Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 2013: Μικρές φωτεινές στιγμές σε γκρίζο φόντο

2013: Μικρές φωτεινές στιγμές σε γκρίζο φόντο

0
silalitirio kentriki-web

Αναδρομή στα γεγονότα της Ξάνθης για τη χρονιά που πέρασε, μέσα από τη ματιά του «Ε»

 
Πάει ο παλιός ο χρόνος… αφήνοντας πίσω του γκρίζο φόντο και πικρή γεύση για ανάμνηση. Άλλη μια χρονιά βαθιάς κρίσης, που δοκίμασε τα όρια της αντοχής μας. Παρόλα αυτά ζήσαμε. Ζήσαμε και χαρήκαμε μικρές φωτεινές στιγμές, αναλαμπές μέσα σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Όμως, στο καλειδοσκόπιο του χρόνου τα χρώματα εναλλάσσονται, όπως και τα γεγονότα. Αυτά επιχειρεί να αποτυπώσει το «Ε», κάνοντας μια επιτομή των όσων συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε.
 
Ιανουάριος: Βαριά σκιά θανάτου στην τοπική κοινωνία
Με καλούς οιωνούς σε θέματα Αλληλεγγύης ξεκινά η νέα χρονιά αφού όλο το 12ημερο των γιορτών μοιράστηκαν …3.000 δέματα από την Μητρόπολη, το Λύκειο Ελληνίδων, το ΚΚΠΑ του Δήμου, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ομάδα Αλληλεγγύης. Τον ίδιο μήνα η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκινά τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Όμως το ταμείον είναι και πάλι …μείον στην αγορά αφού η αποτίμηση της κίνησης – όπως την περιγράφουν οι καταστηματάρχες στο «Ε» – έχει αρνητικό πρόσημο κάτι που το βρίσκουν μπροστά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο Ιανουάριος επεφύλασσε μια σειρά από αστυνομικά γεγονότα που «πάγωσαν» και προβλημάτισαν την τοπική κοινωνία, η οποία ήταν ήδη σοκαρισμένη από την στυγερή δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου, τα Χριστούγεννα του 2012. Στις 8 του μήνα απανθρακωμένος σε καπναποθήκη της πόλης νεαρός άνδρας ενώ στις 10 του μήνα η τοπική κοινωνία συνταράσσεται από το διπλό φονικό των δύο αδελφών στα Κομνηνά. Άμεση ήταν εξιχνίαση της υπόθεσης από την Αστυνομία. Την ίδια μέρα το «Ε» φέρνει στο «φως» την φρικτή υπόθεση κακοποίησης 7χρονου κοριτσιού στη Γλαύκη. Τον ίδιο μήνα σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται η υπόθεση του ομαδικού βιασμού 13χρονης στην ορεινή περιοχή και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης επιβάλλοντάς στους τρεις ανήλικους δράστες διετή εγκλεισμό σε ίδρυμα αγωγής ανηλίκων. Στις 14 του μήνα νεκρός βρέθηκε σε ερημική περιοχή ο ανθοπώλης, που αγνοούνταν επί τρεις ημέρες.
Εκτός από τον πρωτοφανή αριθμό εγκληματικών ενεργειών, την περιοχή πλήττει και ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος που σάρωσε στάνες και στέγες σε Δέκαρχο και Ν. Αμισσό. Βαρύ το κλίμα και για την τοπική οικονομία με το κλείσιμο των επιχειρήσεων Χατζηιωάννου ΑΒΕΕ (Sprider stores) και Alex Pak στις αρχές του χρόνου. Σημαντικές στιγμές η διέλευση του TAP από το νομό και η ψήφιση της τροπολογίας για τους ιμάμηδες.
 
Φεβρουάριος: Εντείνεται η ανησυχία για το παραεμπόριο
Κορυφαία στιγμή του μήνα η ενθρόνιση του Παντελεήμονα Μουτάφη ως μητροπολίτη Μαρωνείας- Κομοτηνής, που συνοδεύτηκε από μεγάλη συγκίνηση στην ξανθιώτικη κοινωνία.
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας έρχεται στη δημοσιότητα στα τέλη του μήνα με τη σύλληψη 52χρονου στη Βελόνη Αβδήρων, που έκρυβε αρχαία στην κτηνοτροφική του μονάδα. Εν τω μεταξύ, ξεκινά και ο κύκλος των κινητοποιήσεων του νέου έτους, με περιορισμένη συμμετοχή στην Ξάνθη.
Συνεχίζει να αποτελεί πληγή για τις επιχειρήσεις του νομού έντονα το παραεμπόριο από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το επιμελητήριο αποφασίζει να αναλάβει δράση.
Τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται και η πρώτη διανομή αγροτικών προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες για το 2013. Η χρονιά θα κλείσει συνολικά με πέντε διανομές και συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση από τους ξανθιώτες και τους παραγωγούς στο πανόραμα αλληλεγγύης.
 
Μάρτιος: Η ΣΕΚΑΠ περνά στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη
Ιστορική συμφωνία μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της ΑΤΕ και της ΣΕΚΕ στη ΣΕΚΑΠ στον μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος πλειοδότησε στον διαγωνισμό μετά την παράταση που δόθηκε και τις «περιπέτειες» που μεσολάβησαν. Οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο στις 12 του μήνα αναδεικνύουν τον Άγγελο Μπεμπεκίδη πρόεδρο και πάλι, με μία ψήφο διαφορά. Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου με καταγωγή από τη Θράκη τυγχάνει θερμής υποδοχής από τη μειονότητα κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη.
Σοβαρά επεισόδια στις 28 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και αντιεξουσιαστές έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μουσουλμάνου μαθητή λυκείου. Η υπόθεση μαζί με τον προπηλακισμό του Α. Κοντού τον Αύγουστο του 2012 συμπεριλαμβάνονται στα 32 περιστατικά στο φάκελο για τη ρατσιστική βία της Χρυσής Αυγής που διερευνά η Εισαγγελία Αθηνών.
 
Απρίλιος: «Γροθιά» από την Ξάνθη στον ρατσισμό και τη βία
Ημερομηνία ορόσημο η 6η Απριλίου όταν στην Ξάνθη, όταν όλη η Ξάνθη ενώνεται σε ένα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη βία. Πάνω από 2.500 Ξανθιώτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη μας, το μοναδικό ενωτικό σε όλη τη χώρα.
Στα τέλη του μήνα μια παρέα από παιδιά εντοπίζει πτώμα 51χρονου κάτω από τη γέφυρα της Παλιάς Χρύσας, με αδιευκρίνιστα τα αίτια του θανάτου.
Η τύχη χαμογελά ωστόσο στην Ξάνθη με το Λαϊκό Λαχείο να κληρώνει 3 εκ. ευρώ σε ξανθιώτες.
 
Μάιος: «Καίνε κόσμο» οι κατασχέσεις στην Ξάνθη
Δεν προλαβαίνει να στέλνει τα «ραβασάκια» η Εφορία που λαμβάνει εντολή από το ΥΠΟΙΚ να προβαίνει σε κατασχέσεις για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Υπογράφεται η τελική σύμβαση για την αγορά της ΣΕΚΑΠ και εκλέγεται το νέο ΔΣ με τους ανθρώπους του Ιβάν. Το ΕΒΕ διοργανώνει συνέδριο για τον τουρισμό και το εργοστάσιο της Cocomat στην Ξάνθη επισκέπτεται ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Γ. Φούχτελ.
Την τοπική κοινωνία συγκλονίζει η υπόθεση βιασμού 13χρονης από τον πατέρας της επί δύο χρόνια. Επιτυχία της αστυνομίας η σύλληψη 39χρονου με 1,7 κιλά κάνναβης.
 
Ιούνιος: Μαύρο στην ΕΡΤ, μαύρο και στην ΑΜΘ στον ανασχηματισμό
Με «κομμένη την ανάσα» η μειονότητα παρακολουθεί τα γεγονότα στην Τουρκία και τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, ενώ την Ελλάδα με πρωτόγνωρο τρόπο αναστατώνει ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ. Στον ανασχηματισμό από την ΑΜΘ, πόστο λαμβάνει μόνο ο Άκης Γεροντόπουλος, βουλευτής ΝΔ Έβρου. Νέος γραμματέας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Χρήστος Αμανατίδης. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάζεται με 7μηνη φυλάκιση ο 30χρονος, που ενεπλάκη στην επίθεση εναντίον μειονοτικού δασκάλου, μέλους αντιρατσιστικής οργάνωσης
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι παλινωδίες και τα πολιτικά «τσιμπήματα» εξαιτίας των καθυστερήσεων του διαγωνισμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
 
Ιούλιος: Την πόλη λυγίζουν οι αυτοκτονίες
Ο πιο θλιβερός μήνας αναμφίβολα για την Ξάνθη το 2013 ήταν ο Ιούλιος. Στην αρχή του μήνα δίνει τέλος στη ζωή του ο 16χρονος μαθητής λυκείου και λίγες ημέρες μετά βρίσκεται απαγχονισμένη 33χρονη μητέρα δύο παιδιών στη Χρύσα. Το ίδιο χρονικό διάστημα 42χρονος σήκωσε την κυνηγετική του καραμπίνα και πυροβόλησε τη μητέρα του, στο σπίτι της στα Κιμμέρια. Άλλη μία απόπειρα ανθρωποκτονίας σημειώνεται με 44χρονη άνεργη που κατάπιε μεγάλη ποσότητα χαπιών. Στα χέρια της αστυνομίας μετά από επιχείρηση, πέφτει 46χρονος με 171,6 γραμμάρια ηρωίνης και 15,1 γραμμάρια κοκαΐνης.
Προς το τέλος του μήνα, έρχεται τροπολογία- «ανάσα» από το ΥΠΕΚΑ που δίνει λύση για τις αυθαίρετες κατασκευές και τα υπέρογκα πρόστιμα που ταλάνιζαν τεμένη της Ξάνθης.
 
Αύγουστος: Ένα καλοκαίρι χωρίς ξένοιαστες διακοπές
Η κρίση συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της και το φετινό καλοκαίρι ήταν αναμφίβολα λιγότερο ανέμελο από όλα τα προηγούμενα. Για πρώτη χρονιά παρατηρείται εξαιρετικά αυξημένη προσέλευση στις παραλίες του νομού.
Οι «ουρές» των ανέργων αυξάνονται δραματικά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέη. Καθημερινό φαινόμενο οι συλλήψεις για οφειλές στο Δημόσιο. Οι ψεκασμοί τελικά ξεκινούν, αλλά μαζί ξεκινά και η ανησυχία για τις διαστάσεις που θα λάβει φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου. Για μια ακόμη χρονιά ταλαιπωρεί το ζήτημα της χρήσης κοινόχρηστων χώρων στην Παλιά Πόλη. Το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή. Επιβάλλεται προσωρινή ανάκληση σε τρία καφέ του παραδοσιακού οικισμού.
Μετά από 9 μήνες παραδίδεται ξανά στην κυκλοφορία ο περιφερειακός δρόμος, μετά την επανακατασκευή της γέφυρας. 56χρονος φύλακας ιχθυοτροφείου δολοφονείται άγρια με 43 μαχαιριές στη Νέα Κεσσάνη.
Σημαντικό το γεγονός ότι μετά από 85 χρόνια λειτουργίας του Δημαρχείου στο νεοκλασικό της Παλιάς Πόλης μετακομίζει στην καρδιά της Ξάνθης, στην κεντρική πλατεία στον ανακαινισμένο χώρο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας.
 
Σεπτέμβριος: Νέο αντιρατσιστικό κύμα στην Ξάνθης μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα
Με απεργίες εκπαιδευτικών ξεκινά η σχολική χρονιά, ενώ σε κλίμα μεγάλης οργής και αναταραχής σημειώνεται ένα εξαιρετικά μαζικό συλλαλητήριο στην πόλη στις 18 του μήνα, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου σημειώνεται επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και μικροεπεισόδια.
Πρόκειται για πραγματικά «μήνα κινητοποιήσεων», αλλά με περιορισμένη συμμετοχή κατά τα άλλα, αν και η ανεργία «σαρώνει» το νομό με ποσοστό 40% και πάνω από 20.000 εγγεγραμμένους ανέργους. Σε εκρηκτική κατάσταση και το Νοσοκομείο Ξάνθης, οι αναισθησιολόγοι ανακοινώνουν ότι από 12 Οκτωβρίου δε θα πραγματοποιούν τακτικά χειρουργεία λόγω φόρτου εργασίας και δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Καλή είδηση για την οικονομία του νομού, η γοργή πορεία ολοκλήρωσης της επένδυσης στο γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου από τα «πλαστικά Θράκης». Αναμένεται παραγωγή ντομάτας με το νέο έτος.
«Βουτιά» θανάτου πραγματοποιεί 36χρονος που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του στην Κυψέλη.
 
Οκτώβριος: Τους 16.000 φτάνουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από την Ξάνθη
Ο Οκτώβριος ξεκινά με περιστατικά αυτοτραυματισμού στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών και κλείνει με το θάνατο Πακιστανού μετά από πτώση από το κρεβάτι του. 81χρονος σάτυρος επιχειρεί να αποπλανήσει 9χρονο αγόρι και συλλαμβάνεται. Ο αν υπουργός ΥΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης έρχεται στην Ξάνθη και ανακοινώνει την επίλυση της υπόθεσης ΔΕΡΑΣ. Τελεσίδικα καταδικάζεται ο Στέλιος Χατζηευαγγέλλου στο Εφετείο και τίθεται σε οριστική αργία. Το «Ε» με εκτενές ρεπορτάζ αποκαλύπτει τις διαστάσεις του φαινομένου της οικονομικής μετανάστευσης στο νομό. Άδειασε το Σαμακώβ… και τα ορεινά χωριά. Το 60% των οικοδόμων δουλεύουν έξω. Η τραγικότητα της οικονομικής εικόνας του νομού συμπληρώνεται με την εκτίναξη του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου στους 16.000 στην Ξάνθη. Ξεκινά η εξωτερική αξιολόγηση στο ΔΠΘ και παρουσιάζονται οι προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης του δήμου Ξάνθης, που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης.
Ξεκινά το σήριαλ της «Πολιτείας» του Στέλιου Μωραΐτη, με την επιχείρηση σφράγισης του καταστήματος από το δήμο Αβδήρων. Στα πολιτικά δρώμενα κυριαρχούν η πρώτη επίσκεψη του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ξάνθη και ο αντίκτυπος της κεντροαριστερής «Ελιάς», με τη συμμετοχή του Κώστα Δέλκου από τη ΔΗΜΑΡ. Έκτοτε, άλλα 21 άτομα υπέγραψαν το μανιφέστο των «58» από την Ξάνθη.
Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, που πρόσφατα ενεπλάκη σε υπόθεση διαφθοράς στη γείτονα, επισκέπτεται με επισημότητες την Ξάνθη.
Η κατάρα της ευλογίας «χτυπά» το νομό μας, μετά από κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε Έβρο και Θεσσαλονίκη. Ο νομός Ξάνθης τίθεται σε καραντίνα.
 
Νοέμβριος: Εξαπλώνεται η ευλογιά στο νομό Ξάνθης
Σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες της Κτηνιατρικής, που εντοπίζουν συνεχώς νέες εστίες της ευλογιάς στην πεδινή ζώνη του νομού. Σε αναγκαστικό εγκλεισμό τίθενται τα ζώα της περιοχής. Νέες απολύσεις στη ΣΕΚΑΠ. Κορυφώνεται η διαμάχη μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Τις 11.000 φτάνουν οι δικαιούχοι δωρεάν τροφίμων στην Ξάνθη από το πρόγραμμα της ΕΕ. Ο Χρήστος Παπάζογλου, δολοφόνος της Ζωής, καταδικάζεται συνοπτικά και χωρίς μάρτυρες υπεράσπισης σε ισόβια κάθειρξη και 25 χρόνια από το Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Καβάλας. Επίσης, εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με βαρύτατες ποινές και εμπλοκή έξι ξανθιωτών.
Κλείνει αιφνιδιαστικά το εργοστάσιο της «Αλουμύλ» στην Ξάνθη, αφήνοντας χωρίς δουλειά 132 εργαζομένους. Εκλογές στο ΤΕΕ Θράκης, άνοδο σημειώνει η «γαλάζια» ΔΚΜ στην Ξάνθη. Αλλεπάλληλες αναβολές στη δίκη του έργου του αρδευτικού της Ξάνθης. Ο Πηλαδάκης απειλεί να μεταφέρει το καζίνο στην Αλεξανδρούπολη.
Ευχάριστη νότα… η φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2020!
 
Δεκέμβριος: Ξεκινά η κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών
Ο μήνας ξεκινά με τη ρήξη στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στο γραμματέα της Νομαρχιακής Χρήστο Αμανατίδη και τον βουλευτή Δημήτρη Σαλτούρο (αφού έχει προηγηθεί η ξεκάθαρη κόντρα του βουλευτή με τον Φώτη Καραλίδη) που εκδηλώνεται με την απουσία Σαλτούρου στην πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής.
Η προεκλογική κούρσα των αυτοδιοικητικών εκλογών εντατικοποιείται, με την παράταξη της πλειοψηφίας του δήμου Ξάνθης να είναι διασπασμένη, το Χρίστο Πούλιο σε πορεία συγκρότησης συνδυασμού, το ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει αυτόνομη κάθοδο για να «μετρήσει τα κουκιά του» και σε φάση προετοιμασίας τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Σωτήρη Τσιακίρογλου
Εκδήλωση για την εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής και την ευθύνη της Πολιτεία με ομιλητές διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διοργανώνει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Σαφάρι ξεκινά από Εφορία και Αστυνομία σε μαγαζιά της Ξάνθης, για αποδείξεις και το κάπνισμα, αντίστοιχα. Ξεκινούν οι επανασυνδέσεις ρεύματος από το δήμο Αβδήρων. Η ευλογιά αφανίζει πάνω 5.000 ζώα στο νομό.
Στον απολογισμό του κοινωνικού ιατρείου- φαρμακείου συμπεριλαμβάνονται 1.200 επισκέψεις και 250 εμβόλια και η οργάνωση «Αποστολή» χορηγεί δωρεάν 10 τόνους πετρέλαιο θέρμανσης στο Οικοτροφείο της Εκκλησιαστικής Σχολής, το ψυχολογικό και το Γηροκομείο Ξάνθης. Έρχονται για άλλη μια χρονιά «παγωμένα» Χριστούγεννα στην αγορά μας, με την καταναλωτική κίνηση σημαντικά μειωμένη. Πάνω από 3.000 αυτοκίνητα παραδίδουν πινακίδες στην Εφορία.
Η Ξάνθη υποδέχεται με άλλους φοβισμένους και άλλους συγκρατημένα αισιόδοξους τη νέα χρονιά.
 
Στα up τους
 
Χρήστος Γκαρμπούνης
Ανεβαίνει σκαλί. Εκλέχθηκε στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ
 
Φώτης Πυροστιάνης
Ούτε ο ίδιος φανταζόταν ότι ξαφνικά… θα γίνει δήμαρχος!
 
Μαρία Καραλευθέρη
Ξανά στη μάχη για τη διεκδίκηση του δήμου Τοπείρου… με νέα δεδομένα
 
 
Στα down τους
 
Στέλιος Χατζηευαγγέλου
Τέθηκε σε οριστική αργία μετά την τελεσίδικη καταδίκη του
 
Στέλιος Μωραΐτης
Μαχητής στο ΕΒΕ, αλλά με… «πολιτειακές» δυσκολίες
 
Μιχάλης Στυλιανίδης
Φεύγει κι αφήνει πίσω του… συντρίμια!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…