Το βιβλίο της “Η τέχνη της συντροφικής ζωής” παρουσίασε η ψυχολόγος Βιργινία Ιωαννίδου στο Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Ανέλυσε την ανάγκη για αυτονομία και συντροφικότητα στο ζευγάρι, τη διαχείριση της κατανομής εξουσίας, καθώς και τον τρόπο που η διαφορετικότητα των δύο φύλων μπορεί να βελτιώσει τη σχέση
Η συντροφική ζωή, η συμβίωση, η καθημερινότητα, τα οικονομικά προβλήματα συχνά δημιουργούν ρήξεις στα ζευγάρια κάθε ηλικίας ή κοινωνικού επιπέδου και αναδεικνύουν ζητήματα που αν τα δύο μέρη της σχέσης δεν επιδιώξουν να λύσουν, θα συνεχίσουν να προκαλούν εντάσεις και ρήγματα. Ακόμη, παρεμβάσεις από τις οικογένειες καταγωγής, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό, σοβαρά προβλήματα υγείας, προβλήματα με το παιδί ή ακόμη και η απώλειά του δημιουργούν συνθήκες, στις οποίες το ζευγάρι καλείται να εξετάσει βαθιά τους όρους της σχέσης, να βρει μέσα τον εαυτό του, αλλά και την ειλικρινή και αυθόρμητη επικοινωνία με τον άλλο, ώστε η συντροφική σχέση να είναι αρμονική και να βελτιώνεται συνεχώς.
Για την «Τέχνη της συντροφικής ζωής» μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσιάζοντας το ομώνυμο βιβλίο της η ψυχολόγος Βιργινία Ιωαννίδου από τη Θεσσαλονίκη, όπου και λειτουργεί το Ινστιτούτο συστημικής θεραπείας.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι» και αποτέλεσε την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση στο χώρο, σχεδόν δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε τη λειτουργία του η ψυχολόγος Σοφία Μεσσάρη. Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για ένα θέμα καθημερινό, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και για την ανταπόκριση του κόσμου.
Η Βιργινία Ιωαννίδου στο ινστιτούτο συστημικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει ψυχοθεραπεία και εκπαίδευση σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες. Η εκπαίδευση που ξεκίνησε με σεμινάρια από το 2004 αφορά σε ψυχολόγους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ενώ ένας νέος σεμιναριακός κύκλος αφορά την επικοινωνία και τη δυναμική σε ομάδες που δεν αναφέρεται μόνο επαγγελματίες υγείας αλλά και σε επαγγελματίες από άλλους επαγγελματικούς χώρους οι οποίοι δουλεύουν σε κάποια ομάδα ή είναι μέλη μιας οικογενειακής επιχείρησης και θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις συντονισμού.
Αυτονομία και συντροφικότητα στη σχέση. Δύο αντίθετοι παράγοντες που έχουμε ανάγκη εξίσου
Στο βιβλίο της, όπως εξήγησε η ίδια η συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει τις δυσκολίες των μακροχρόνιων σχέσεων ως προκλήσεις και να δώσει συμβουλές ώστε τα μέρη του ζευγαριού να συμπεριφέρονται εποικοδομητικά, για να αποτελεί και η ίδια η συντροφική σχέση πηγή ικανοποίησης και χαράς.
Πρώτος άξονας της ομιλίας της ήταν η αυτονομία και συντροφικότητα. «Όλοι μας έχουμε ανάγκη και τα δύο. Έχουμε ανάγκη ο καθένας να κάνει ξεχωριστά πράγματα, μόνος του, να έχει το χώρο του, να ορίζει τη ζωή του, αλλά από την άλλη πλευρά ο καθένας μας έχει ανάγκη και για συντροφικότητα, κατανόηση, μοίρασμα, να κάνουμε πράγματα μαζί να έχουμε κοινούς στόχους.Κι επειδή αυτά στη ζωή είναι αντίθετα μεταξύ τους, χρειάζεται να βρίσκουμε τρόπους να τα συνδυάζουμε», σημείωσε η ίδια.
Δε χρειάζεται να προσπαθώ να επιβληθώ, αλλά να προσπαθώ να εκφραστώ
Η Βιργινία Ιωαννίδου μίλησε επίσης για την κατανομή της εξουσίας σε μία σχέση, εξηγώντας ότι υπάρχουν σχέσεις που κυριαρχεί πάντα ο ένας ή που υπάρχουν συνεχείς καβγάδες για το ποιος θα είναι ο πιο δυνατός. Ωστόσο, όπως ανέφερε με βάση σχετικές έρευνες, το ιδανικό σε μία σχέση είναι να εναλλάσσονται οι όροι της εξουσίας, να μην επιβάλλεται δηλαδή ούτε πάντα ο ένας, ούτε πάντα ο άλλος, αλλά άλλοτε να επιβάλει ο ένας την άποψη του και να ακολουθεί ο άλλος και άλλοτε το αντίθετο. «Το νόημα είναι όχι να επιβληθώ, αλλά περισσότερο να εκφραστώ και να βρούμε την καλύτερη λύση για όλους είτε για το ζευγάρι, είτε για την οικογένεια», πρόσθεσε.
Να επωφεληθούμε από τη διαφορετικότητά μας
Τέλος, η προσκεκλημένη του Κέντρου Ψυχολογικών Θεραπειών της Ξάνθης επεσήμανε ότι ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί ρήξεις και εντάσεις στη σχέση είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Διευκρινιστικά, επεσήμανε: «σαν άνδρες ή γυναίκες έχουμε την τάση να συμπεριφερόμαστε και να αντιμετωπίζουμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Αυτή η διαφορετικότητα είναι κάτι που όταν το ξέρουμε βοηθάει να το δεχτούμε και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, αντί να πολεμάμε ο ένας τον άλλο».
Η ίδια σχολίασε πάντως, ότι αναμφίβολα η καλή διάθεση και η αμοιβαία εκτίμηση είναι η καλύτερη συνθήκη για να αρχίσει να λύνει τα προβλήματά του το ζευγάρι και να βάλει τα θεμέλια για να βελτιώσει τη σχέση του.
Ελένη Διαφωνίδου