα, οι εν λόγω υποψήφιοι δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά προσέρχονται, στις προβλεπόμενες ημερομηνίες για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας (password), στο ΕΠΑΛ αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ, υποβάλλοντας επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε περίπτωση που υπάγονται σε κάποια από τις ειδικές περιπτώσεις.
Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) έτους 2013 και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2014, οφείλουν να γνωρίζουν ότι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (2 γενικής παιδείας-2 ειδικότητας) και τα ειδικά μαθήματα, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα και μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο έτους 2014, μόνο τα τμήματα του Τομέα με τον οποίο ήταν υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’) έτους 2013.
 
Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις
Τόσο η οικονομική κρίση, όσο και τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια κατά πολύ τις επιλογές σπουδών των υποψηφίων αλλά και την ιεράρχηση που κάνουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Λόγω της οικονομικής κρίσης οι υποψήφιοι στοχεύουν σε τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι υποψήφιοι να επιλέγουν κάθε χρόνο τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων ώστε να μη χρειάζεται να σπουδάσουν σε άλλη, κάτι που θα απαιτεί την ενοικίαση κατοικίας.
Απόρροια αυτής της νέας τάση είναι η κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού όχι μόνο στις πρωτοκλασάτες-υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ, αλλά και σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών, ακόμη και αυτών που βρίσκονται κοντά στη βάση των 10.000 μορίων.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …