Έληξε ο συναγερμός, παραμένει όμως η ανησυχία για το χημικό ατύχημα. Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων
Τις επόμενες μέρες θα γίνει η απορρύπανση του χώρου. «Μούδιασμα» στο ΔΠΘ – Θα υπάρξουν συνέπειες για τους καθηγητές που το απέκρυψαν;
Έληξε ο συναγερμός από το σοβαρό χημικό ατύχημα διαρροής ποσότητας υδραργύρου στον πεζόδρομο μπρος από το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, το οποίο συνέβη στην πόλη μας πριν 10 μέρες – όπως έγινε εκ των υστέρων γνωστό – κατά την μεταφορά μηχανήματος του ΔΠΘ στα πλαίσια της μετακόμισης του Εδαφομηχανικού Εργαστηρίου που διατηρεί το πανεπιστήμιο στο κτίριο. Ωστόσο παραμένει η ανησυχία στους πολίτες και τα ερωτηματικά για το πώς κάποιοι μπορούν να τους εκθέτουν σε κινδύνους καθότι το ατύχημα συνέβη σε πολυσύχναστο κεντρικό σημείο. Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή αποκρύφθηκε από τους υπεύθυνους καθηγητές – οι οποίοι και προσπάθησαν να περισυλλέξουν μόνοι τους το επικίνδυνο υλικό και γνωστοποιήθηκε τυχαία – σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» μόλις την Παρασκευή, σημαίνοντας συναγερμό στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας , της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, οι οποίες και προέβησαν στα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης του κοινού από το επικίνδυνο βαρύ μέταλλο (αποκλεισμό και φύλαξη του χώρου κ.λπ.).
Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων – Κάτω από τα επιτρεπτά όρια η συγκέντρωση υδραργύρου
Η λήξη του συναγερμού αποφασίστηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο από συνεργείο πιστοποιημένης εταιρείας από την Θεσσαλονίκη, που κλήθηκε εσπευσμένα από το ΔΠΘ για το σκοπό αυτό και ήταν καθησυχαστικά καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις τόσο στον εξωτερικό χώρο που έγινε η διαρροή όσο και στα γραφεία του κτιρίου τα ποσοστά του υδραργύρου ήταν κάτω από τα επιτρεπτά όρια που ορίζει ο νόμος και συγκεκριμένα πολύ κάτω από το ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό, γεγονός που δεν εγκυμονεί κίνδυνους για την δημόσια υγεία.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει η απορρύπανση του χώρου
Μιλώντας στο «Ε» ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Κατσιμίγας ανέφερε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και οι υποδείξεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους και τον Δημόκριτο: «Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ποσότητα υδραργύρου είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια και αυτό οδήγησε σε λήξη του συναγερμού. Παρόλα αυτά παραμένει το κιγκλίδωμα μέχρι να γίνει η απορρύπανση του χώρου την οποία έχει αναλάβει η εν λόγω εταιρεία που έχει διεκπεραιώσει τις μετρήσεις», επισημαίνει ο κ. Κατσιμίγας. Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία περιλαμβάνει περισυλλογή των σταγονιδίων έως και αποψίλωση των πλακιδίων σ’ όλο τον ευρύτερο χώρο προκειμένου να καθαριστεί τελείως ο χώρος και ν’ αποκλειστεί κάθε πιθανότητα μόλυνσης από διερχόμενους πολίτες.
Δεν υπάρχουν περιστατικά μόλυνσης από τον υδράργυρο
Όπως μας διαβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Αθανάσιος Πάσχου, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία μετά την γνωστοποίηση του χημικού ατυχήματος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιστατικό μόλυνσης στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Επίσης διερεύνησε και για τις προηγούμενες μέρες, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρξε επίσης κανένα περιστατικό μόλυνσης.
«Μούδιασμα» στο ΔΠΘ – Θα υπάρξουν συνέπειες για τους καθηγητές;
Το γεγονός ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποιο περιστατικό μόλυνσης δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες αυτούς που ενώ γνώριζαν για τη διαρροή προσπάθησαν να «κουκουλώσουν» ένα τόσο σοβαρό θέμα, αφήνοντας τους περαστικούς να περνούν αμέριμνοι πάνω από τον υδράργυρο! Σύμφωνα με πληροφορίες μας ένα «μούδιασμα» επικρατεί στο ΔΠΘ καθώς η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ατυχήματος από κάποιους καθηγητές εκθέτει πανελλαδικά το πανεπιστήμιο ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για «εγκληματική αμέλεια και ανευθυνότητα» που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το θέμα πρόκειται ν’ απασχολήσει το Συμβούλιο Διοίκησης που συνεδριάζει σήμερα ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις επιβάλλεται έρευνα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση πειθαρχικής δίωξης για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των καθηγητών που εμπλέκονται.
Προανάκριση από την Αστυνομία Ξάνθης
Στο μεταξύ όπως μας πληροφορούν από την περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση προανάκριση διενεργεί η Αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει και ποινική δίωξη των εμπλεκομένων καθώς πρόκειται για ατύχημα που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία
Οδηγίες αντιμετώπισης ατυχημάτων, όπου εμπλέκεται υδράργυρος
Σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος υδραργύρου, αν εμφανίσετε αισθητηριακές διαταραχές (όρασης, ακοής, ομιλίας), διαταραγμένη αίσθηση και έλλειψη συντονισμού, συμπτώματα ζάλης ή τάσης προς εμετό, αϋπνία, ανορεξία, απώλεια μνήμης, τρόμο, ερυθρότητα παλαμών και πελμάτων, υπεριδρωσία, σιελλόρροια, ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.
Ο υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ιδιαίτερα τοξικές για τους ανθρώπους, τα
οικοσυστήματα και τα άγρια ζώα. Οι υψηλές δόσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες για
τους ανθρώπους, αλλά ακόμη και σχετικά χαμηλές δόσεις μπορεί να έχουν σοβαρές
αρνητικές νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις, και έχουν πιθανή βλαβερή επίδραση στο
καρδιαγγειακό, το ανοσολογικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Μόλις απελευθερωθεί στο περιβάλλον, μέρος του υδραργύρου εξατμίζεται στον αέρα και εισέρχεται με την αναπνοή στον ανθρώπινο οργανισμό. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο περισσότεροι ατμοί θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα από τον υγρό μεταλλικό υδράργυρο (όταν αυτός δεν βρίσκεται σε κλειστό δοχείο).
Μαριάννα Ξανθοπούλου