Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καλή με την Ξάνθη η γρίπη

Καλή με την Ξάνθη η γρίπη

0
griph
 

 Σε φυσιολογικά επίπεδα τα συμπτώματα μέχρι στιγμής στην πόλη μας

 

Μετατοπίστηκε σε σχέση με πέρυσι η ηλικία των ασθενών. Την γλύτωσαν τα βρέφη. Συμπτώματα φέρουν κυρίως παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας και ηλικιωμένοι

 
 
Στους παλμούς της γρίπης χορεύει η Ελλάδα από την πρώτη εβδομάδα του 2014, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Από τα 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης που έχουν νοσηλευθεί πανελλαδικά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα 6 κατέληξαν σε θάνατο. Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και οι πλειονότητα τους παρουσίασε συμπτώματα της γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.
 
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, όμως, ορισμένοι, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες, πάντως, μπορεί να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού – περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr). Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
 
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:
1. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.
2. Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr). Οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας και να τη συνιστούν. Τα αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων με απλή ιατρική συνταγή.
3. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης. Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης τονίζεται η χρησιμότητα των μέτρων ατομικής υγιεινής (αναπνευστική και υγιεινή των χεριών) και έγκαιρης συνταγογράφησης και χρήσης αντι-ιικών φαρμάκων ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή επί σοβαρών συμπτωμάτων.
 
Σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή η Ξάνθη
Αν και τα κρούσματα της γρίπης συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Έλληνες, η Ξάνθη βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, όπως επιβεβαιώνουν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Αθανάσιος Πάσχου, και το Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ξάνθης, Δημήτρης Αδαμίδης.
«Δεν έχει διαπιστωθεί κάποια έξαρση. Τα περιστατικά κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, τα οποία αντιμετωπίζονται από την πρωτοβάθμια περίθαλψη» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Πάσχου, λαμβάνοντας υπόψη του την κίνηση που σημειώνεται στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου.
Την παραπάνω δήλωση επιβεβαιώνει και για το τμήμα του ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Αδαμίδης. «Διανύουμε μια εποχή που υπάρχουν αυξημένες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή» αναφέρει στο «Ε» ο ίδιος και συμπληρώνει «φέτος, σημειώθηκε μετατόπιση της ηλικίας των κρουσμάτων. Πέρυσι, τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν βρέφη, ενώ φέτος παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας». Όπως εξηγεί και ο ίδιος το παραπάνω γεγονός είναι θετικό, καθώς τα βρέφη είναι πιο ευαίσθητα και χρήζουν νοσηλείας με αποτέλεσμα να σημειώνεται υπερπληρότητα.
 
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κίνδυνος πανδημίας
Όπως εκτιμά το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου.
Αν και αναμένεται να υπάρξει συνέχιση της εμφάνισης σοβαρών κρουσμάτων, δεν υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση πανδημίας, σύμφωνα και με τα δεδομένα από αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…