Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τέσσερα σενάρια για τον «κρίκο» Παλιάς και Νέας πόλης

Τέσσερα σενάρια για τον «κρίκο» Παλιάς και Νέας πόλης

0
poiothta jan14
 

 Σε ρότα εκλογών η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Διαδικαστικά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση

 

Ο Δήμος Ξάνθης μελετά πως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια η μεταβατική ζώνη που οδηγεί στον παραδοσιακό οικισμό

 
 
Την τακτική της συνεδρίαση πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης η Επιτροπή ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, την οποία απασχόλησαν 6 θέματα της ημερήσιας Διάταξης. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε η παραχώρηση κεντρικού χώρου στην εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Στηρίζω την Ελλάδα» για την έκθεση ελληνικών προϊόντων καθώς και η παρουσίαση της μελέτης-έρευνας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των χώρων της μεταβατικής ζώνης.
 
Φανουράκης: «Πρέπει να οριστεί ένας χώρος για εκθέσεις»
Η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Στηρίζω την Ελλάδα» μέσω του Ξανθιώτη εκπροσώπου της Κωνσταντίνου Ανδρεάδη κατέθεσε αίτημα στο Δήμο Ξάνθης για την παραχώρηση τμήματος της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης ή οποιοδήποτε άλλο κεντρικό χώρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει έκθεση για την προώθηση ελληνικών προϊόντων στις 8 και 9 Μαρτίου.
Απαντώντας στους ενδοιασμούς των μελών της Επιτροπής, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια νέα εκστρατεία, η οποία θα ταξιδέψει σε όλες της πόλεις της Ελλάδος και στη συνέχεια θα βγει στο εξωτερικό. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα κινήματα τύπου «Χωρίς Μεσάζοντες» και ότι πρόκειται καθαρά για ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εκθέτες δεν θα μπορούν να πουλάν μέρος των εκθεμάτων τους.
Η πρόταση βρήκε αντίθετο τον Θανάση Ξυνίδη και προβλημάτισε όλα τα υπόλοιπα μέλη. Επιπλέον, αποτέλεσε αφορμή για τον κ. Μανώλη Φανουράκη να τονίσει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της οριοθέτησης χώρου για την παραχώρηση του σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ορίζοντας μάλιστα και ένα κοστολόγιο, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες έχουν οικονομικό αντίκτυπο στο δήμο (παροχή ρεύματος, συλλογή απορριμμάτων κ.τ.λ.).
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, συνυπολογίζοντας το χρονικό περιθώριο μέχρι την ημερομηνία της έκθεσης η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναβολή του θέματος για την επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να μάθουν την θέση του Επιμελητηρίου.
 
Ψάχνοντας σχέδιο για την αναβάθμιση της μεταβατικής ζώνης
Τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η παρουσίαση του πρώτου σταδίου της μελέτης για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των χώρων της μεταβατικής ζώνης. Όπως ανέφεραν οι ανάδοχοι του έργου Χρήστος Τριγωνάκης και Παναγιώτης Σκαρλάτος, πρόκειται για μια έκταση 169 στρέμματα, η οποία διαχωρίζει την Παλιά Πόλη από την Νέα.
Οι δύο εργολάβοι επεσήμαναν στην Επιτροπή τα προβλήματα που παρουσιάζει η εν λόγω περιοχή (απουσία σήμανσης, προβλήματα κυκλοφορίας, προβλήματα στάθμευσης, αδιάφορα δημοτικά κτίρια, αντικρουόμενες αρχιτεκτονικά εικόνες) και παρουσίασαν τέσσερα σενάρια για την αναβάθμιση της, βάσει ποιοτικού ορθολογισμού. Τα τέσσερα αυτά σενάρια που κυμαίνονται ανάμεσα σε ένα ακραίο 15ετιας και σε ένα βραχυπρόθεσμης προοπτικής 2ετίας, είναι ελαστικά και δίνουν την δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να τα συνδυάσει.
 
Τα κυριότερα σημεία του κάθε σεναρίου
Το ακραίο σενάριο 15ετίας: Το ακραίο σενάριο σύμφωνα με τους μελετητές προβλέπει την κατεδάφιση των κτιρίων της ΔΕΗ, της Πυροσβεστικής, του Πολυτεχνείου, του ΕΒΕ και άλλων ιδιωτικής χρήσης προκειμένου να ανοίξει ο χώρος και να δημιουργηθεί πάρκο που θα παντρεύει ομαλά της δύο πλευρές της πόλης, καθώς και ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης κ.α.
Το έντονα παρεμβατικό σενάριο 10ετίας: Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει την κατεδάφιση των κτιρίων της ΔΕΗ, της Πυροσβεστικής, κτιρίων ιδιωτικής χρήσης και τα πίσω κτίρια του Πολυτεχνείου, αφήνοντας μόνο αυτά που βλέπουν στην Βασ. Κωνσταντίνου για τη στέγαση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στην θέση τους θα υπάρξει ανέγερση σχολείων, θα γίνει ανασχεδιασμός του χώρου του παζαριού, αναπλάσεις κτιρίων, διάνοιξη δρόμου για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι.
Το ρεαλιστικό σενάριο 5ετίας: Το ρεαλιστικό σενάριο που φαίνεται να είναι και αυτό που προτείνουν οι εργολάβοι, δεν προχωρά σε κατεδαφίσεις, αλλά διώχνει την υπηρεσία της Πυροσβεστικής και τα συνεργία του Δήμου από τα κτίρια τους, τα οποία μετατρέπονται σε εκπαιδευτικές μονάδες λόγο της έλλειψης που παρουσιάζουν ανάλογες υποδομές στην Παλιά Πόλη. Επιπλέον, προβλέπει και αυτό την δημιουργία ποδηλατοδρόμων και εξωραϊσμούς όψεων κτιρίων.
 
Προβληματισμένα τα μέλη της Επιτροπής
Τα μέλη της Επιτροπής φανερά προβληματισμένα αποφάσισαν ομόφωνα να ξαναδούν το θέμα στο επόμενο συμβούλιο. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο κ. Θανάσης Ξυνίδης το έργο αυτό είναι από τα πιο σοβαρά που έχει αναλάβει ο Δήμος, καθώς αναδεικνύει τον παλιό οικισμό. «Είναι σοφά πολιτικό να παρθεί η απόφαση μετά τις εκλογές. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε την επόμενη Δημοτική Αρχή με μια απόφαση μας που δεν θα προλάβει να ξεκινήσει καν στην θητεία μας» σημείωσε ο ίδιος.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …