Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δύσκολες εκλογές σε Τόπειρο και Άβδηρα

Δύσκολες εκλογές σε Τόπειρο και Άβδηρα

0
dimarxio avdiron-empros
 

Από Παρασκευή ο νέος δήμαρχος Τοπείρου – Παραμένει το αδιέξοδο του επικεφαλής στην «Νέα Εποχή» – Φόβοι για διάσπαση

 

Ταράζει τα νερά ο Μπηρόλ στο Δήμο Αβδήρων με αφορμή την υποψηφιότητα Καλιαμπάκα. Περίμενε μειονοτικό επικεφαλής…εξαργυρώνοντας το 80% στο ΣΥΡΙΖΑ!

 
 
Νέα δεδομένα παρουσιάζονται στους Δήμους Τοπείρου και Αβδήρων τα οποία με τη σειρά τους διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό και κυοφορούν μετεξελίξεις. Στον δήμο Τοπείρου η δυσλειτουργία στο …αυτονόητο, να έχουν δηλαδή ένα σταθερό δήμαρχο σε συνδυασμό με την δυστοκία στο ν’ αποφασίσει η πλειοψηφούσα παράταξη με ποιον επικεφαλής θα κατεβεί στον εκλογικό στίβο, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα καθώς πλέον η ενότητα της παράταξης «Νέα Εποχή» δεν θεωρείται δεδομένη όπως αποφάσισαν αρχικά αλλά και πολιτικής αστάθειας και ανησυχίας σ’ όλους τους δημότες που δεν γνωρίζουν ποιον δήμαρχο έχουν! Απ’ την άλλη πλευρά στο δήμο Αβδήρων το προεκλογικό σκηνικό εμπλουτίζεται με την κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ όμως η επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλής Νίκου Καλιαμπάκα έφερε αντιδράσεις σε μια μερίδα της μειονότητας καθώς – όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις δηλώσεις Μπηρόλ που ακολουθούν – άλλα περίμενε…
 
Από Παρασκευή ο νέος δήμαρχος Τοπείρου
Το κενό που άφησε ο εκτελών καθήκοντα δημάρχου Φώτης Πυροστιάνης που τέθηκε σε αργία με απόφαση της Αποκεντρωμένης από τις 27 Ιανουαρίου θ’ αναπληρωθεί την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Όπως ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την παύση του δημάρχου πρέπει να συνέλθει το δημοτικό συμβούλιο και ν’ αποφασίσει μεταξύ των τριών αντιδημάρχων ποιος θα αναπληρώσει το κενό εκτελώντας χρέη δημάρχου. Να σημειώσουμε ότι οι υποψήφιοι είναι: ο αντιδήμαρχος Μάκης Τσιλλιγγίρης , ο Χρυσόστομος Κοτόπουλος και ο Ραμαντάν Ραμαντάν. Αν όμως παρέλθει το 5νθήμερο και δεν οριστεί νέος δήμαρχος τότε ορίζεται ο επόμενος στη σειρά πλειοψηφών σύμβουλος της συμπολίτευσης ήτοι ο Χρήστος Φεταχίδης. Αυτά ορίζονται από τον Κώδικα όμως …καλού κακού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Δελής έστειλε διευκρινιστικό ερώτημα στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης για τις διαδικασίες που πρέπει ν’ ακολουθήσουν.
 
Παραμένει το αδιέξοδο – Φόβοι για διάσπαση στην «Νέα Εποχή»
Σ’ ότι αφορά τις διαδικασίες εντός της παράταξης με σκοπό την ανάδειξη ενός επικεφαλής αυτές έχουν «παγώσει» προς το παρόν μετά την αδυναμία των 4 υποψηφίων να συμφωνήσουν. Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι είναι : Ο Κώστας Δαλάτσης , ο Δήμος Τσιλιγγίρης, ο Χρήστος Δελής, ενώ στην πορεία προστέθηκε ο Κώστας Λειβαδίτης ο οποίος αυτοπροτάθηκε αλλά και πρότεινε και τον Χρήστο Φεταχίδη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο Γιώργος Καζάκος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κλίμα έχει …στραβώσει και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχιστεί το αδιέξοδο που έχει αρνητική επίπτωση στην ενότητα της παράταξης, ενώ υπάρχουν φωνές που προτείνουν να δοθεί λύση από τη βάση των ψηφοφόρων είτε μέσα από μια ανοιχτή γενική συνέλευση είτε μέσα από ψηφοφορία ώστε ο επικεφαλής να έχει την μέγιστη αποδοχή από τη βάση.
 
Δήμος Αβδήρων: Άλλα περίμενε ο Μπηρόλ άλλα του ‘ ρθαν
Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του ο πρώην δήμαρχος Σελέρου και νυν αντιδήμαρχος Αβδήρων Μεμέτ Ιντζέ Μπηρόλ από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Καλιαμπάκα ως επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αβδήρων. Μιλώντας στο «Ε» δικαιολογήθηκε ότι η δυσαρέσκεια δεν αφορά το πρόσωπο του κ. Καλιαμπάκα και σε μια απροκάλυπτη επίθεση …καιροσκοπισμού ζήτησε ανταλλάγματα για το 80% που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σέλερο!: «Όλοι εμείς που δώσαμε 80% στις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ περιμέναμε να ήταν επικεφαλής στον συνδυασμό που θα κατέβαζε στο Δ. Αβδήρων κάποιος από την μειονότητα. Είτε εγώ είτε κάποιος άλλος αλλά μειονοτικός», τονίζει ο κ. Μπηρόλ ενώ στο ερώτημα αν αυτές οι προσδοκίες τους στηρίχθηκαν σε κάποια υπόσχεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Όχι δεν μας υποσχέθηκαν αλλά το περιμέναμε γιατί βοηθήσαμε πολύ το κόμμα…». Σ’ ότι αφορά τον ίδιο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά είτε να κατεβεί ανεξάρτητος επικεφαλής μειονοτικού συνδυασμού είτε με κάποιον άλλο συνδυασμό κατόπιν συμφωνίας!
 
Ουδέν σχόλιο από Τσολακίδη
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Αβδήρων αρνήθηκε να σχολιάσει τα λόγια του αντιδημάρχου του και περιορίστηκε να πει: «Θα’ ναι δύσκολες εκλογές για όλους μας…Εμείς ζεσταίνουμε τις μηχανές μας …Θα δείξει η πορεία…».
 
Καλιαμπάκας: Δεν δώσαμε καμιά υπόσχεση για μειονοτικό επικεφαλής»
Αλλά και ο Νίκος Καλιαμπάκας αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Μπηρόλ και περί άλλων … σφύριζε: «Είναι τιμή για μένα να είμαι υποψήφιος στο Δήμο Αβδήρων. Θεωρούμε ότι είναι ένας δήμο κλειδί για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έτσι όπως είναι δομημένος έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί σ’ ένα δεύτερο πόλο ανάπτυξης στο νομό μας». Ερωτηθείς αν υπήρξε ποτέ κάποια συζήτηση ή υπόσχεση να είναι ο κ. Μπηρόλ ή άλλος μειονοτικός επικεφαλής στο συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στα Άβδηρα ο κ. Καλιαμπάκας το αρνήθηκε κατηγορηματικά παρότι υπογράμμισε ότι το κριτήριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αν είναι κάποιος χριστιανός ή μουσουλμάνος αλλά η πολιτική και η ιδεολογική ταύτιση των θέσεων του με τις θέσεις του κόμματος.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στον Έβρο

Αφού πραγματοποίησε επίσκεψη στον Σταθμό Μεταφόρτωσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FS…