Δέματα «βοηθείας» στέλνονται και από την Ξάνθη σε συγγενείς στην Αθήνα, αλλά και στις πόλεις που υπάρχουν φοιτητές
Εικόνες της δεκαετίας του ’60 εκτυλίσσονται στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ
Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ξάνθης, αλλά και της υπόλοιπης επαρχίας, φέρουν στο μυαλό εικόνες της δεκαετίας του ’60 για τους παλιότερους και σκηνές από ταινίες της Φίνος Φιλμς για τους πιο νέους. Αν και τα λεωφορεία δεν θυμίζουν σε τίποτα τα τότε «κονσερβοκούτια», τα δέματα με φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης που μεταφέρονται σε συγγενείς στην πρωτεύουσα, αλλά και σε πόλεις όπου ζουν Ξανθιώτες φοιτητές μαρτυρούν ότι επιστρέψαμε στην οικονομική πραγματικότητα της εσωτερικής μετανάστευσης.
Λάδι, μαγειρευμένα φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης ταξιδεύουν ασυνόδευτα
Δέματα και βαλίτσες γεμάτες με είδη πρώτης ανάγκης, λάδι, μαγειρευμένα φαγητά, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των παραληπτών για μεγάλο χρονικό διάστημα, ταξιδεύουν ασυνόδευτα ανά την Ελλάδα ως βοήθεια σε συγγενείς που ζουν στην σκληρή πραγματικότητα της πρωτεύουσας, αλλά και σε ξανθιωτάκια που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Η μείωση των μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, η υψηλή ανεργία καθώς και οι δυσβάσταχτοι φόροι αναγκάζουν τις οικογένειες να γυρίσουν στην δεκαετία του ’60, τότε που οι συγγενείς στέλνανε «καλάθια» στους δικούς τους που έφυγαν από το χωριό τους για να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Βέβαια, να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με άλλα ΚΤΕΛ της χώρας, το ΚΤΕΛ της Ξάνθης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με την νέα αυτή τάση των Ελλήνων χάρη στον αριθμό των δρομολογίων, αλλά και του μεγέθους του Νομού.
Γεωργία Ταραξοπούλου