150 γρ. ανάλατο βούτυρο + λίγο επιπλέον για την επάλειψη της φόρμας
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
180 γρ. καστανή ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
150 ml γάλα
3 μέτριες, ώριμες μπανάνες, λιωμένες
50 γρ. σοκολάτα υγείας, χονδροσπασμένη
50 γρ. καρύδια, περασμένα από το multi
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (18εκ. x 10εκ.). Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Σταδιακά προσθέτουμε τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπάμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε στο μείγμα τις μπανάνες, τη σοκολάτα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα και αδειάζουμε στη φόρμα, φροντίζοντας να στρωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Σε περίπτωση που η επιφάνεια αρχίσει να αρπάζει προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά, προτού ξεφορμάρουμε.