Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα μονοπάτια για την Ευρώπη

Τα μονοπάτια για την Ευρώπη

0
anazhthsh ergasias 1
 

 Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και το Europe Direct Ξάνθης πραγματοποίησαν εκδήλωση στην οποία παρουσίασαν όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό

 

Δ. Τσιτσής: «Το σημαντικότερο είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους»

   anazhthsh ergasias 2
 
Το απόγευμα της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και το Europe Direct Ξάνθης πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση που αφορούσε την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. ΟΙ δύο υπηρεσίες, η οποίες συνυπάρχουν μέσα στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης χαρτογράφησαν τους δρόμους, τα μονοπάτια που έχει κάποιος να ακολουθήσει, εφόσον αποφασίσει να πάει στο εξωτερικό. Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη άλλη με το ίδιο θέμα και με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
 
Ειδικοί παρουσίασαν βήμα βήμα την διαδικασία αναζήτησης και συμβούλευσαν τους ενδιαφερόμενους προς αποφυγή κάποιων παγίδων
Λίγο μετά τις 17:30 ειδικοί στα θέματα μετακίνησης στο εξωτερικό με σκοπό την εύρεση εργασίας, μίλησαν στους ενδιαφερόμενους παρουσιάζοντας τους την διαδικασία βήμα προς βήμα και τονίζοντας τι πρέπει να προσέξουν προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα εξαπάτησης.
Αρχικά, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ελλάδα Λ. Αντωνακόπουλος παρουσίασε τις πολιτικές της Ε.Ε. για την απασχόληση, καθώς το 2014 αποτελεί σημείο αναφοράς, και το νέο πρόγραμμα Erasmus+.
Ακολούθησε η Υπεύθυνη Πληροφόρησης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης Γεωργία Ιντζέ, η οποία παρουσίασε τον ρόλο του Κέντρου στην Ξάνθη και έκανε μια παρουσίαση του δικτυακού τόπου που έχει στηθεί με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της απασχόλησης. Στη συνέχεια, ο Υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Δημήτρης Τσιτσής του Δ.Π.Θ. έδειξε πως μπορεί κανείς να αξιοποιήσει τον διαδικτυακό τόπο του career@duth.gr για την απασχόληση και την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό.
Την σκυτάλη πήρε ο Βοηθός Συμβούλου EURES στην Κομοτηνή Γεώργιος Κυρλής, ο οποίος παρουσίασε το δίκτυο EURES και των δυνατοτήτων που προσφέρει η πύλη για αναζήτηση εργασίας.
Τέλος, η ομάδα Grecruitment, αποτελούμενη από τους Συμβούλους Επιλογής Προσωπικού, Στέφανο Αντωνίου, Σέβη Μαλισιόβα και Ξένια Πάστερνακ παρουσίασε όλα τα στάδια της διαδικασίας εύρεσης εργασίας από τη σύνταξη του βιογραφικού έως την υπογραφή συμβολαίου εργασίας και υπέβαλε 9 εθελοντές σε τεστ διαχείρισης καταστάσεων, την άδεια χρήσης των οποίων είχε εξασφαλίσει ο κ. Αντωνίου από εταιρείες του εξωτερικού.
 
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου
«Ανταποκρίθηκαν γύρω στα 200 άτομα τόσο από την Ξάνθη όσο και από τις γειτονικές πόλεις» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Τσιτσής συμπληρώνοντας «πέρα από την απογευματινή εκδήλωση, το πρωί υπήρξε μια σειρά συνεντεύξεων με σκοπό να γίνει μια επιλογή ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την κάλυψη θέσεων εργασίας στο εξωτερικό. Οι θέσεις αυτές, οι οποίες είχαν εξασφαλισθεί από την εταιρεία του κ. Αντωνίου, είχαν αναρτηθεί νωρίτερα στο διαδίκτυο και οι ενδιαφερόμενοι είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους».
 
Οι ορίζοντες ανοίγουν ανάλογα με την ιεραρχία των επιθυμιών
«Τα παιδιά που αποφασίζουν να πάνε στο εξωτερικό νομίζω πως το έχουν συνδυάσει με την ενασχόληση πάνω στο αντικείμενο στο οποίο έχουν σπουδάσει» σημειώνει ο κ. Τσιτσής και παρουσιάζει την λογική που ακολουθεί κάποιος για να φτάσει στο σημείο να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό. «Ιεραρχείς κάποια πράγματα. Ξεκινάς από το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει (όχι απαραίτητα αυτό που έχεις σπουδάσει) και το ψάχνεις τοπικά. Μετά ανάλογα με το αν το κριτήριο είναι το αντικείμενο ή η περιοχή, ακολουθείς και το αντίστοιχο μονοπάτι. Όταν προτιμάς την περιοχή σου δεν μπορείς να μην ανοίξεις το αντικείμενο. Μπορεί να έχεις σπουδάσει μηχανικός, αλλά μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις και ως πωλητής. Όσο αυξάνεται η απόσταση, νομίζω, τόσο στοχεύει κανείς στο αντικείμενο. Η επιθυμία κάποιου να πάει στο εξωτερικό ξεκινάει από την επιθυμία να δουλέψει σε θέματα που τον ενδιαφέρουν και δεν του δίνεται η ευκαιρία να το κάνει εδώ» αναφέρει ο ίδιος.
 
Οι χώρες που προτιμούν οι Έλληνες
Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσή οι χώρες που προσελκύουν τους Έλληνες για εργασία είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος η εξήγηση που υπάρχει σε αυτή την επιλογή είναι τόσο το γεγονός ότι η νότιες χώρες μαστίζονται από την ανεργία που μαστιζόμαστε και εμείς, όσο και το ότι «η Μεγάλη Βρετανία είναι ιδιαίτερη περίπτωση και από τα πολιτικά τους γεγονότα φαίνεται η τάση τους να πατήσουν λίγο φρένο στην μετανάστευση».
 
Τι πρέπει κανείς να προσέξει κατά την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό
Ο Υπεύθυνος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει να προσέξει, όποιος ενδιαφέρεται να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. «Πρώτον ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους τους. Δεύτερον, θα πρέπει να εντοπίσει τις πιο αξιόπιστες και κατάλληλες πηγές πληροφόρησης, καθώς είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύονται πολλοί την ανάγκη των ατόμων που φεύγουν και παριστάνουν τα γραφεία εύρεσης προσωπικού. Και τρίτον θα πρέπει να βρει τα εργαλεία που θα τον οδηγήσουν στην δικτύωση. Ως ευρωπαίοι πολίτες έχουμε τα εργαλεία μας και αν δούμε ότι πέφτουμε θύματα των εργοδοτών, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα που μπορούμε να απευθυνθούμε και να κάνουμε την καταγγελία μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσής.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…