Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βαριά άρρωστη η Δημόσια Υγεία

Βαριά άρρωστη η Δημόσια Υγεία

0
ekdhlwsh ugeias
 
 Ανεπανόρθωτες οι βλάβες που δημιουργούν στο σώμα μας στρεσογόνες καταστάσεις
 

Για την κατάσταση της Δημόσια Υγείας μίλησαν ο κ. Αδαμίδης και ο κ. Καραδέδος σε εκδήλωση της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ

 
 
Η ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ Ξάνθης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης μια εκδήλωση-συζήτηση για την Δημόσια Υγεία, ένα ζήτημα που αναμφισβήτητα απασχολεί όλους τους πολίτες. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Αδαμίδης, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ξάνθης και ο Τάσος Καραδέδος, Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν τα φαινόμενα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τις πολιτικές που ακολουθούνται στην υγεία. Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην μέχρι τώρα εξέλιξη της υγείας, στο που οδηγεί η μνημονιακή πολιτική τα πράγματα καθώς και στο αν υπάρχει φάρμακο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής των τριών τελευταίων υπουργών που οδήγησαν σε αδιέξοδο των τομέα της Δημόσια Υγείας.
 
Η Δημόσια Υγεία είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους
«Η Δημόσια Υγεία είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους εργαζόμενους και η απαίτηση όλων των εργαζόμενων είναι να υπάρχει δημόσια, αξιόπιστη και δωρεάν υγεία. Θέλουμε να κρατήσουμε και το Νοσοκομείο ανοιχτό και να λειτουργεί και να στελεχωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να έχουμε την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Πραγματοποιούμε την εκδήλωση για να ενημερωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τα τεκταινόμενα και τα καινούρια δεδομένα στον τομέα της υγείας από τους πλέον αρμόδιους» αναφέρει στο «Ε» η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για την πρωτοβουλία της δημιουργίας της εκδήλωσης.
 
Συρρικνώνεται η Δημόσια Υγεία
Την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Αδαμίδης, οι οποίες συνοψίζονται, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, πολύ ανάγλυφα στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας. «Θα μείνει στο τομέα της δημόσιας υγεία ότι δεν ενδιαφέρονται να πάρουν οι ιδιώτες και αυτό το βλέπουμε να εφαρμόζεται στην πράξη είτε με το κλείσιμο 8 Νοσοκομείων και την αποξήλωση του νοσοκομειακού προσωπικού τα υπόλοιπα» υπογραμμίζει ο κ. Αδαμίδης και ενισχύει τα λεγόμενα του με το παράδειγμα της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, η οποία λειτουργεί με το 25% του προσωπικού που προβλέπεται, την στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται.
«Η λογική της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει όποιον έχει χρήματα στα μεγάλα ιδιωτικά συγκροτήματα υγείας. Όσοι δεν έχουν υπάρχει και η φυσική επιλογή. Χαθήκανε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ξάνθης και καταλήγει «τελικά αυτό που μας διαφήμιζαν ότι στην σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία θα έχεις ελεύθερη επιλογή γιατρού δεν ισχύει. Η μόνη επιλογή που απέμεινε είναι η φυσική επιλογή, να εξαφανιστείς».
 
Ωφελέειν ή μη βλάπτειν
Την άποψη του μεγάλου ιατρού της αρχαιότητας, Ιπποκράτη, υιοθετεί ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος είναι αντίθετος στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. «Ισχυρίζονται ότι πρέπει να πονέσουμε βραχυπρόθεσμα για να απολαύσουμε μακροπρόθεσμα. Η ιστορία δείχνει ότι όλες τις περιόδους κρίσης που εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική απέτυχε. Αντίθετα, υπάρχει το άλλο μοντέλο να ακολουθήσεις μια επιθετική πολιτική ανάπτυξης του τομέα της υγείας. Μοντέλο που ακολούθησε η Μ. Βρετανία και τώρα είναι περιφανή γι’ αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μάλιστα, ο κ. Αδαμίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως η βλάβη που σημειώνεται εν καιρώ κρίσης στο σώμα και το μυαλό των ανθρώπων είναι ανεπανόρθωτη. «Καμία Οικονομική Ανάπτυξη δεν μπορεί να ακυρώσει την βλάβη που παθαίνουν τα σώματα και το μυαλό των ανθρώπων. Στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της αποστέρησης, της απαξίωσης, της προσωπικότητας λειτουργούν σε αποσύνθεση τα κέντρα του εγκεφάλου μεταξύ τους, σε υπερέκκριση ορμονών κορτιζόλης που κάνουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη στο άτομο, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί πλέον με τίποτα, κάτι που δυστυχώς μεταβιβάζεται και στις υπόλοιπες γενιές. Όλο αυτό το στρες πηγαίνει σε κάθε μεμονωμένο κύτταρο του οργανισμού».
 
Αδαμίδης: Στόχος του 25ευρου η καταρράκωση της προσωπικότητας του ανθρώπου
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ξάνθης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εισιτήριο των 25 ευρώ που απασχόλησε τους πολίτες το τελευταίο διάστημα. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «τα μέτρα στην πραγματικότητα δεν είναι οικονομικά. Το 25ευρω είχε στόχο ψυχολογικό και ιδεολογικό. Ήθελαν να πετύχουν την καταρράκωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Να τον κάνουν να νιώθει ανασφάλεια για το αν θα μπορέσει να καλύψει τα ιατρικά του έξοδα σε περίπτωση ασθένειας».
Κλείνοντας, ο κ. Αδαμίδης τονίζει ότι «κανένα σύστημα δεν μπορεί να στηριχτεί όταν οι μισοί είναι ανασφάλιστοι. Ο μόνος τρόπος είναι να χρηματοδοτηθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού».
 
Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρίσιμη για την υγεία, καθώς ότι υπήρχε από κοινωνικό κράτος, κοινωνική παροχή, στο χώρο της υγείας στο οποίο παρενέβαινε το κράτος και βοηθούσε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας να πορευθούν μέσα από τα προβλήματα τους όσο το δυνατόν καλύτερα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίση» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθη, Τάσος Καραδέδος και συμπληρώνει «βρισκόμαστε με έναν υπουργό, ο οποίος έχει αποφασίσει το οριστικό κλείσιμο των μονάδων υγείας, να εξωθήσει του ιατρούς ειδικότητας εκτός συστήματος, να υποβαθμίσει την υγεία σε μια παροχή φτωχή, μια πρωτοβάθμια υγεία χωρίς ειδικευμένους γιατρούς. Κάποτε στην χώρα μας είχαμε το πλεονέκτημα να έχουμε άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, κάτι που τείνει να καταργηθεί. Οι γιατροί ειδικότητας εξωθούνται αυτή την στιγμή στις βορειοεϋρωπαικές χώρες και εργάζονται σαν φθηνό επιστημονικό προσωπικό».
Μάλιστα ο κ. Καραδέδος καταλήγει ότι τα σχέδια αυτά είναι φερτά και έχουν επιβληθεί από την τρόικα σε ένα υπουργό άβουλο εκτελεστή αλλότριων επιδιώξεων.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…